Η μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τιμή από
4,00 €
7,21 €
Εξοικονομείς 44% 🔥
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η Μεσόγειος ήταν πάντοτε ένας χώρος γεμάτος αντιθέσεις. Φορτωμένος με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που πολύ συχνά κατέληγαν σε σκληρές συγκρούσεις, δεν έπαυε, παρ" όλα αυτά να είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα σε λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες.

Σήμερα συνεχίζει να χαράσσεται από "σύνορα" ανάμεσα σε κόσμους διαφορετικούς και αντιμαχόμενους. Μπορεί όμως να γίνει ένα κομβικό σημείο πολιτισμικής πολυφωνίας και μια πηγή δημιουργίας για όλους: χριστιανούς και μουσουλμάνους άραβες και ισραηλινούς, Ανατολικούς και Δυτικούς, Βόρειους και Νότιους.

Σήμερα όλα τα ανοιχτά μέτωπα βρίσκονται εδώ. Ο Αραβικός κόσμος με την Ιουδαϊκή παράδοση στο Ισραήλ. Η χριστιανική Κύπρος με την μουσουλμανική Τουρκία. Οι κεντροευρωπαϊκοί εθνικισμοί με την παραδοσιακή Σερβική ιδεολογία στην Γιουγκοσλαβία. Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός με την Ευρωπαϊκή ιδεολογία στην Αλγερία.

Έχουν όλα αυτά τα μέτωπα ξεκινήσει σαν πολιτικές συγκρούσεις, όμως με τον καιρό έχουν μεταβληθεί σε ριζική αντιπαράθεση "πολιτισμών" και αποτελούν επικίνδυνες τομές σε ένα χώρο με βαθειές ιστορικές μνήμες.

Για τους λόγους αυτούς η Ευρώπη στο σύνολό της θα πρέπει να δώσει μια από τις πρώτες προτεραιότητές της στον Μεσογειακό χώρο για να προστατεύσει το μαλακό υπογάστριό της. Δεν είναι υπόθεση του Α και του Β "μεγάλου" ή μικρού κράτους. Είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης να συγκρατήσει τους φανατισμούς με το βάρος της το ηθικό, το οικονομικό, το πολιτικό.

Και αν δεν έχει την στιγμή αυτή το ανάλογο βάρος θα χρειασθεί να το αποκτήσει για να λειτουργήσει αυτόνομα και αποτελεσματικά. Δεν μπορεί πλέον να επαφίεται στην παρουσία της υπερατλαντικής Υπερδύναμης. Το ενδιαφέρον εκείνης δεν μπορεί παρά να περιορίζεται στην εξασφάλιση των γραμμών επικοινωνίας, στην κατοχύρωση της ενεργειακής αυτάρκειας και στην διασφάλιση ορισμένων γεωπολιτικής σημασίας βάσεων. Η Ευρώπη έχει να περιφρουρήσει κάτι παραπάνω απ" αυτά. Η κοινωνική γαλήνη και η οικονομική ευημερία μπορεί να διαταραχθούν επικίνδυνα από τις εκρηκτικές καταστάσεις του Νότου. Για το λόγο αυτό τα συμφέροντα και οι εκτιμήσεις στις ΗΠΑ δεν ταυτίζονται πάντοτε με αυτές των χωρών που βλέπουν τις φωτιές κοντά στα σπίτια τους. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
4,00 € Σαν καινούριο
Πληρωμή με Alpha Bank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.