3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Αποστολές με ΕΛΤΑ

Τι πρέπει να προσέξεις όταν πας στο κατάστημα να στείλεις την παραγγελία.

Τα ΕΛΤΑ είναι ο πλέον δημοφιλής τρόπος αποστολής μίας παραγγελίας για την Ελλάδα. Έχουν ενιαίο τιμοκατάλογο για όλη τη χώρα ο οποίος εξαρτάται από το βάρος του δέματος. Πρόσφατα όμως άλλαξαν τον τιμοκατάλογό τους δίνοντας κάποιες επιπλέον επιλογές αλλά και μπερδεύοντας τα πράγματα. Παρακάτω θα βοηθήσουμε να καταλάβεις ποια είναι η καλύτερη επιλογή ανά περίπτωση:

Συνοπτικός προτεινόμενος τιμοκατάλογος

Πάντα προτείνουμε οι αποστολές να γίνονται με κωδικό ιχνηλάτησης, ή tracking code όπως λέγεται στα αγγλικά. Οι αποστολές χωρίς ιχνηλάτηση μερικές φορές μπορεί να χαθούν. Επίσης χωρίς τον κωδικό αυτό δεν μπορείς να αποδείξεις στον αγοραστή πως έκανες την αποστολή, ούτε και να είσαι σίγουρος πως αυτός παρέλαβε τα βιβλία.

Υπάρχουν κάποιες επιλογές από τις οποίες προτείνουμε δύο που αναλύουμε στον παρακάτω πίνακα:

Επιστολή
Β’ Προτεραιότητας
με Ιχνηλάτηση (*)
Δέμα (**)
Βάρος σε gr Κόστος (€) Κόστος (€)
20 1,00
50 1,50
100 2,00
250 2,50
500 3,0
1000 3,50 3,00
2000 4,0 3,50
3000 - 4,50
4000 - 5,50
5000 - 6,50
...
20.000 21,50
> 20 έως 25 1.00 / Kg

Στο παραπάνω πινακάκι συνοψίζουμε τις προτεινόμενες, από το metabook, επιλογές ώστε να καταλάβεις πώς πρέπει να ζητήσεις να γίνει η αποστολή όταν φτάσεις στο γκισέ των ΕΛΤΑ. Μάλιστα αν έχεις ζυγίσει από πριν τα βιβλία σου και έχεις επιλέξει τον προτεινόμενο τιμοκατάλογο από τις ρυθμίσεις σου, ο αγοραστής θα γνωρίζει το κόστος των μεταφορικών της παραγγελίας από το καλάθι.

Ας δούμε όμως κάθε μία αυτές τις δύο περιπτώσεις ξεχωριστά για να καταλάβουμε τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχουν.

Επιστολή
Β’ Προτεραιότητας
με Ιχνηλάτηση
Δέμα
Ιχνηλασιμότητα Μόνο στην
αποστολή και
στην παράδοση.
Σε όλα τα στάδια
Παράδοση
στο σπίτι
ναι όχι
Ο αγοραστής πρέπει
να πάει στα ΕΛΤΑ
Ταχύτητα
Παράδοσης
4-5 μέρες 2-3 μέρες
Κόστος Φθηνότερο κάτω από 500γρ. Φθηνότερο πάνω από 500γρ.
Προβλήματα Ογκώδη αντικείμενα
δεν μπορούν να σταλούν
ως επιστολές
Κάποιοι υπάλληλοι
δεν δέχονται δέματα
κάτω από κιλό

Παρατήρησε πως στις περιπτώσεις από 1Kgr έως και 2Kgr υπάρχουν αναλόγως την περίπτωση διαφορετικές τιμές. Επίσης ο υπάλληλος στα ΕΛΤΑ ίσως σε οδηγήσει σε κάποια άλλη επιλογή όπως, αποστολή ως «συστημένο» ή με «Α' προτεραιότητα» που είναι πιο ακριβές και δεν βοηθούν.

Αποστολή ως δέμα

Το έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσεις όταν στέλνεις την παραγγελία ως «Δέμα».
Το έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσεις όταν στέλνεις την παραγγελία ως «Δέμα».

Εδώ όταν πας στα ΕΛΤΑ θα πρέπει να συμπληρώσεις ένα έγγραφο στο οποίο πρέπει να αναγράψεις τα δικά σου στοιχεία αλλά και του αγοραστή. Θα πάρεις ένα αντίγραφο του χαρτιού αυτού το οποίο αναφέρει τον Αριθμό δέματος ο οποίος είναι και αυτός που θα συμπληρώσεις μετά στην παραγγελία. Με τον κωδικό και εσύ αλλά και ο αγοραστής θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή που είναι η αποστολή. Όταν το δέμα φτάσει στα ΕΛΤΑ του προορισμού ο αγοραστής θα ενημερωθεί με SMS για να πάει να το παραλάβει από το κατάστημα.

Επιστολή Β’ Προτεραιότητας με Ιχνηλάτηση

Τιμοκατάλογος ΕΛΤΑ για «επιστολές Β` προτεραιότητας με ιχνηλάτηση».
Τιμοκατάλογος ΕΛΤΑ για «επιστολές Β` προτεραιότητας με ιχνηλάτηση».

Εδώ η αποστολή γίνεται ως επιστολή -γράμμα-. Η Β' προτεραιότητα σημαίνει πως η αποστολή θα κάνει 1-2 μέρες περισσότερο από το δέμα. Η Ιχνηλάτηση στην περίπτωση αυτή γίνεται μόνο όταν δώσεις το δέμα ως πωλητής και άλλη μία φορά όταν φτάσει στον προορισμό του. Το πλεονέκτημα εδώ είναι πως ο αγοραστής δεν χρειάζεται να πάει στα ΕΛΤΑ, αλλά η παραγγελία του έρχεται στο σπίτι! Το μειονέκτημα είναι πως είναι πιο ακριβή από την αποστολή ως δέμα όταν το βάρος είναι πάνω από 500gr έως 2Kgr που είναι και το μέγιστο βάρος για επιστολή.

Πιθανά προβλήματα

Μερικές φορές ο υπάλληλος μπορεί να θέλει να στείλετε την παραγγελία ως συστημένο. Μην το δεχθείτε. Επίσης στα δέματα και στις επιστολές υπάρχουν περιορισμοί ως προς το όγκο, αλλά δεδομένου πως μιλάμε για βιβλία δεν τους αναφέρουμε εδώ.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σε βοήθησαν

Είμαστε πάντα εδώ για να βοηθήσουμε αν μας χρειαστείς!