Εμβάθυνση στον προγραμματισμό με τη γλώσσα C

Εμβάθυνση στον προγραμματισμό με τη γλώσσα C

Το βιβλίο αυτό σκοπό έχει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη μεταλαμπάδευση της τέχνης και της επιστήμης του προγραμματισμού. Απευθύνεται σε εκείνους που σκοπεύουν να διεκδικήσουν τον τίτλο του προγραμματιστή και του επαγγελματία που θα αναπτύξει χρήσιμα πακέτα προγραμμάτων. Δεν αποτελεί ένα στείρο βοήθημα σαν και αυτά που διδάσκουν εντολές και σύνταξη μιας γλώσσας προγραμματισμού. Για να επιτύχει το στόχο του, αρχικά αναπτύσει όλες τις θεμελιώδεις δυνατότητες που παρέχει η γλώσσα (μεταβλητές, τύπους δεδομένων, τελεστές, δομές ελέγχου, εντολές εισόδου και εξόδου, υποπρογράμματα και πίνακες). Για όλες αυτές τις δυνατότητες δίνονται προβλήματα και προγραμματιστικές λύσεις. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στους χαρακτήρες, στους τακτικούς αριθμούς, στη διαχείριση αλφαριθμητικών (strings), στη διάταξη πινάκων (με τη βοήθεια της bubble sort) και στην κατασκευή σύνθετων τύπων (εγγραφών) από το χρήστη. Μελετάται επίσης η προαναγγελία συνάρτησης, ο προεπεξεργαστής της C και οι βαθμωτοί και απαριθμητοί τύποι. Αυτά όλα αξιοποιούνται σε πραγματικά προβλήματα. Γίνεται επίσης ουσιαστική αναφορά στις δυναμικές δομές δεδομένων, στη δυναμική διαχείριση μνήμης και στους δείκτες (pointers). Όλα τα παραπάνω καλύπτονται στα πρώτα επτά κεφάλαια.

Τα επόμενα έξι (από τα είκοσι συνολικά κεφάλαια) του βιβλίου εξετάζουν τη διαχείριση αρχείων. Στην αρχή (κεφάλαιο 8) γίνεται διάκριση των αρχείων κειμένου από τα binary αρχεία και τα αρχεία εγγραφών. Για τα τελευταία έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου, στο οποίο αναπτύσεται μια πλήρη εφαρμογή για διαχείριση τηλεφωνικής ατζέντας. Στη συνέχεια (κεφάλαιο 9) εξετάζονται τα αρχεία εγγραφών μεταβλητού μήκους και αναπτύσσεται μια δεύτερη εφαρμογή που επιτρέπει μεταβλητό αριθμό τηλεφώνων ανά επαφή της ατζέντας. Στα υπόλοιπα τέσσερα, από τα έξι αφιερωμένα στα αρχεία, κεφάλαια, εξετάζονται οι βασικότερες τέσσερις μορφές επεξεργασίας αρχείων δεδομένων. Στο κεφάλαιο 10 εξετάζονται τα σειριακά αρχεία και όλοι οι αλγόριθμοι που απαιτούνται για τη συντήρησή τους (αναζήτηση, εισαγωγή, διαγραφή και ενημέρωση). Το ολοκληρωμένο πακέτο προγραμμάτων που εξετάζεται, στο κεφάλαιο με τα σειριακά αρχεία, είναι η διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων (καταλυμάτων) μιας γεωγραφικής περιοχής. Αναπτύσεται (προσαρμόζεται) επίσης ο αλγόριθμος bubble sort για την ταξινόμηση αρχείων. Στο κεφάλαιο που εξετάζει τα ταξινομημένα σειριακά αρχεία (κεφάλαιο 11), κατασκευάζονται οι βασικότεροι αλγόριθμοι που απαιτούνται για τη συντήρησή τους. Οι αλγόριθμοι αυτοί αξιοποιούνται για μια εφαρμογή (πακέττο προγραμμάτων) που διαχειριζεται το προσωπικό (Human Resources Management) και τη μισθοδοσία του προσωπικού (Payroll) μιας επιχείρησης με ταξινομημένα σειριακά αρχεία. Στα δύο αυτά κεφάλαια (10 και 11) δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αλγορίθμων με τη βοήθεια ψευδοκώδικα. Γίνεται επίσης αναφορά στις απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ των διαφορετικών (εναλλακτικών) αλγορίθμων. Η ανάπτυξη και η επεξήγηση των αλγορίθμων γίνεται με τρόπο που βοηθάει στην αφομοίωση της προγραμματιστικής - αλγοριθμικής σκέψης. Στο προτελευταίο από τα έξι αφιερωμένα στα αρχεία κεφάλαια, αναπτύσονται τα αρχεία απευθείας (direct) προσπέλασης και αυτά αξιοποιούνται σε μια εφαρμογή δανειστικής βιβλιοθήκης. Στο έκτο (τελευταίο) κεφάλαιο για τα αρχεία, αναπτύσσονται τα αρχεία με δείκτες. Στο κεφάλαιο αυτό αναπτύσσονται δύο εφαρμογές: συντήρηση Φορολογικού Μητρώου και συντήρηση του Φοιτητολογίου ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Στα επόμενα επτά κεφάλαια (14 μέχρι 20) εμβαθύνουμε σε περισσότερο ειδικά θέματα, όπως είναι: Εγγραφές με παραλλαγές, Επικοινωνία των προ-γραμμάτων με το λειτουργικό σύστημα, Εμβέλεια και διάρκεια μεταβλητών, Αναδρομικά υποπρογράμματα, Επεξεργασία δυαδικών Ψηφίων, Δομές δεδομένων, Προχωρημένα θέματα δεικτών.

Περισσότερα
Έτος: 2009
ISBN-13: 9789606759345
ISBN-10: 9606759342
Κατηγορίες: Προγραμματισμός
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 31,95 €
Αγγελίες με γνωστά μεταφορικά
Πολύ καλή κατάσταση
Είναι σαν καινούργιο, ωστόσο φέρει κάποια σημάδια στο οπισθόφυλλο του πιθανών λόγω τριβής με κάποια επιφάνεια. Η εμπειρία ανάγνωσης δεν επηρεάζεται. --- Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Chiquita
7
Πληρωμή με Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank
Παράδοση με ΕΛΤΑ
Εξοικονομείς
17,95 €
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 15 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
14,00 €
από 31,95 €
Σαν καινούριο
Το βιβλίο είναι σε άριστη κατάσταση, αχρησιμοποίητο. --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Παύλος
7
Πληρωμή με Eurobank, Εθνική Τράπεζα, PayPal, Visa και Mastercard
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Αθήνα, Αττική
Εξοικονομείς
16,95 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
15,00 €
από 31,95 €