Θεσσαλική κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία

Θεσσαλική κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Με την αρχή του 21ου αι. το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας πραγματοποίησε στη Λάρισα Συνέδριο με θέμα "Θεσσαλική Κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία". Τέχνη που απαντά σε όλους τους λαούς είναι η Κεραμική. Στον ελληνικό χώρο η παράδοσή της αναφύεται από την προϊστορία και συμπίπτει με την εμφάνιση της προηγμένης πολιτιστικής βαθμίδας του ανθρώπου. Ακμάζει εκρηκτικά κατά την ελληνική αρχαιότητα. Στους μετά Χριστόν αιώνες συνεχίζεται και διαφοροποιημένη τη συναντάμε κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς αιώνες. Φτάνει μέχρι τις μέρες μας η κεραμική με πλούσια πολυμορφία.

Η κεραμική, τέχνη καταρχήν στην υπηρεσία του ανθρώπου, σηματοδοτεί εποχές για χιλιετίες. Με υλικά το χώμα και το νερό, χέρια τεχνιτών έπλασαν χρήσιμα και καλαίσθητα κεραμικά που τα κατάλοιπα τους διατηρημένα μέσα στη γη μαρτυρούν τη διαδοχή των ιστορικών εποχών.

Η κεραμική τέχνη επαναπροσδιορίζεται σήμερα ως τέχνη χρηστική. Με υλικά το χώμα και το νερό, διαπιστευτήρια της παράδοσης, εξασφαλίζει το οικολογικό διαβατήριο της για τον 21 ο αι. και αγνοώντας την πρόκληση των νέων υλικών και τεχνολογιών θα δημιουργεί πάντα υπηρετώντας τον Άνθρωπο.

Το Συνέδριο αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Γουργιώτη (1919-1994), τον οραματιστή και πρωτεργάτη της ίδρυσης του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ο οποίος ήταν και μελετητής της θεσσαλικής κεραμικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. [...] (από τον πρόλογο του Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.