ΜΗΤΡΟΣ - ΤΡΟΥΚΗΣ (ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ)

ΜΗΤΡΟΣ - ΤΡΟΥΚΗΣ (ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ)
Τιμή από
9,00 €
Εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Ο Μητρο-Τρούκης ένας αυτοδίδαχτος σατυρικός ποιητής του 19ου αιώνα, μας δίνει με τα ποιήματα και τα επιγράμματά του σημαντικά στοιχεία από τη ζωή μιας μικρής αλλά αμιγούς αρβανίτικης κοινωνίας της εποχής του.

Χωρίς καμμιά σχολική εκπαίδευση έμαθε πέρα από τη μητρική του γλώσσα τ" αρβανίτικα και τα ελληνικά, τα οποία χειριζότανε με μεγάλη ευχέρεια ενώ παράλληλα διέθετε και ένα πλούσιο λεξιλόγιο.

Φτωχός μεροκαματιάρης και πολυφαμελίτης δεν μπορούσε παρά να νοιώθει συμπόνια και να συμπαραστέκεται στους δύστυχους και κακότυχους συμπατριώτες του, όπως φαίνεται στους στίχους του. Αντίθετα όντας οξύς και δηκτικός στους υπερόπτες και κακούς συμπατριώτες του επιτελεί τον κοινωνικό ρόλο της σάτυρας.

Τα ποιήματα και επιγράμματα του ποιητή με πολύ κόπο και αγάπη συνέλεξε και παρουσιάζει ο πιο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη περίπτωση Σαλαμίνιος Συγγραφέας Νίκος Σαλτάρης, που ογδόντα χρόνια γυροφέρνει στον ίδιο χώρο, που έζησε ο ποιητής και με τις παρεμβάσεις και επεξηγήσεις του αναπαριστά με πιστότητα τον κοινωνικό περίγυρο που γινόντουσαν τα γεγονότα, που σατυρίζει ο ποιητής.

Στο βιβλίο αυτό περιλήφτηκαν και δυο ποιήματα ενός άλλου Σαλαμίνιου Αρβανίτη διανοούμενου αυτή τη φορά, του Αναστάς Κουλουριώτη με αξιόλογες γλωσσολογικές και φιλολογικές γνώσεις.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τρίτο στης σειράς "ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" με πρώτο "Η Ζωή των Αρβανιτών" 1986 και δεύτερο "Αρβανίτικες ιστορίες και θρύλοι" 1987 του ίδιου πάντα συγγραφέα Νίκου Σαλτάρη. (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
9,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 45€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Μαρκόπουλο, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.