ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1980-1989

ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1980-1989
Τιμή από
10,00 €
Εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία
Κατάσταση: Πολύ καλή
Περιγραφή

Το "κατάλυμα" είναι η δοκιμασία μου με τα ποιήματα των νέων ποιητών πού τύπωσαν το πρώτο τους βιβλίο στη Θεσσαλονίκη (πόλη όπου ζω και μπορώ να γνωρίζω καλύτερα), τη δεκαετία 1980-1989. Σ" αυτά τα χρόνια άρχισα να ψάχνω τους "συνομηλίκους" μου από τα βιβλία τους, προσπαθώντας έτσι να τους γνωρίσω και ν" ανοίξω έναν μυστικό διάλογο με τον καθένα ξεχωριστά, μέσα απ" τα ποιήματά μας. Δε μετάνιωσα· με τον καιρό αντίθετα -και παρ" ό,τι μαζεύονταν στα χέρια μου βιβλία με ποιήματα φλύαρα που μαρτυράνε ανθρώπους ατημέλητους- δεν έλειψαν δε περιπτώσεις που με συγκίνησαν τόσο με τους στίχους όσο και με τους στόχους των ποιημάτων τους.

Απ" τη μια λοιπόν κατέγραφα, ανεξάρτητα απ" τις διαθέσεις μου, την κάθε περίπτωση, και απ" την άλλη ξεχώριζα τα ποιήματα που μου μιλούσαν στην καρδιά μαζί με τους συγγραφείς τους. Εξάλλου όλοι το ίδιο κάνουν σ" αυτή την ιστορία της ανάγνωσης -ξεχωρίζουν τα γραφτά που τους αγγίζουν- κι ας μη θέλουν πολλές φορές να το παραδεχτούν.

"Αν ένα ποίημα δεν είναι σε θέση να μου ταράξει την ησυχία να μου μιλήσει έτσι που να νιώσω τον ποιητή του -κι όχι μόνο να τον καταλάβω-, τότε σε τί να ελπίζω απ" την ποίηση, τί να ποντάρω στους ποιητές; Θέλω το ποίημα να το νιώθω καλά πυρωμένο να καρφώνεται πάνω μου, όπως το πέταλο στην οπλή του αλόγου" να μη το ξεχνώ μετά την πρώτη επαφή. Για μένα αυτό σημαίνει ότι το καμίνι του ποιητή είναι αναμμένο και ότι ο ίδιος δουλεύει με μαστοριά το ποίημά του.

Σιγά σιγά, λοιπόν, τα ποιήματα που διάλεγα απ" τον καθένα, μ" αυτή την διάθεση που σημείωσα προηγουμένως, έβρισκαν τη θέση τους μέσα μου, και αρμόζοντας το ένα δίπλα στ" άλλο, άρχισε να παίρνει μορφή και σχήμα αυτό το κατάλυμα.

Με αποστροφή στάθηκα μόνο σ" αυτούς που ένιωσα να πιστεύουν στη γοητεία τους και σουβάντιζαν τα ποιήματά τους με λέξεις που τους βόλευαν και με εικόνες που κολάκευαν το πρόσωπό τους. Αυτή η υποκριτική τους στάση δε με βοήθησε, αντίθετα με έκανε καχύποπτο -και κουμπώθηκα μαζί τους. Ίσως το πιο σημαντικό που αποδείχτηκε μέσα απ" αυτή την μυστική συνομιλία, είναι ότι πέρα απ" την έμπνευση, τη φαντασία και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, για να σταθεί ένα ποίημα χρειάζεται απαραίτητα και καλή στατική μελέτη.

Ξεχώρισαν λοιπόν αυτοί οι ποιητές που έσκαψαν τον εαυτό τους και προσπάθησαν πρώτα να γνωρίσουν το υπέδαφος που διαθέτουν. Μια ένδειξη είναι η οικονομία στα λόγια -με τα οποία στήριξε ο κάθε ποιητής την έμπνευσή του (γιατί ένα τέτοιο σκάψιμο στοιχίζει άσχημα, δεν αφήνει περιθώρια για φιλολογίες). Αυτή η στάση του ποιητή που βάζει πρώτα τον εαυτό του σε διαθεσιμότητα -στη σχέση του με την τέχνη- βαραίνει πολύ· είναι μια καλή εγγύηση για την στερέωση των ποιημάτων του.

Στη συνέχεια, μέσα απ" την ανάγκη μου για φιλοξενία και συγκατοίκηση μαζί τους, άρχισα να μορφώνω την συμπεριφορά μου. Και προσπαθώντας να φανώ διακριτικός, χωρίς να σταματήσω να είμαι ειλικρινής με τα ποιήματά τους, δε θέλησα να ταράξω αυτό το σχήμα που είχε αρχίσει να αρθρώνεται μέσα μου, αλλάζοντας τη θέση του κάθε ποιητή ανάλογα με το πρώτο γράμμα του επιθέτου ή το έτος γεννήσεώς του. Αυτό το συνηθίζουν οι πιο πολλοί -που μοιάζει να μη νιώθουν- έτσι που καταντούν εγκυκλοπαίδεια την σχέση τους με τα ποιήματα των άλλων, στο όνομα μιας παραδεχτής (απαράδεχτης όμως πολλές φορές για την ποίηση) ταξινόμησης.

Περιόρισα μόνο σε τρία τον αριθμό των ποιημάτων που επέλεξα απ" τον κάθε ποιητή. Γιατί αλλιώς θα κινδύνευα να υποκύψω περισσότερο σ" αυτούς που τα ποιήματά τους με συγκινούσαν πιο πολύ, πέρα απ" την ποιότητά τους. Προσπάθησα, έκανα πειθαρχία στις αδυναμίες μου γιατί διαφορετικά, φοβάμαι, θα χανόταν κάθε ισορροπία ανάμεσά μας. Δεν είναι λίγα τρία ποιήματα για να νιώσει κανείς περί τίνος πρόκειται, όταν μάλιστα οι περισσότεροι απ" αυτούς τους ποιητές δεν έχουν τυπώσει ακόμα πάνω από σαράντα ποιήματα.

Άφησα λοιπόν τον ένα ποιητή δίπλα στον άλλον, έτσι που τα ποιήματά τους όχι μόνο να μην νιώθουν άβολα, αλλά και να ταιριάζουν μεταξύ τους σ" αυτή την γειτονία. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
11,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Σε εξαιρετική κατάσταση
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και PayPal.
Παράδοση με Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ Courier.
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Όροι παράδοσης
Υπόλοιπες αγγελίες
10,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Νέα Σμύρνη, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.