Επικό... Μαζί με τη "Βρώμικη τριλογία της Αβάνας " του Γκουτιερες και την "Γιορτή του τράγου" του Λιόσα αποτελεί την υπέροχη (άτυπη) Τριλογία της Καραϊβικής
Πέφτουμε πάντα έξω με τους ανθρώπους, είτε τους ξέρουμε καλά είτε τους συναντάμε για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ζωντανοί. Και κάνουμε λάθος. Έτσι πιστεύει ο Φίλιπ Ροθ. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Το Αμερικανικό Ειδύλλιο, ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματά του, δεν μιλά μόνο για τη σχέση ενός πατέρα με τη μονάκριβη κόρη του που επαναστάτησε στα '60s, στράφηκε εναντίον εκείνου, της μητέρας της και ολόκληρης της κοινωνίας που έβραζε, συμμετέχοντας ενεργά σε ριζοσπαστικές δράσεις, αλλά και για την ανημπόρια της παλιάς Αμερικής να κοιτάξει το πρόσωπό της στον καθρέφτη, λίγο πριν από το εκρηκτικό αναποδογύρισμα των αξιών.
Εκατομμύρια αστέρια για ένα υπέροχο βιβλίο σαν αυτό. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες, μερικές για την ανδρεία, άλλες για την αδικία - αλλά όλες είναι λίγο λυπητερες. Είναι φοβερός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι γυναίκες. Αυτό το βιβλίο τους αποτίει φόρο τιμής.
Αν εισαι του ποδοσφαιρου/αθλητισμου και δεν εχεις τι να διαβασεις μεσα στη καραντινα η εχεις να διαβασεις απο οταν τελειωσες το Λυκειο/ΕΠΑΛ, ενα πραγματικα εξαιρετο βιβλιο.
Χωρίς να δικαιολογεί κανένα γεγονός,βοηθάει να εξηγηθούν αρκετά από αυτά. διαβάζεται άνετα από όλους και χωρίς να είσαι ειδικός (πχ φαρμακολογία).Καλογραμμένο και με καλή ροή.
Ένα βαθιά πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείο της αστυνομικής πλοκής, είναι ''Οι παλιοί λογαριασμοί '' του Γρηγόρη Αζαριάδη.
Δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο του συγγραφέα και ομολογώ πως με κέρδισε σαν αναγνώστρια! Έζησα έντονα την κάθε αποστροφή του λόγου του – πάνω στα κοινωνικά θέματα – όπως έντονα ένιωσα και τη νουάρ ατμόσφαιρα που ''επιβάλλεται '' να έχει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Πιστεύω πως αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να με κάνουν να προχωρήσω και στα επόμενα βιβλία του.
Mε εντυπωσίασε το περιεχόμενό του. Ένα σπουδαίο βιβλίο από έναν σπουδαίο φιλόσοφο ηδονιστή και κατά ελεύθερο τρόπο, οπαδό του Επίκουρου, με 30 βιβλία μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες. Μιλά για την θρησκεία, τη σεξουαλικότητα και την ατομική ελευθερία.
Για λόγους που ούτε εγώ γνωρίζω, για πολλά χρόνια «σνόμπαρα» την Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία· δυστυχώς είχα μαγευτεί από το εξωτικό κάλεσμα των ξένων λογοτεχνών αγνοώντας πλήρως το τοπικό «προϊόν». Φυσικά και κάθε χώρα έχει την αστυνομική λογοτεχνία που αναδύει τα τοπικά αρώματα, αυτό κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ικανοποιητική. Μαθαίνεις τόσα για το πως λειτουργεί ο νόμος σε άλλες χώρες. Τι έμαθα λοιπόν από το Παλιά, Πολύ Παλιά; Α, έμαθα μια ολόκληρη πόλη..την Πόλη, την ξακουστή!
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα τα έγγραφα του ποινικού φακέλου του ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Νίκου Ζαχαριάδη, όπως αυτός βρίσκεται σήμερα στα αρχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Συνοδεύονται από αναλυτική ιστορική εισαγωγή και επιμέλεια, ώστε στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά, τοποθετημένα σωστά στον ιστορικό τόπο και χρόνο, να είναι προσιτά σε κάθε αναγνώστη και να προσφέρουν ιστορική γνώση.