Ιατρική στατιστική και στοιχεία βιομαθηματικών

Ιατρική στατιστική και στοιχεία βιομαθηματικών
Τιμή από
18,00 €
28,40 €
Εξοικονομείς 36% 🔥
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

"ΒΙΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (Απόσπασμα από τον Πρόλογο του συγγράμματος "Βιομαθηματικά" (1981)"

...Τα Βιομαθηματικά είναι ένας κλάδος των μοντέρνων Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη, εφαρμογή και ανάπτυξη των μαθηματικών και στατιστικών μεθόδων στην Ιατρική, τη Βιολογία, την Υγιεινή, την Επιδημιολογία και άλλους συναφείς κλάδους. Περιλαμβάνουν τα Μαθηματικά και τη Στατιστική, που είναι απαραίτητα για τη μελέτη των φαινομένων και προβλημάτων των κλάδων αυτών.

Η ανάπτυξη και η διάδοση του ποσοτικού τρόπου σκέψεως είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πνευματικά γνωρίσματα της εποχής μας. Η Ιατρική και η Βιολογία δεν παρέμειναν αδιάφορες στην καινούργια αυτή τάση. Παράλληλα με άλλες επιστήμες (Οικονομικά, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία κ.λ.π.) δέχθηκαν γενναιόδωρα την επίδραση των Μαθηματικών και της Στατιστικής. Ιδιαίτερες μαθηματικές και στατιστικές μέθοδοι αναπτύχθηκαν για την έκφραση της ποσοτικής ιατρικής σκέψεως. Ο ιατρός, καθώς η τεχνολογία προοδεύει, αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερη ποσοτική πληροφορία παρά περιγραφικά στοιχεία. Ο ερευνητής ενδιαφέρεται να βρει τα μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν τη θεωρία του ή να υπολογίσει το βαθμό εμπιστοσύνης που πρέπει να επισυνάψει στα πειραματικά του αποτελέσματα.

Η ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη από αναφορές στις οποίες μαθηματικές και στατιστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Στο εξωτερικό Τμήματα (Departments) Βιομαθηματικών και Βιοστατιστικών (Βιομετρίας) ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο. Η ανάπτυξη και διάδοση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δίνουν στο θέμα καινούργια διάσταση, κάνουν την εφαρμογή των μαθηματικών και στατιστικών μεθόδων εύκολη και προσιτή σε όλους.

Η δραστηριότητα όμως αυτή έχει και αρνητικά αποτελέσματα. Μερικές φορές οι βιομαθηματικές μέθοδοι εφαρμόζονται από μη ειδικούς χωρίς να εξετάζονται αν ισχύουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους. Οι έννοιες συγχέονται, τα μοντέλα μπερδεύονται, τα πειράματα δε σχεδιάζονται σωστά, τα συμπεράσματα δεν αξιολογούνται κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι εύλογο. Με επιστημονικά επιχειρήματα καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Πρόσφατη εργασία που δημοσίευσε το "Journal of the American Medical Association" διαπίστωσε ότι από 149 εργασίες που δημοσιεύθηκαν εντός ενός εξαμήνου σε έντεκα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά και υπέστησαν ανασκόπηση και κριτική από ειδικούς βιοστατιστικούς, 68% κρίθηκαν ανεπαρκείς ως προς το σχέδιο του πειράματος και τη στατιστική ανάλυση και 5% κρίθηκαν ως απαράδεκτες.... (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
18,00 € Σαν καινούριο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Δάφνη, Αττική
20,00 € Σαν καινούριο
Άριστη κατάσταση!
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 50€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, ACS Αντικαταβολή και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή.
Λαρισα, Θεσσαλία
25,00 € Σαν καινούριο
ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟ
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Χαλκιδα, Στερεά Ελλάδα
30,00 € Σαν καινούριο
Αχρησιμοποίητο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με PayPal και Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.