Κύθηρα, Το μινωικό ιερό κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό

Κύθηρα, Το μινωικό ιερό κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Ο Άδωνις Κύρου στις αρχαιολογικές περιπλανήσεις και αναζητήσεις του επεσήμανε την ύπαρξη άφθονων οστράκων και άλλων αρχαίων γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη θέση "στο Βουνό" στα Κύθηρα. Το ανακοίνωσε στον Γιάννη Σακελλαράκη ο οποίος έκρινε ότι ο τόπος άξιζε μια συστηματική ανασκαφή, κάτι που πραγματοποίησε με τη γνωστή του θεληματικότητα και επιστημοσύνη. Έχοντας ως συνεργάτες δόκιμους αρχαιολόγους σε λίγες ανασκαφικές περιόδους έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της ανασκαφής σε τόπο αρκετά απομακρυσμένο και από την Αθήνα και από την Κρήτη όπου βρίσκονταν τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα.

Πολύ πριν φύγει από τη ζωή παρέδωσε στην Αρχαιολογική Εταιρεία το χειρόγραφο της συστηματικής δημοσίευσης της ανασκαφής η οποία θα δημοσιευθεί σε πολλούς τόμους. Ο πρώτος τόμος δόθηκε αμέσως στο τυπογραφείο και ο Γιάννης Σακελλαράκης πρόλαβε να ιδεί τα δοκίμια και να κάνει διορθώσεις δεν πρόλαβε όμως να τον δει ολοκληρωμένο γιατί έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου 2010.

Ο πρώτος τόμος περιέχει το ιστορικό της ανασκαφής, τη γενική τοπογραφία της θέσης της, τα σχετικά με τη θέση των Κυθήρων και την επικοινωνία τους με άλλους τόπους κατά την αρχαιότητα, τη σημασία της ανακάλυψης ενός μινωϊκού ιερού κορυφής στο νησί, τις παλαιότερες επισκέψεις λογίων και φιλαρχαίων στον τόπο της ανασκαφής.

Η ίδια η ανασκαφή και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο όπου αναλυτικά εκθέτονται και περιγράφονται από τον Γιάννη Σακελλαράκη οι τομείς της ανασκαφής και τα οικοδομικά λείψανα που αποκαλύφθηκαν.

Δύο κεφάλαια του πρώτου τόμου έχουν γραφεί από συνεργάτες της ανασκαφής. Το κεφάλαιο Γ" γράφτηκε από τον Δημήτρη Κουρκουμέλη και επιγράφεται "Θαλασσινοί ορίζοντες του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό". Σ" αυτό εξετάζονται τα θαλασσινά ρεύματα γύρω από το νησί, οι άνεμοι που το προσβάλλουν, η ναυσιπλοία κατά την αρχαιότητα και η ναυτική τοπογραφία.

Το κεφάλαιο Δ" έχει γραφεί από την Ελένη Γκίνη Τσοφοπούλου και θέμα του είναι "Οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Αγίου Νικολάου".

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.