18 ΜΑΙΟΥ 2021

Βελτιωμένοι τρόποι πληρωμής

Η αλήθεια είναι ότι πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ανακοινώσαμε κάποια βελτίωση στο metabook, και ίσως να δώσαμε την εντύπωση πως επιβραδύναμε τον ρυθμό με τον οποίο κάναμε βελτιώσεις.

Με το άρθρο αυτό θα ήθελα να σας δείξω πάνω σε τι δουλέψαμε το περασμένο διάστημα, τις βελτιώσεις που κάναμε και το σκεπτικό μας πίσω από αυτές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε με τη σειρα.

1. Οι πληρωμές με κάρτα είναι πλέον γεγονός!

Ο στόχος της ομάδας μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ολοένα και πιο ασφαλή στην οποία να δημιουργούνται δεσμοί εμπιστοσύνης. Έτσι, πήραμε την απόφαση πριν ένα χρόνο να δώσουμε έμφαση στον τρόπο πληρωμής μιας παραγγελίας βιβλίων. Ένα σημαντικός, ασφαλής και διαδεδομένος πλέον τρόπος πληρωμής για τις ηλεκτρονικές αγορές είναι η πληρωμή με κάρτα.

Ως πωλητής μπορείς πλέον να δίνεις τη δυνατότητα στους αγοραστές να σε πληρώνουν με την κάρτα τους (χρεωστική ή πιστωτική) για να αγοράζουν τα βιβλία σου και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθούν από τα εξής πλεονεκτήματα:

α. «Ασφάλεια» και εγγύηση από το metabook

Αφού ο αγοραστής πληρώσει με κάρτα, τα χρήματα «κλειδώνονται» για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως δικλείδα ασφαλείας μέχρι να παραλάβει ο αγοραστής στα χέρια του τα βιβλία που αγόρασε. Έτσι διασφαλίζεται ο αγοραστής ότι θα παραλάβει τα βιβλία στην κατάσταση που είχε δηλώσει ο πωλητής.

Στις πληρωμές με κάρτα το metabook εγγυάται για εσένα πως όλα θα πάνε καλά. Με τον τρόπο αυτό ο αγοραστής πιο εύκολα θα προχωρήσει σε μια αγορά. Αυτό φυσικά δρα συμπληρωματικά με τις αξιολογήσεις που έχει λάβει ο πωλητής.

β. Ο αγοραστής παραλαμβάνει πιο γρήγορα τα βιβλία που αγόρασε

Τη στιγμή που θα γίνει η πληρωμή με κάρτα, το metabook ενημερώνει αμέσως τον πωλητή. Αυτοματοποίηση της πληρωμής σημαίνει πιο γρήγορη ολοκλήρωση της παραγγελίας και άρα ο αγοραστής θα λάβει ακόμα πιο γρήγορα στα χέρια του τα βιβλία που επιθυμεί.

Πώς επιταγχύνεται η παραγγελία;

Από τη στιγμή που το metabook διασφαλίζει ότι έγινε η πληρωμή στον πωλητή, αυτός δεν χρειάζεται πλέον να διασταυρώσει τη συναλλαγή στο περιβάλλον της τράπεζας. Επίσης, σε αντίθεση με το τραπεζικό έμβασμα που απαιτεί τουλάχιστον 1 εργάσιμη μέρα, οι πληρωμές με κάρτα ολοκληρώνονται αστραπιαία.

Τα προβλήματα που κληθήκαμε να λύσουμε για την πραγματοποίηση της δυνατότητας αυτής είναι κάτι που δεν περιμέναμε όταν πριν ένα χρόνο ανακοινώσαμε πως η υλοποίηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Θέματα όπως η διαφάνεια των εσόδων προς τον πωλητή ή η δίκαιη επίλυση στην περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ αγοραστή και πωλητή, έπρεπε να μελετηθούν ξανά σε βάθος και να σχεδιαστούν.

2. Νέα βελτιωμένη σελίδα πληρωμής των προμηθειών

Άλλη μία σελίδα που χρειάστηκε να ξανασχεδιάσουμε κατά τον σχεδιασμό των πληρωμών με κάρτα είναι η σελίδα πληρωμής των προμηθειών.

Ο λόγος είναι ότι θέλαμε στη σελίδα αυτή να γίνεται αυτόματος υπολογισμός των εσόδων που λαμβάνει ένας πωλητής που είχε παραγγελίες με κάρτα, ώστε από αυτά να αφαιρούνται αυτόματα οι προμήθειες που έχουν προκύψει μέχρι τότε από τις παραγγελίες του πωλητή. Έτσι, ο πωλητής μπορεί πλέον να δει με διαφάνεια όλες τις προμήθειες που έχουν προκύψει. Επίσης, πατώντας ένα κουμπί, δίνει ταυτόχρονα την εντολή πληρωμής των προμηθειών και είσπραξης του υπολοίπου.

Ταυτόχρονα, για όλους τους πωλητές που καλούνται να πληρώσουν στο metabook το ποσό που αντιστοιχεί στις πωλήσεις που έκαναν, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρο το πώς προκύπτει η χρέωση που στέλνουμε. Αυτό λύθηκε βοηθώντας πλέον τον πωλητή να δει τις παραγγελίες που περιλαμβάνονται στη χρέωση, και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί, μπορεί να τις αφαιρεί πατώντας τα σχετικά κουμπάκια.


3. Αναζήτηση βιβλίων με φίλτρο τους τρόπους πληρωμής του πωλητή

Μια άλλη βελτίωση που θεωρήσαμε πολύ σημαντική είναι η εύκολη εύρεση των βιβλίων που μπορεί κανείς να αγοράσει πληρώνοντας με κάρτα ή με άλλους τρόπους πληρωμής που εξυπηρετεί τον κάθε αγοραστή.

Έτσι, προσθέσαμε το σχετικό φίλτρο στις σελίδες με τα βιβλία.


Με τη βοήθεια του φίλτρου αυτού, αναδεικνύονται οι πωλητές που υποστηρίζουν τον τρόπο πληρωμής που προτιμάει ο κάθε αγοραστής και διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι αγοραστές και οι πωλητές των βιβλίων.

4. Ευκολότερη προσθήκη τραπεζικού λογαριασμού

Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους πωλητές να καταχωρήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους μπορούν να πληρώνονται, απλοποιήσαμε τη φόρμα καταχώρησης, κάνοντάς την πιο «έξυπνη».

Πριν την αναβάθμιση, η φόρμα ζητούσε τα εξής στοιχεία:


Πλέον ζητούνται μόνο 2 πληροφορίες: Το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου και το IBAN.


Αυτό σημαίνει πως το metabook μπορεί και βρίσκει πλέον αυτόματα το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει ένα IBAN.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, δημιουργήσαμε μια ειδική λίστα με όλες τις τράπεζες που χρησιμοποιούν οι metabookers.

Τέλος, κατά την καταχώρηση του IBAN, συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα του δικαιούχου (αν ο πωλητής έχει ήδη προσθέσει έναν τραπεζικό λογαριασμό).

Τι αλλαγές έρχονται

Είδαμε λοιπόν τις πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο διάστημα που μας πέρασε. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, αφενώς γιατί ολοκληρώθηκε η μεγάλη και σημαντική εκκρεμότητα των πληρωμών, αλλά πολύ περισσότερο για τις αλλαγές που ετοιμάζουμε!

Είναι δεκάδες τα μηνύματα που έχουμε λάβει από εσάς σχετικά με αιτήματα για βελτιώσεις που θέλετε να δείτε στο metabook. Αυτό μας βοηθάει πολύ γιατί αποκαλύπτει τα κενά τα οποία έχει η πλατφόρμα και μας δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε.

Ένα από τα πιο παραμελημένα σημεία του metabook είναι η σελίδα προφίλ των μελών. Επίσης μας έχετε ζητήσει τη βελτίωση στην εμφάνιση και χρηστικότητα της σελίδας της κατηγορίας. Σκοπεύουμε λοιπόν πολύ σύντομα να σας δείξουμε τις αλλαγές που έχουμε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουμε και με τις οποίες έχουμε ήδη ξετρελαθεί!

Αν έχετε κάποια βελτίωση ή παρατήρηση που θέλετε να μας στείλετε, ή αν απλά θέλετε να μας πείτε ένα «γεια», θα χαρούμε να δούμε το μήνυμά σας!


Πάντα δικός σας,
Δημήτρης Σαββόπουλος