Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία

Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πρώτο τόμο μιας νέας εκδοτικής σειράς, η οποία προκύπτει χάρη στη δημιουργία του Επιστημονικού Συλλόγου ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε., μιας επιστημονικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία υλοποιεί ή στηρίζει εκπαιδευτικές, κλινικές, ερευνητικές και θεσμικές δράσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο τον χώρο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μια δυναμική κατεύθυνση και σε ένα ευρύ διεπιστημονικό φάσμα.

Περιέχονται κείμενα που προκύπτουν από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τη βρεφική και νηπιακή ψυχοπαθολογία και ψυχιατρική, οι οποίες οργανώθηκαν από την Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία της Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών, κατά τη χρονική περίοδο 2008 - 2010 με τον γενικό τίτλο "Εισαγωγή στην παιδοψυχιατρική της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας" και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, σε συνδιοργάνωση με τον Επιστημονικό Σύλλογο ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε., έχοντας περιλάβει τα τελευταία δύο χρόνια μια ευρύτερη θεματική που ανοίγει προς την εφηβεία, με γενικό τίτλο "Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία".

Τα κείμενα αυτού του τόμου προκύπτουν από μια επιλογή των εισηγήσεων των πρώτων δύο χρόνων και αποτελούν επεξεργασμένες απομαγνητοφωνήσεις (διατηρώντας έτσι τη ζωντάνια αλλά και τις ατέλειες του προφορικού λόγου) ή κείμενα που έχουν προταθεί από τους εισηγητές προς δημοσίευση. Η θεματολογία αφορά στις γενικές αρχές ψυχοθεραπείας ως προς τα μικρά παιδιά, την κατάθλιψη στα παιδιά, την πρώιμη κλινική ανίχνευση, τις διαταραχές της επικοινωνίας και της γλώσσας στα μικρά παιδιά, την προληπτική εφαρμογή της μεθόδου της Esther Bick, το διακύβευμα της σχέσης στο υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης, το περιγεννητικό πένθος, τις διαταραχές συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά, την θεραπευτική αντιμετώπιση της βίας στα παιδιά, την θεραπευτική χρήση της θεωρίας του δεσμού σε περιπτώσεις εγκατάλειψης βρέφους, επίκαιρα θέματα οικογενειακού δικαίου, και μια ανθρωπολογική προσέγγιση σε θέματα ονοματοδοσίας του βρέφους.

Οι συγγραφείς είναι έγκυροι επιστήμονες με πλούσιο έργο σχετικά με την βρεφονηπιακή ηλικία από τον ελληνικό και τον διεθνή - κυρίως γαλλόφωνο- χώρο.

Περιεχόμενα:

- Εισαγωγή. Γ. Αμπατζόγλου

- Γ. Αμπατζόγλου, "Γενικές αρχές ψυχοθεραπείας και πώς μπορούμε να τις σκεφτούμε ως προς τα μικρά παιδιά.

- Γ. Αμπατζόγλου, "Με αφορμή την κατάθλιψη στα παιδιά"

- P. Delion, "Η πρώιμη κλινική ανίχνευση"

- L. Danon-Boileau, "Σοβαρές διαταραχές της επικοινωνίας και της γλώσσας στα μικρά παιδιά"

- Η προληπτική εφαρμογή της μεθόδου της Esther Bick. D.Houzel

- M.-J. Soubieux, "Το διακύβευμα της σχέσης στο υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης"

- M.-J. Soubieux, "Περιγεννητικό πένθος"

- Γ. Αμπατζόγλου, "Διαταραχές συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά"

- M.-P. Durieux, "Γονεϊκότητα και διαταραχές συμπεριφοράς στην κλινική πρακτική της νηπιακής ηλικίας. Μια οικογενειακή προσέγγιση".

- D. Charlier, "Σιωπή! ! Χτυπώ...: Πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της βίας στα παιδιά"

- M. Keren, "Η θεραπευτική χρήση της θεωρίας του δεσμού σε περιπτώσεις εγκατάλειψης βρέφους"

- Α. Φιλιοπούλου, ""Σε ποιον ανήκει ένα παιδί". Nομική προσέγγιση".

- Αι. Μπρούσκου, "Η σημασία της ονοματοδοσίας στις σχέσεις γονιών - παιδιού. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση".

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.