Τεχνική υδρολογία επιφανειακών υδάτων

Τεχνική υδρολογία επιφανειακών υδάτων
Τιμή από
8,00 €
16,44 €
Εξοικονομείς 51% 🔥🔥
Τελευταίο κομμάτι
Περιγραφή

Το νερό μαζί με το έδαφος και τον αέρα αποτελούν τους βασικότερους πόρους από τους οποίους ο άνθρωπος αντλεί όλα τα αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα στη ζωή του. Το νερό ανανεώνεται με τη διαδικασία του υδρολογικού κύκλου και είναι πόρος ανεξάντλητος κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό για προσωπικές του ανάγκες, για άρδευση των καλλιεργειών , για τη βιομηχανία, για την παραγωγή ενέργειας κ.λ.π. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός πληθυσμιακής και πολιτιστικής ανάπτυξης της γης, που μεταφράζεται σε αντίστοιχα αυξανόμενο ρυθμό υδατικών αναγκών, σε συνδυασμό με τη μικρή αναλογία διαθέσιμου στον άνθρωπο νερού του υδρολογικού κύκλου, δίνουν μια εικόνα του υδατικού προβλήματος. Η δυσκολότερη όμως όψη του προβλήματος, είναι ότι πρέπει κανείς να έχει νερό όταν και όπου το χρειάζεται και μάλιστα νερό καλής ποιότητας.

Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων έχει σαν στόχους την ικανοποίηση της ζήτησης διαφόρων χρήσεων, την προστασία των υδατικών πόρων από τη ρύπανση, την προστασία της περιοχής από ακραία υδρολογικά φαινόμενα (πλημμύρες-ξηρασίες) και τη διατήρηση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η απορροή αποτελεί τη βασικότερη υδρολογική παράμετρο για μια σειρά από έργα τα οποία γίνονται για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων ( ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.λ.π.). Τόσο η διαστασιολόγηση, όσο και η λειτουργία των παραπάνω έργων βασίζεται σε μετρήσεις παροχής αρκετών ετών .Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν μετρήσεις παροχής η εκτίμηση της απορροής προϋποθέτει την επάρκεια στοιχείων (βροχομετρικών, απορροής, φυτοκάλυψης, εδαφικών τύπων, γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της λεκάνης) στα οποία βασίζεται ο προσδιορισμός των υδρολογικών παραμέτρων της λεκάνης, με τη βοήθεια των οποίων διερευνώνται οι σχέσεις βροχής-απορροής και στη συνέχεια καθίσταται δυνατή η εκτίμηση της απορροής από βροχές του παρελθόντος ή από μελλοντικά σενάρια κατακρημνισμάτων .

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη περιγραφή της Τεχνικής Υδρολογίας Επιφανειακών Υδάτων, αλλά και αναλυτικές εφαρμογές, για αξιόπιστους υδρολογικούς σχεδιασμούς έργων αξιοποίησης των ελληνικών υδατικών πόρων.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
8,00 € Καλή κατάσταση
Οι σελίδες μπορεί να έχουν περιορισμένες σημειώσεις και highlight.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ.
Ευοσμο, Κεντρική Μακεδονία
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.