ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ με Box Now + metabook έως 10/2. Μάθε περισσότερα

Εφαρμοσμένα μαθηματικά

Σαν καινούριο
Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Εξοικονομείς
32,88 €
Δωρεάν μεταφορικά για αποστολές στο δίκτυο της Box Now. Ισχύει για αγορές έως 10 Φεβ 2023
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
Πληρωμή με Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, N26 και Revolut
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι και Box Now + metabook
Σταυρουπολη, Κεντρική Μακεδονία
Λεπτομέρειες του βιβλίου

1.1 ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Η βασική έννοια του λογισμού είναι σχετική με τον "ρυθμό μεταβολής" μιας μεταβλητής (εξαρτημένης) όταν μεταβάλλεται μια άλλη μεταβλητή (ανεξάρτητη). Θα εξετάσουμε την έννοια αυτή του ρυθμού μεταβολής μελετώντας την γνωστή έννοια της ταχύτητας. Όταν λέμε ταχύτητα εννοούμε τον ρυθμό μεταβολής της απόστασης όταν μεταβάλλεται ο χρόνος. Έτσι, όταν κάποιος διανύσει 200 χιλιόμετρα σε 4 ώρες λέμε ότι η ταχύτητά του ήταν 50 χιλιόμετρα την ώρα. Η ταχύτητα αυτή, ονομάζεται μέση ταχύτητα. Είναι ο μέσος ρυθμός μεταβολής της απόστασης με τον χρόνο. Πολλές φορές μας είναι αρκετό να γνωρίζουμε τη μέση ταχύτητα με την οποία διανύθηκε μια απόσταση. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μας ενδιαφέρει η μέση αλλά η στιγμιαία ταχύτητα. Αυτή, για παράδειγμα, έχει σημασία σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος.

Η μέση ταχύτητα αφορά τον τρόπο που γίνεται η κίνηση σε ένα χρονικό διάστημα π.χ. 2 λεπτά ή 4 ώρες, ενώ η στιγμιαία ταχύτητα αφορά τον τρόπο κίνησης σε μια στιγμή. Ένα χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, αλλά είναι κάποια συγκεκριμένη διάρκεια χρόνου. Αντίθετα η χρονική "στιγμή" υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει ακαριαία, σε ένα χρονικό διάστημα μηδενικού μήκους, σε ένα "σημείο" του χρόνου. Η μέση ταχύτητα υπολογίζεται όπως γνωρίζουμε πολύ εύκολα. Απλώς διαιρούμε την διανυθείσα απόσταση με τον χρόνο που χρειάστηκε για να διανυθεί. Αντίθετα η στιγμιαία ταχύτητα δεν υπολογίζεται τόσο απλά γιατί μια τέτοια διαίρεση θα οδηγούσε στο πηλίκο 0/0 (αφού σε χρόνο μηδέν το κινητό προφανώς κάνει μηδενική απόσταση). Πρέπει λοιπόν να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο υπολογισμού της στιγμιαίας ταχύτητας. [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα
Εκδόσεις: Συμμετρία
Έτος: 2011
ISBN-13: 9789602663349
ISBN-10: 9602663340
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 50,88 €
18,00 €
Άλλες αγγελίες του βιβλίου
Αγγελίες του ίδιου πωλητή