Τσέπι Μαραθώνος

Τσέπι Μαραθώνος
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Η κατανόηση, διευκρίνιση ή αποκάλυψη του τυπικού της ταφής και της λειτουργίας του νεκροταφείου, αλλά και της "ιστορίας" του χώρου και των κατοίκων του Μαραθώνος επέβαλε πολλές συμπληρωματικές έρευνες, από την ανασκαφή κλειστών τάφων έως τον καθαρισμό λεπτομερειακών σημείων.

Παρόμοια σοβαρά ερωτήματα μας έφεραν στην περιοχή που δεν είχε ανασκαφεί, ανα και είχε εξ αρχής χαρακτηριστεί ως "Αποθέτης Α.". Η έρευνα του σημείου, που άρχισε ως απλός καθαρισμός, αποκάλυψε εύρημα μοναδικό που περιείχε επίσης μοναδική ποσότητα κεραμικής. Από τώρα είναι φανερό ότι για την αποκατάσταση και μελέτη της θα απαιτηθεί εργασία ετών. Το πρόγραμμα ανατράπηκε, αλλ" η δημοσίευση της ανασκαφής Μαρινάτου δεν μπορεί να ανασταλεί επ" αόριστον.

Εμπρός σε τόσο σημαντικό εύρημα, αποφάσισα να παρουσιάσω αμέσως το παλαιό και πρόσφατο υλικό, τάφους και κτερίσματα σχολιασμένα, εκτός από το περιεχόμενο του "Αποθέτη Α.", και να περιγράψω τον χώρο που παρέλαβα μετά το τέλος της ανασκαφής 1970-1973. Φυσικά, οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα προκύπτουν μόνον από τα μέχρι σήμερα γνωστά ευρήματα. Σε όλα αυτά η μελέτη των ευρημάτων από τον ανασκαμμένο "Αποθέτη" περιμένουμε να προσθέσει πολλά.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.