Εισαγωγή στην Οικονομική επιστήμη.

Εισαγωγή στην Οικονομική επιστήμη.

Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί μια εισαγωγή του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη η οικονομική επιστήμη. Τι είναι όμως η οικονομική επιστήμη; Είναι όντως επιστήμη; Με τι ασχολείται; Γιατί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα οικονομικά; Τέλος, ποια μπορεί να είναι η συμβολή της οικονομικής επιστήμης στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης;

Όπως όλες οι επιστήμες, έτσι και η οικονομική επιστήμη οικοδομείται πάνω σε αξιώματα-παραδοχές για την ανάλυση των οικονομικών φαινομένων. Για παράδειγμα, κάνουμε την υπόθεση πως οι καταναλωτές είναι ορθολογικοί όταν παίρνουν τις αποφάσεις τους. Η ανάλυση πραγματοποιείται με συγκεκριμένα εργαλεία, μεθόδους και αρχές που η οικονομική επιστήμη δανείζεται από άλλες επιστήμες, όπως τα μαθηματικά και τη στατιστική. Πολλές φορές νέες μέθοδοι αναπτύσσονται από οικονομολόγους και κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει να υιοθετούνται και από άλλες επιστήμες (όπως την πολιτική επιστήμη). Η ανάλυση είναι είτε θεωρητική, στηριζόμενη σε συναρτησιακές σχέσεις που αναπαριστούν τις αποφάσεις των οικονομικών μονάδων και συνδέουν τις οικονομικές μεταβλητές σε μια σχέση αιτίου αιτιατού, είτε εμπειρική, βασιζόμενη στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται προσομοιώσεις για την εξαγωγή προβλέψεων για την εξέλιξη διαφόρων οικονομικών δεικτών, αλλά και μικρής κλίμακας πειράματα για την μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών σ" ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το βιβλίο αποτελεί το αποτέλεσμα της, πλέον των δέκα ετών, διδασκαλίας μου του μαθήματος της Εισαγωγής στην Οικονομική Ανάλυση Ι στο Τμήμα της Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ. Σ" ότι ακολουθεί, προσπάθησα να ενσωματώσω τις παρατηρήσεις, τα σχόλια, αλλά και να απαντήσω στις απορίες των φοιτητών που συνήθως προκύπτουν από την διδασκαλία του μαθήματος. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα
Έτος: 2017
ISBN-13: 9786188331303
ISBN-10: 6188331307
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 36,00 €
Το θέλουν: 5 metabookers
Αγγελίες με γνωστά μεταφορικά
Σαν καινούριο
Είναι ολοκαίνουργιο και αχρησιμοποίητο. Αριθμός σελίδων:568 Διαστάσεις:24x17. Περιεχόμενα: Πρόλογος 1. Η οικονομική επιστήμη 2. Τα οικονομικά ως επιστήμη 3. Τα οφέλη από το εμπόριο 4. Οι προτιμήσεις του καταναλωτή 5. Η συνάρτηση ζήτησης του καταναλωτή 6. Η καμπύλη της συνολικής ζήτησης 7. Η καμπύλη προσφοράς 8. Ο τέλειος ανταγωνισμός 9. Η ισορροπία της αγοράς 10. Η ελαστικότητα 11. Αποτελέσματα της παρέμβασης του κράτους στη λειτουργία των ανταγωνιστικών αγορών 12. Επιβολή περιορισμών στο εμπόριο 13. Το μονοπώλιο 14. Ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός 15. Το ολιγοπώλιο 16. Εξωτερικότητες 17. Δημόσια αγαθά 18. Κοινόκτητοι πόροι 19. Οι αγορές των παραγωγικών συντελεστών 20. Η προσφορά των δημόσιων αγαθών 21. Οι αρχές του φορολογικού συστήματος 22. Αβεβαιότητα 23. Πληροφόρηση Ασκήσεις. --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
TBT
56
Πληρωμή με Visa, Mastercard, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και PayPal
Παράδοση με ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή
Εξοικονομείς
21,00 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
15,00 €
από 36,00 €
Σαν καινούριο
Αχρησιμοποίητο βιβλίο --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
metabooker
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Ίλιο, Αττική
Εξοικονομείς
16,00 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
20,00 €
από 36,00 €
Πολύ καλή κατάσταση
Υπάρχουν κάποιες υπογραμμίσεις μέσα στο βιβλίο και μερικές στοιχειώδεις οδηγίες στο τμήμα των ασκήσεων. Αρκετά βοηθητικό για υποψήφιους του τμήματος που θα δώσουν κατατακτήριες για το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ μιας που είναι το σύγγραμμα που χρησιμοποιήθηκε στο 1ο εξαμήνου των διαλέξεων και επειδή οι ασκήσεις του βιβλίου δεν περιέχουν τις απαντήσεις --- Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
metabooker
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank
Παράδοση με ΕΛΤΑ
Εξοικονομείς
11,00 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
25,00 €
από 36,00 €
Σαν καινούριο
Σε άριστη κατάσταση. Δωρεάν μεταφορικά με ΕΛΤΑ και αποστολή προς Ελλάδα. --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
@knowledge
4
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank
Παράδοση με ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή
Εξοικονομείς
10,10 €
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 1 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
25,90 €
από 36,00 €
Σαν καινούριο
Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Βασιλική
10
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και PayPal
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Μοσχάτο, Αττική
Εξοικονομείς
10,00 €
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 20 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
26,00 €
από 36,00 €
Υπόλοιπες αγγελίες
Σαν καινούριο
Σε άριστη κατάσταση. Άθικτο. Χωρίς καμία σημείωση και υπογράμμιση --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
@Anth1
5
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Κορυδαλλός, Αττική
Εξοικονομείς
11,00 €
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 35 €
25,00 €
από 36,00 €