29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Το metabook και το facebook

Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει αρκετά μεγάλος θόρυβος σχετικά με την νέα ονομασία της εταιρείας Facebook. Ανάμεσα στις 5 δημοφιλέστερες υποψήφιες ονομασίες βρέθηκε, προς μεγάλη μας έκπληξη, το όνομα «metabook».

Η Ελληνική γλώσσα φαίνεται πως είναι το υπόβαθρο για τη νέα αυτή εταιρεία. Με την αφορμή αυτή θα θέλαμε να μοιραστούμε την ιστορία του δικού μας ονόματος και λογοτύπου μας.

Το ταξίδι ξεκινάει στις αρχές του 2017. Το όραμά μας το βιβλίο να διαβάζεται ξανά και ξανά μας οδήγησε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας διάθεσης διαβασμένων βιβλίων ώστε να ξετρυπώσουμε από κάθε σπίτι, από κάθε βιβλιοθήκη τα χαμένα βιβλία και να τα φέρουμε πάλι στο φως ώστε να μοιράσουν την γνώση τους σε νέους αναγνώστες.

Το metabook γεννήθηκε από μία σύνθετη λέξη από το «μετά» και το «book» - «βιβλίο». Το βιβλίο «μετά» που σημαίνει το «πέρα» από αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Κάθε αντίτυπο ενός βιβλίου είναι για εμάς ένα ταξίδι. Δεν σταματά στη πρώτη του ανάγνωση αλλά ξεκινά ένα αέναο ταξίδι. Τα βιβλία άλλωστε έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους στον χρόνο.

Λεξικό Μπαμπινιώτη:

μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία»,

Για τον στόχο αυτό δουλέψαμε με πάθος. Επιλέξαμε ένα σύμβολο το οποίο απεικονίζει αυτό το ταξίδι. Το άπειρο, το οποίο περιέχεται μέσα στο λογότυπο, εκφράζει 2 έννοιες. Αυτήν του απείρου χρόνου, δηλαδή την αέναη διάρκεια ζωής των βιβλίων, αλλά και την κυκλική οικονομία, αφού τα βιβλία αλλάζουν χέρια ξανά και ξανά.

Τελικά το όνομα που επέλεξε το Facebook είναι το Meta, με νέο σύμβολο το άπειρο. Δεν γνωρίζουμε αν το metabook αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την εταιρεία του Mark Zuckerberg αλλά εύκολα μπορεί κάποιος να δει τα κοινά στοιχεία.

Εξάλλου, όπως μας έστειλε η φίλη μας η Βιργινία: