Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία

Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Η Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειο-Παγκρεατογραφία (ERCP) και η Ενδοσκοπική Σφιγκτηροτομή έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως μέθοδοι εκλογής σε ορισμένες παθήσεις των οργάνων γύρω από το φύμα του Vater, τόσο για τη διάγνωση τους, όσο και κυρίως για τη θεραπεία τους.

Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολύ αξιόλογες μονογραφίες γύρω από τη μέθοδο και τις ενδείξεις της. Στην ελληνική όμως βιβλιογραφία δεν υπάρχει αντίστοιχη μονογραφία και ακριβώς αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει το ανά χείρας βιβλίο του εξαιρετικού συναδέλφου Χειρουργού-Ενδοσκόπου κ. Εμμανουήλ Χριστοφορίδη.

Το βιβλίο που έχει ο αναγνώστης στα χέρια του είναι γραμμένο με αναλυτική, λεπτομερή διάθεση και τάξη, τόσο για τις τεχνικές λεπτομέρειες όσο και για τις ενδείξεις, αντενδείξεις της ERCP, της ενδοσκοπικής σφιγκτηροτομής και των συνοδών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, όπως διαμορφώθηκαν ως σήμερα. Αναφέρονται επίσης οι νεότερες ακτινολογικές μέθοδοι και τοποθετούνται σε αντιστοιχία με αυτές οι σύγχρονες ενδείξεις της ERCP.

Τέλος, τα σχόλια και συμπεράσματα κάθε ενότητας νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα διδακτικά.

Θεωρώ ότι το εν λόγω βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον ιατρό που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι είναι γραμμένο από συνάδελφο που χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή και έχει εμπειρία πολλών ετών.

Νικόλαος Ευγενίδης

Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.