Ησίοδος (Θεογονία, Έργα και Ημέραι ,Ασπίς Ηρακλέους)

Ησίοδος (Θεογονία, Έργα και Ημέραι ,Ασπίς Ηρακλέους)
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Λίγες και ιδιαίτερα συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έχουμε για τον Ησίοδο, στο οποίο αποδίδεται η Θεογονία. Έτσι, μοναδική αυθεντική πηγή για τον ποιητή παραμένουν τα δύο σωζόμενα έργα του, Θεογονία και Έργα και Ημέραι. Το όνομα του Ησιόδου αναφέρεται μόνο μία φορά, και μάλιστα στη Θεογονία. Για πρώτη φορά στη Δύση ένας ποιητής αναφέρει το όνομά του. Η ποίησή του έχει έντονα προσωπικό χαρακτήρα. Το έτος της γέννησης αλλά και του θανάτου του μας είναι άγνωστα. Είναι μεταγενέστερος του Ομήρου και οπωσδήποτε προγενέστερος του Αρχιλόχου.

Ο πατέρας του καταγόταν από την Κύμη της Αιολίδας και εγκαταστάθηκε στην Άσκρα της Βοιωτίας, όπου εργάστηκε ως γεωργός. Εκεί γεννήθηκαν ο Ησίοδος και ο αδερφός του Πέρσης. Όπως ο ίδιος αναφέρει στη Θεογονία, έλαβε το χάρισμα του ποιητή από τις Μούσες, ενώ στο Έργα και Ημέραι λέει ότι είχε κερδίσει τρίποδα σε ποιητικό αγώνα στη Χαλκίδα. Μετά το θάνατο του πατέρα του ο Ησίοδος συγκρούστηκε για την πατρική περιουσία με τον αδελφό του, τον Πέρση, ο οποίος κατάφερε με χρήματα να διαφθείρει τους δικαστές. Ο Ησίοδος τελικά τον συγχώρησε και, για να τον επαναφέρει στην ορθή οδό, έγραψε το Έργα και Ημέραι. Πέθανε στην Άσκρα και τάφηκε στην αγορά του Ορχομενού, όπου αιώνες μετά οι κάτοικοι έδειχναν τον τάφο του στους επισκέπτες.

Ο Ησίοδος, αντίθετα από τον Όμηρο, παρουσιάζει έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι είναι ενταγμένοι στο φυσικό τους πλαίσιο και ασχολούνται με συνηθισμένα πράγματα. Η επίδρασή του στους προσωκρατικούς φιλοσόφους και στην πρώιμη λυρική ποίηση υπήρξε πολύ μεγάλη.

Εκτός από τα δύο προαναφερθέντα έργα, στον Ησίοδο αποδιδόταν ήδη από την αρχαιότητα ένα άλλο ποίημα, η Ασπίς (480 εξάμετροι στίχοι), με θέμα τη νίκη του Ηρακλή επί του γιου του Άρη, Κύκνου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποιήματος καταλαμβάνει η περιγραφή της ασπίδας του Ηρακλή, η οποία κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο. (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.