22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Βιβλία, αναγνώστες και το αέναο ταξίδι τους

Άρθρο του Παναγιώτη Μπινιάρη στο metabook.

Τα βιβλία είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ανθρωπίνου είδους, διότι μέσω της ανάγνωσης και της γραφής μπορούν να παγώσουν στον χρόνο οι σπουδαιότερες στιγμές δημιουργίας των συγγραφέων τους.

Μια κορυφαία στιγμή στην ζωή ενός λογίου μπορεί να είναι μια ποιητική συλλογή, ένα δοκίμιο, ένα διήγημα και μια λογοτεχνική δημιουργία εν γένει. Το ζενίθ λοιπόν ενός συγγραφέα, μέσω του βιβλίου αποθηκεύεται αναλλοίωτο μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Από την στιγμή της έκδοσης του ένα βιβλίο, ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι, τις περισσότερες φορές πολύ μεγαλύτερο από την ζωή ενός ανθρώπου. Με την διάδοση της βιβλιοφιλίας και της συνεχούς κυκλικής ροής των βιβλίων μεταξύ των πολιτών, μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια πνευματική αναγέννηση και η έναρξη της αλλαγής του υλικοκεντρικού πολιτισμού, με μία κατεύθυνση προσανατολισμένη στην διεύρυνση του πνεύματος.

Είναι γεγονός πλέον ότι αυτή η στροφή είναι εμφανής μέσα στην κοινωνία μας. Κάνοντας απλά μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μπορείς να παρατηρήσεις πληθώρα παλαιοβιβλιοπωλείων, πώληση παλαιών βιβλίων από περίπτερα και παζάρια μεταχειρισμένων βιβλίων, που συνεχίζουν το μακρόχρονο ταξίδι τους περιμένοντας να επαναχρησιμοποιηθούν από νέους επίδοξους αναγνώστες.

Σε συνάρτηση δε με την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου παλαιών και μεταχειρισμένων βιβλίων, παρατηρείται μια άνθηση του ενδιαφέροντος προς το βιβλίο και την ανάγνωση, γεγονός ελπιδοφόρο για την εξέλιξη της κοινωνίας μας και το μέλλον του πολιτισμού μας.

Παναγιώτης Μπινιάρης
Μέλος του metabook - Συλλέκτης - Βιβλιόφιλος