Η Συμφωνία της Βάρκιζας

Η Συμφωνία της Βάρκιζας
Τιμή από
4,50 €
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Πριν από μισό αιώνα ακριβώς, υπογράφτηκε, λίγο έξω από την Αθήνα, μια ιστορική συμφωνία -η "Συμφωνία της Βάρκιζας"- ύστερα από δεκαήμερες διαπραγματεύσεις των "αντιπάλων του Δεκέμβρη" (2-10.2.1945).

Είναι μια συμφωνία:

- επίλογος της "Μάχης της Αθήνας", που κράτησε 33 μέρες και έβαψε στο αίμα την μόλις απελευθερωμένη πρωτεύουσα, προτού τελειώσει ο πόλεμος, προτού καν απελευθερωθεί όλη η χώρα

- προοίμιο του "μεγάλου εμφύλιου", ο οποίος ακολούθησε (1946-49) και των διώξεων της Αριστεράς που κράτησαν για πολλά, πολλά χρόνια.

Η "Συμφωνία της Βάρκιζας" είναι ένας σταθμός-κλειδί στην ολοκλήρωση των σχεδίων του Τσώρτσιλ για "απόκτηση" της Ελλάδας μετά τη λήξη του πολέμου. [...]

Ακριβώς γι` αυτό πρέπει να ξέρουμε τι ήταν η Βάρκιζα -και το βιβλίο τούτο προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία: έχει συγκεντρωθεί όλο το υλικό γύρω από τη συμφωνία, τα όσα προηγήθηκαν, τα όσα ακολούθησαν σε σχέση μ` αυτή:

- Ένα πλήρες ρεπορτάζ από τις δεκαήμερες διαπραγματεύσεις -και το παρασκήνιο, όπως είχε τότε καταγραφεί...

- Συνεντεύξεις με τον Μήτσο Παρτσαλίδη (που μετείχε ως γραμματέας του ΕΑΜ στις διαπραγματεύσεις), τον καθηγητή Ι. Γεωργάκη (ο οποίος επίσης μετείχε, εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό), και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που δεν μετείχε στη Βάρκιζα, μετείχε όμως στις συνομιλίες με τον Τσώρτσιλ και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σ` όλη εκείνη τη μετακατοχική περίοδο. Επίσης τις θέσεις του ΚΚΕ από τότε μέχρι σήμερα και τη -φυσικά μεταγενέστερη- άποψη του ΚΚΕ εσ. (Μπάμπης Δρακόπουλος).

- Τα πλήρη κείμενα της συμφωνίας

- Τα όσα περί Ελλάδος συζητήθηκαν στη Γιάλτα (οι συνομιλίες της Βάρκιζας συνέπεσαν χρονικά με τη συνάντηση Τσώρτσιλ- Στάλιν- Τρούμαν στη Γιάλτα, όπου οι "τρεις μεγάλοι" μοίρασαν τον κόσμο, με βάση τα όσα είχα ήδη συμφωνήσει στην Τεχεράνη, 28.11 - 1.12.1943, και ολοκλήρωσαν λίγους μήνες αργότερα στο Πότσδαμ, 17.7 - 2.8.1945).

- Στο "Παράρτημα", τέλος, υπάρχουν τα πλήρη πρακτικά της διήμερης σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία και παρουσία (την πρώτη μέρα) του Άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ (26-27.12.1944), για να τερματισθεί η "Μάχη της Αθήνας".

(από το σημείωμα του εκδότη)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
5,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Σε εξαιρετική κατάσταση.
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 60€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Αθήνα, Αττική
Υπόλοιπες αγγελίες
4,50 € Σαν καινούριο
Εμπλουτισμένη έκδοση. Το βιβλίο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ. Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Περιλαμβάνει: Παρασκήνιο, Ντοκουμέντα, Το χρονικό μέρα προς ... Περισσότερα
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με Χέρι με χέρι και Αίολος courier.
Κερατσίνι, Αττική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.