9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Στο metabook.gr μπορείτε να βρείτε Ουγκώ του 1892

Η ιστοσελίδα αγοραπωλησίας παλαιότερων και νέων βιβλίων που δημιούργησαν οι Δημήτρης Σαββόπουλος και Γιάννος Κατσιριντάκης

ΤΗΣ Διονυσίας Μαρίνου

Η Ιδέα γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια στη θέα μίας βιβλιοθήκης ξεχειλισμένης από βιβλία. Παλαιότερα και νεότερα βιβλία γέμιζαν τα ράφια ασφυκτικά και περίμεναν κάποιον να τα πιάσει και να τα ξεφυλλίσει ξανά. Άραγε δεν θα ήταν ωραίο αν όλες αυτές οι εκδόσεις που έμεναν σκονισμένες στα ράφια αποκτούσαν δεύτερη ζωή στα χέρια εκείνων που θα λαχταρούσαν να τις διαβάσουν; και αποχωρόντας να άφηναν χώρο για νέα βιβλία που θα έρχονταν να ταξιδέψουν τους αναγνώστες σε μακρινούς τόπους και να τους προσφέρουν καινούργιες εμπειρίες ανάγνωσης; Από αυτές τις σκέψεις πιάστηκε ο Δημήτρης Σαββόπουλος και έφτιαξε την πρώτη πλατφόρμα αγοραπωλησίας βιβλίων, το metabook.gr. Ως προγραμματιστής αλλά κυρίως βιβλιοφάγος, ακολουθώντας το παράδειγμα ξένων ιστότοπων, έστησε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον όπου χρήστες θα μπορούν να πουλάνε, να αγοράζουν και να χαρίζουν μεταχειρισμένα βιβλία. Στην πορεία προστέθηκε στην ομάδα των επιμελητών της σελίδας και ο συνάδελφός του Γιάννος Κατσιριντάκης και οι δύο τους πλέον μπορούν να υπερηφανεύονται ότι λειτουργούν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, σάιτ ανταλλαγής εκδόσεων στη χώρα μας.

Στο metabook οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά μέσω των χρηστών της σελίδας. Όσοι επιθυμούν να πουλήσουν βιβλία, μετά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα, φτιάχνουν μία αγγελία, ορίζοντας τον τίτλο του έργου, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και την τιμή του και τη δημοσιεύουν. Σε αυτές θα απαντήσουν αργότερα οι αγοραστές για να κάνουν δικό τους το βιβλίο. Αυτοί που θέλουν να αγοράσουν, μπορούν είτε να αναζητήσουν τους τίτλους που τους ενδιαφέρουν είτε να πλοηγηθούν στις κατηγορίες που περιλαμβάνουν από λογοτεχνία και επιστήμη μέχρι και εκπαιδευτικά βιβλία για το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετά ξενόγλωσσα, πέρα από τα ελληνικά. Ειδικό ενδιαφέρον έχει η ενότητα με τις προσφορές, αφού εκεί βρίσκει κάποιος εξαντλημένα ή σπάνια βιβλία, εκδόσεις που πουλιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ή νέες αφίξεις. Για εκείνους που προτιμούν να μη μετακινηθούν για να αποκτήσουν τους τόμους της επιλογής τους, υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βιβλίων ανάλογα με την περιοχή τους.

335.000 ΤΙΤΛΟΙ. Η κοινότητα των χρηστών της πλατφόρμας, οι metabookers όπως τους ονομάζουν οι δημιουργοί της σελίδας, ξεπερνούν τις 66.000 και διαθέτουν για πώληση πάνω από 335.000 τίτλους βιβλίων. Η μέση τιμή πώλησης των έργων είναι περίπου από επτά ευρώ αν και υπάρχουν χιλιάδες εκδόσεις που κοστίζουν λιγότερο από ένα ευρώ. Δεν λείπουν βέβαια και οι δωρεάν παροχές βιβλίων. Όσο για το πιο ακριβό κομμάτι της συλλογής του metabook; Αυτό είναι μία Παλαιά και Νέα Διαθήκη, έκδοση του 1902 η οποία κοστίζει 20.000 ευρώ και αναμένει τον αγοραστή της αρκετούς μήνες.

Αν και τα περισσότερα βιβλία που πουλιούνται είναι των τελευταίων δεκαετιών, υπάρχουν και αρκετά παλαιότερα που είναι έργα για συλλέκτες. Όπως η δερματόδετη έκδοση του «Eroica» του Κοσμά Πολίτη από το 1944, ή «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ των εκδόσεων Εστία του 1892 και μία βιβλιοδετημένη συλλογή τευχών του περιοδικού «National Geographic» από το 1946 έως το 2003.


Πηγή: https://www.tanea.gr άρθρο της Διονυσίας Μαρίνου: Στο metabook.gr μπορείτε να βρείτε Ουγκώ του 1892.