ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

Η γνώση των χημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο κύτταρο είναι απαραίτητη για την κατανόηση των βιοχημικών αντιδράσεων, οι οποίες αποτελούν την υποδομή της Μοριακής Βιολογίας και της Βιοχημείας γενικότερα.

Η προετοιμασία του Έλληνα φοιτητή για την κατανόηση των βιοχημικών αυτών αντιδράσεων ποικίλλει από Σχολή σε Σχολή, Ιδιαίτερα στις Ιατρικές Σχολές δεν διατίθεται ο απαραίτητος χρόνος για να διδαχθεί ο φοιτητής την Χημεία "προς χάριν της Χημείας". Σε τούτο συμβάλλει κυρίως το γεγονός ότι ο φοιτητής έχει ήδη προαλειφθεί να γίνει γιατρός, οπότε συγκρίνεται με τους φτασμένους γιατρούς του καιρού του και δημιουργείται το ερώτημα πόση Χημεία ξέρει, ή θυμάται, ή χρειάζεται ένας γιατρός για να εξασκήσει το επάγγελμά του. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Βιοχημεία πρέπει να διδάσκεται χωρίς Χημεία, δηλαδή χωρίς χημικούς τύπους, επειδή σπάνια ένας γιατρός θυμάται αργότερα τους χημικούς τύπους. Παραγνωρίζεται δηλαδή το γεγονός ότι οι χημικοί τύποι αποτελούν τίς λέξεις μιας "γλώσσας" με την οποία μαθαίνεται ή Βιοχημεία, ασχέτως τού πόσες λέξεις αυτής της "γλώσσας" θα συγκρατούνται αργότερα όταν θα έχει επιτευχθεί πλέον ο σκοπός να κατανοηθεί ή χημεία της ζωής.

Αυτές οι δυσκολίες περιορίζονται κατά πολύ όταν υπάρχουν βιβλία Χημείας όπως η "Οργανική Χημεία για Ιατρικές και Βιολογικές επιστήμες" του G.A. Taylor, η οποία περιλαμβάνει ύλη προσεκτικά επιλεγμένη για τους φοιτητές της Ιατρικής. Το βιβλίο αυτό όχι μόνον ενθαρρύνει το διδασκόμενο επειδή δεν περιέχει μεγάλο όγκο ύλης, αλλά χρησιμεύει και σαν οδηγός για το διδάσκοντα. Ο διδάσκων όμως πρέπει να φροντίσει με τη διδασκαλία του να εξασφαλισθεί η σαφήνεια, αν αυτή κινδυνεύει να χαθεί λόγω ελλείψεως υποδομής ή λόγω της περικοπής της ύλης κατά την επιλογή. (Χ.Δ. Κουτσογεωργόπουλος, από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση)

Περισσότερα
Συγγραφέας: Gordon Taylor
Έτος: 2008
ISBN-13: 9789603721192
ISBN-10: 9603721190
Κατηγορίες: Ιατρική, Χημεία
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 30,00 €
Αγγελίες
Καλή κατάσταση
Περιέχει σημειώσεις --- Οι σελίδες μπορεί να έχουν περιορισμένες σημειώσεις και highlight. Ίσως έχει ετικέτα από βιβλιοθήκη.
Tarragon
235
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και PayPal
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, ACS, Speedex, Γενική Ταχυδρομική και ΕΛΤΑ Courier
Πατρα, Δυτική Ελλάδα
Εξοικονομείς
20,00 €
10,00 €
από 30,00 €
Πολύ καλή κατάσταση
Περιέχει υπογραμμίσεις --- Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Tarragon
235
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και PayPal
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, ACS, Speedex, Γενική Ταχυδρομική και ΕΛΤΑ Courier
Πατρα, Δυτική Ελλάδα
Εξοικονομείς
18,00 €
12,00 €
από 30,00 €