Εισαγωγή στο δίκαιο και στο αστικό δίκαιο

Εισαγωγή στο δίκαιο και στο αστικό δίκαιο

Δεύτερο κατά τη χρονολογία της εκδόσεώς του, μετά το Οικογενειακό Δίκαιο, το βιβλίο τούτο είναι το πρώτο από πλευράς συστηματικής στη σειρά «Διάγραμμα αστικού δικαίου», η οποία είναι αναμενόμενο να αρχίζει με ένα εισαγωγικό έργο.

Ο τίτλος «Εισαγωγή στο δίκαιο και στο αστικό δίκαιο» αποδίδει την πεποίθηση, ότι αναπόφευκτα η εισαγωγή σ" αυτό τον κλάδο είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγωγή και στο δίκαιο συνολικά. Η εξήγηση είναι μάλλον απλή και σχετίζεται με το λόγο για τον οποίο σε όλα σχεδόν τα συγγράμματα των Γενικών Αρχών του Αστικού Δικαίου, αλλού εκτενέστερα και αλλού με συντομία, προτάσσεται κεφάλαιο που πραγματεύεται γενικά το δίκαιο και τον κανόνα δικαίου: Οι ρίζες του αστικού δικαίου χάνονται στην αρχαιότητα, όπου συναντώνται με τις απαρχές του δικαίου καθόλου, ενώ οι λοιποί κλάδοι είναι δημιουργήματα μόλις του περασμένου αιώνα ή του (επίσης απερχόμενου φέτος) αιώνα μας. Όπως είναι λοιπόν φυσικό η επιστημονική επεξεργασία του αστικού δικαίου στη μακραίωνη ιστορία του «προίκισε» και τους άλλους κλάδους του δικαίου (οι περισσότεροι από τους οποίους εξάλλου αποσχίστηκαν σταδιακά από αυτό) με τη βασική ορολογία και τις θεμελιώδεις νομικές έννοιες και αρχές, που είναι δικά του δημιουργήματα, όπως άλλωστε και η νομική δογματική. Έτσι εξηγείται γιατί μια εισαγωγή στο αστικό δίκαιο είναι ταυτόχρονα και εισαγωγή σε όλο το δίκαιο.

Γίνεται από αυτά φανερό, ότι εδώ δεν πρόκειται για μια εισαγωγή «στην επιστήμη του δικαίου» προσανατολισμένη στη Μεθοδολογία ή στη Φιλοσοφία αυτής της επιστήμης. Από το άλλο μέρος δεν πρόκειται για «Επιτομή» ή «Εισηγήσεις» ή «Στοιχεία» του αστικού δικαίου, δηλαδή δεν καλύπτεται (ούτε καν συνοπτικά) όλη η ύλη αυτού του κλάδου, αλλά παρέχονται εκείνες μόνο οι βασικές νομικές γνώσεις που κρίνονται εντελώς απαραίτητες για την ευχερή παρακολούθηση και κατανόηση όλων των τμημάτων του δικαίου και ιδίως του ιδιωτικού. Αν ήθελε να μιλήσει κανείς με το πνεύμα της computerized εποχής μας, θα παρομοίαζε μια τέτοιου είδους Εισαγωγή με το «περιβάλλον» (Dos ή Windows) του ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο οποίο «τρέχουν» τα προγράμματα λογισμικού. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα
Εκδόσεις: Σάκκουλας Π. Ν.
Έτος: 2003
ISBN-13: 9789604201006
ISBN-10: 960420100X
Κατηγορίες: Δίκαιο
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: Εξαντλημένο
Αγγελίες με γνωστά μεταφορικά
Άσχημη κατάσταση
Πολυ και αναρχα υπογραμμισμενο με στυλο και σταμπιλο. Σημειωσεις με μολυβι και στυλο --- Λείπουν σελίδες ή το κείμενο δεν διαβάζεται σε ορισμένες σελίδες.
@Nanuka
35
Πληρωμή με Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Αθήνα, Αττική
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
2,00 €
Καλή κατάσταση
Η κατάσταση του βιβλίου είναι καλή, χωρίς σκισίματα, αλλά με κάποιες τσακίσεις από τη χρήση. Έχει σημειώσεις και υπογραμμίσεις με στυλό και κίτρινο μαρκαδόρο. --- Οι σελίδες μπορεί να έχουν περιορισμένες σημειώσεις και highlight. Ίσως έχει ετικέτα από βιβλιοθήκη.
@Bibli0phile
9
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα
Παράδοση με ΕΛΤΑ
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
5,00 €
Καλή κατάσταση
Οι σελίδες μπορεί να έχουν περιορισμένες σημειώσεις και highlight. Ίσως έχει ετικέτα από βιβλιοθήκη.
metabooker
31
Πληρωμή με PayPal, Eurobank και Εθνική Τράπεζα
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, ACS, ΕΛΤΑ Courier, Γενική Ταχυδρομική και Speedex
Αλεξανδρουπολη, Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 50 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
5,00 €
Καλή κατάσταση
Σε ορισμένες σελίδες υπάρχουν υπογραμμίσεις --- Οι σελίδες μπορεί να έχουν περιορισμένες σημειώσεις και highlight. Ίσως έχει ετικέτα από βιβλιοθήκη.
Σταύρος
18
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Revolut, Visa και Mastercard
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, ΕΛΤΑ Αντικαταβολή και Γενική Ταχυδρομική
Χαλάνδρι, Αττική
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 40 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
6,00 €
Σαν καινούριο
σε άψογη κατάσταση ...δείτε φωτογραφίες --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
bibliosecondhand
342
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Καβάλα, Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 60 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
6,00 €
Υπόλοιπες αγγελίες
Σαν καινούριο
Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
metabooker
5
Πληρωμή με PayPal και Eurobank
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Ηράκλειο, Αττική
8,00 €
Πολύ καλή κατάσταση
Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
metabooker
32
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Συκιες, Κεντρική Μακεδονία
10,00 €