18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Γιορτάζοντας με 5 βιβλία για αρχάριους

Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας.

Και τι καλύτερο από το να την τιμήσουμε φιλοσοφώντας και οι ίδιοι;
Το metabook βρήκε την τέλεια ευκαιρία για να συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα βιβλία για μια εισαγωγή στη φιλοσοφία και να σου ανοίξει νέους...αναγνωστικούς ορίζοντες!

Η φιλοσοφία μελετά μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής. Γιατί υπάρχουμε; Ποιος είναι ο σκοπός μας; Τι είναι καλό και κακό;

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται για τα παραπάνω και για πολλά ακόμα ζητήματα, ήρθε η ώρα για διάβασμα. Και να από που μπορείς να ξεκινήσεις:

Πολιτεία του Πλάτωνα


Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα φιλοσοφικά κείμενα και ένα από τα περιεκτικότερα έργα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, η «Πολιτεία του Πλάτωνα» είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στη φιλοσοφία, που μας βοηθά να δούμε τη σύγχρονη ιστορία και τα γεγονότα υπό άλλο πρίσμα.

Γραμμένο από τον Πλάτωνα περίπου το 380 π.Χ. , το βιβλίο είναι δοσμένο στη μορφή του Σωκρατικού διαλόγου, τη μέθοδο μάθησης κατά την οποία μαθητής και δάσκαλος συζητάνε με σκοπό να φτάσουν στην αλήθεια.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στη φύση και την έννοια της δικαιοσύνης και της διακυβέρνησης αλλά καταπιάνεται και με άλλα θέματα όπως η εκπαίδευση, η ποίηση και το πνεύμα.

Ο κόσμος της Σοφίας - Jostein Gaarder


Μια τέλεια εισαγωγή στη Δυτική φιλοσοφία και την επιρροή της στην παγκόσμια ιστορία, «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ακριβώς ότι υπόσχεται ο τίτλος του.

Το φιλοσοφικό - μυστηριώδες αυτό μυθιστόρημα παρασέρνει τον αναγνώστη σε ένα ιστορικό ταξίδι σχεδόν τριών χιλιάδων ετών, ξεκινώντας από την αρχή της Δυτικής φιλοσοφίας και καταλήγοντας στον 20ο αιώνα, και σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει κι από μια διαφορετική σχολή σκέψης.

Αν και αρχικά γράφτηκε για νεαρά κοινά, ο Κόσμος της Σοφίας είναι ένα ανάγνωσμα ιδιαίτερα ώριμο και εύστοχο, που θα σε κάνει να σκεφτείς και θα σε ωθήσει να δεις τον περίγυρο και την ύπαρξή σου με την ίδια αντικειμενικότητα και λογική που τα βλέπει και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, Σοφία.

Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας - Bertrand Russell


Αν θες να μάθεις τι σημαίνει Δυτική φιλοσοφία, αυτή είναι μια τέλεια αρχή.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ είναι ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης αναλυτικής φιλοσοφίας και στο βιβλίο «Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας» παρουσιάζει την πορεία της φιλοσοφίας από τους προ-Σωκρατικούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Παράλληλα, συνδέει τον κάθε φιλόσοφο και την κάθε σχολή με το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της περιόδου, προσφέροντας σημαντικά σχόλια μέσα από την περιεκτική έρευνά του.

Το «Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας» είναι ένα γοητευτικό έργο που συνεχίζει να προσφέρει γνώση σε κάθε γενιά και χάρη στην εύκολη γραφή του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ακόμα και τις πιο περίπλοκες ιδέες του αντικειμένου.

Θεμελιώδη φιλοσοφικά προβλήματα - Thomas Nagel


O Thomas Nagel είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, με τα έργα του να ασχολούνται με μία ποικιλία θεμάτων, από την ηθική και το υποσυνείδητο μέχρι τη μεταφυσική.

Το βιβλίο του «Θεμελιώδη φιλοσοφικά προβλήματα» θεωρείται τόσο πρωτοποριακό όσο και αμφιλεγόμενο. Επιστρέφοντας στα βασικά, ο Nagel απευθύνεται στα ένστικτά μας, θέτοντας τα ερωτήματα που όλους μας απασχολούν, όπως το νόημα της ζωής, την ελεύθερη βούληση και πολλά άλλα.

Ο αμερικανός φιλόσοφος προσφέρει μια σφαιρική εικόνα για τα περισσότερα θέματα που καλύπτει η φιλοσοφία και εισάγει ομαλά τον αναγνώστη σε σημαντικές συζητήσεις και πιο περίπλοκα ζητήματα.

Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας - René Descartes


Γραμμένο το 1640 από τον πατέρα της μοντέρνας φιλοσοφίας,το βιβλίο «Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας», βατό και εύστοχο, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο έργο του Descartes.

Εδώ ο φιλόσοφος παρουσιάζει τις απόψεις του σχετικά με πράγματα που γνωρίζουμε, τον τρόπο που τα γνωρίζουμε, ενώ παρουσιάζει τα επιχειρήματά του σχετικά με την ύπαρξη του Θεού.

Είναι ένα κλασικό βιβλίο φιλοσοφίας το οποίο χαρακτήρισε την μετάβαση από την εποχή της Αναγέννησης στην εποχή του Διαφωτισμού, ασκώντας μοναδική επιρροή, τόσο στην κοινωνία όσο και στην επιστήμη και τις τέχνες.

Τα αποτελέσματα του βιβλίου αυτού συνοψίζονται στο περίφημο «σκέφτομαι άρα υπάρχω». που θα βρεις στις σελίδες του.

Φιλοσόφησέ το

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι μερικές προτάσεις για να γνωρίσεις τη φιλοσοφία λίγο καλύτερα. Ότι και να διαλέξεις, μην ξεχνάς: δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Το σημαντικό είναι να διευρύνεις τους ορίζοντές σου με όποιον τρόπο σε ευχαριστεί και πάνω απ’ όλα να το κάνεις για τον εαυτό σου! Μάθε, προβληματίσου, αναθεώρησε και συζήτα, με τη δύναμη της φιλοσοφίας και ανακάλυψε νέους τρόπους σκέψης που θα σε εξελίξουν.

Ξεκίνα σήμερα κιόλας, ανακαλύπτοντας τα βιβλία φιλοσοφίας που σου προτείναμε και εκατοντάδες ακόμα, στο metabook!