ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες από 15 €. Αγόρασε τώρα

Οδηγός Ταχυμεταφορών και ΕΛΤΑ

Αυτός είναι ένας οδηγός που περιγράφει τον τρόπο αποστολής δεμάτων για τις κυριότερες μεταφορικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ως πωλητής πρέπει να υπολογίσεις το βάρος των βιβλίων, υπολογίζοντας και ένα επιπλέον βάρος και το μέγεθος της συσκευασίας. Παρακάτω θα δεις τους αναλυτικούς τιμοκαταλόγους ανά εταιρεία αλλά και τον υπολογιστή κόστους που προσφέρει κάθε μία από αυτές. Αφού ορίσεις τα μεταφορικά έξοδα, πρέπει να τα δηλώσεις στην παραγγελία για να καθοριστεί το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο αγοραστής πριν του την αποστείλεις.

Όλες οι εταιρείες προσφέρουν την αντικαταβολή ως επιπλέον τρόπο πληρωμής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πωλητής δηλώνει το σύνολο της αξίας της παραγγελίας στην μεταφορική εταιρεία και ο αγοραστής πληρώνει όταν παραλάβει το δέμα. Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ ο πωλητής προπληρώνει το κόστος αποστολής και αντικαταβολής. Ο πωλητής κατόπιν θα πληρωθεί από τη μεταφορική μετά την παράδοση του δέματος στον αγοραστή. Γενικά δεν προτείνουμε την αντικαταβολή ως μέθοδο. Διαβάστε εδώ το γιατί..

Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της αποστολής της παραγγελίας, στον αγοραστή, ανήκει στον πωλητή.

Παρακάτω περιγράφονται οι βασικότεροι τρόποι αποστολής στην Ελλάδα.

ΕΛΤΑ ταχυδρομείο

Πρόκειται για τον οικονομικότερο τρόπο αποστολής αλλά και τον πιο αργό.

Δέμα

Ο προτεινόμενος τρόπος αποστολής είναι ως δέμα. Όταν είσαι στο ταχυδρομείο, πες στον υπάλληλο των ΕΛΤΑ ότι επιλέγεις να κάνεις την αποστολή σου ως “Δέμα” και ζήτα tracking code. Αν ο υπάλληλος σου πει ότι ως Δέμα δεν υπάρχει tracking code, διάβασέ του το κείμενο στη σελίδα των ΕΛΤΑ.

Υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης και αναζήτησης του δέματος μέσω ειδικού αριθμού Barcode.

Αν θες να στείλεις το δέμα με αντικαταβολή τότε αυτό έχει επιπλέον σταθερό κόστος ανά δέμα το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσεις.

Συνοπτικά το κόστος είναι 3,00 € για δέμα βάρους έως 1 κιλού, 3,50 € μέχρι 2 κιλά, και για κάθε επόμενο κιλό προστίθεται 1,00 €. Η παραλαβή και παράδοση γίνεται από κατάστημα σε κατάστημα. Υπάρχει δυνατότητα "Κατ’ Οίκον Επίδοσης" με επιπλέον κόστος, όμως δεν παρέχεται ως υπηρεσία από όλα τα υποκαταστήματα ΕΛΤΑ, οπότε θα πρέπει να επικοινωνείς με το υποκατάστημα της περιοχής του αγοραστή για να σιγουρευτείς πως όντως το δέμα θα πάει σπίτι του. Όταν ο αγοραστής συμφωνήσει με το συνολικό κόστος, θα πρέπει να αποστείλεις το δέμα από ένα κατάστημα ΕΛΤΑ. Εκεί θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα δελτίο αποστολής, το οποίο όμως μπορείς, αν έχεις εκτυπωτή, να τυπώσεις από πριν. Ο αγοραστής αντίστοιχα θα ενημερωθεί από το κατάστημα της περιοχής του για να πάει να παραλάβει το δέμα με SMS εάν έχει σημειωθεί νούμερο κινητού τηλεφώνου στο δέμα, αλλιώς με έγγραφη ειδοποίηση στο γραμματοκιβώτιό του.

Επιστολή

Εναλλακτικά του δέματος και για παραγγελίες -χωρίς αντικαταβολή- που ζυγίζουν έως 500γρ. προτείνεται η αποστολή ως «Επιστολή β' προτεραιότητας με ιχνηλάτηση». Το πλεονέκτημα εδώ είναι πως η παράδοση γίνεται στη διεύθυνση του αγοραστή. Διάβασε περισσότερα στο blog.

Αντικαταβολή

Στην περίπτωση αποστολής με αντικαταβολή ο αποστολέας πρέπει να προπληρώσει τα μεταφορικά συν το κόστος αντικαταβολής. Στο χαρτί που θα συμπληρώσει για την αντικαταβολή, θα πρέπει σημειώσει το σύνολο που πρέπει να πληρωθεί δηλαδή τα έξοδα αποστολής + την αντικαταβολή + την αξία της παραγγελίας. Θα πληρωθείς το ποσό αυτό όταν και εφόσον ο αγοραστής παραλάβει το δέμα.

Πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος και σταθερό σε όλη την Ελλάδα.
Μειονεκτήματα: Αργεί σε σχέση με τις ταχυμεταφορές.
Αντικαταβολή: επιπλέον 3,00 €
Links: Τηλέφωνα Επικοινωνίας - Τιμοκατάλογος

ΕΛΤΑ courier

Αυτή είναι η υπηρεσία ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ. Με την υπηρεσία “Πόρτα Πόρτα” προσφέρουν παραλαβή του δέματος (έως 35 κιλά) από τον χώρο σου και παράδοση στη διεύθυνση του αγοραστή σε 1-2 μέρες, με τιμές που ξεκινούν από 6,77€ για τα 2 πρώτα κιλά και με προσαύξηση 2,47€ για κάθε επόμενο κιλό. Μπορείς εναλλακτικά για πιο οικονομικά να δώσεις το δέμα εσύ στο υποκατάστημα με τιμή από 5,67€ και 2,47€ για κάθε επόμενο κιλό.

Πλεονεκτήματα: Όπου δεν υπάρχει κατάστημα, εκμεταλλεύεται το δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ
Μειονεκτήματα: Πολύπλοκος τιμοκατάλογος.
Αντικαταβολή: επιπλέον 5,78€
Links: Τηλέφωνα Επικοινωνίας - Τιμοκατάλογος - Υπολογισμός κόστους

ACS courier

Έχει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα αν η παράδοση είναι μέσα στην πόλη ή στην περιφέρεια ή σε χερσαίο προορισμό, νησί ή σε σημεία που δεν έχει σημεία παράδοσης. Οι τιμές ξεκινούν από 5.70 € εφόσον η παράδοση από τον πωλητή γίνει σε κατάστημα της ACS ή σε Smart Points (ειδικά σημεία σε επιλεγμένα καταστήματα Shell).

Πλεονεκτήματα: Συνεργασία με τη Shell με την ειδική σήμανση ACS Smart Point.
Μειονεκτήματα: Πολλές φορές οι ώρες παράδοσης είναι μεσημέρι.
Αντικαταβολή: επιπλέον 4.90 €
Links: Τηλέφωνα Επικοινωνίας - Τιμοκατάλογος - Υπολογισμός κόστους

Γενική Ταχυδρομική

Έχει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα αν η παράδοση είναι μέσα στην πόλη ή σε χερσαίο προορισμό, νησί ή σε σημεία που δεν έχει σημεία παράδοσης. Οι τιμές ξεκινούν από 8.06 € για τα 2 πρώτα κιλά και μετά 2,48 € για κάθε επιπλέον κιλό.

Πλεονεκτήματα: Ανερχόμενη εταιρεία.
Μειονεκτήματα: Πολύπλοκος τιμοκατάλογος.
Αντικαταβολή: επιπλέον 4,54 €
Links: Τηλέφωνα Επικοινωνίας - Τιμοκατάλογος - Υπολογισμός κόστους

Speedex

Έχει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα αν η παράδοση είναι μέσα στην πόλη ή σε χερσαίο προορισμό, νησί ή σε σημεία που δεν έχει σημεία παράδοσης. Οι τιμές ξεκινούν από 5.00 € για τα 2 πρώτα κιλά για RECEPTION to DOOR και μετά 2,25 € για κάθε επιπλέον κιλό.

Πλεονεκτήματα: Χαμηλότερος κατάλογος σε σχέση με τις άλλες ταχυμεταφορές.
Μειονεκτήματα: Πολύπλοκος τιμοκατάλογος.
Αντικαταβολή: επιπλέον 4,54 €
Links: Τηλέφωνα Επικοινωνίας - Τιμοκατάλογος - Υπολογισμός κόστους