ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Σαν καινούριο
Ανέγγιχτο --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Εξοικονομείς
16,96 €
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις
Πληρωμή με Alpha Bank και Eurobank
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Λεπτομέρειες του βιβλίου

Δε χωρά αμφιβολία το γεγονός πως η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις σε σχετικά με τη διατροφή θέματα είναι όλο και περισσότερες και οι πληροφορίες που παρέχουν είναι πλέον δύσκολο να κωδικοποιηθούν και να περιληφθούν σε ένα βιβλίο, τουλάχιστον με την παραδοσιακή μορφή των βιβλίων που απευθύνονται σε φοιτητές (text book). Το σίγουρο είναι ότι πολύ σύντομα θα δούμε νέες μορφές παρουσίασης των επιστημονικών δεδομένων, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εύκολης κωδικοποίησης και άμεσης ανανέωσης της γνώσης.

Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η ώρα, κλασικά βιβλία, σαν αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο. Η τρίτη έκδοση του βιβλίου Διατροφή και Μεταβολισμός Μακρό- και Μίκροσυστατικών των James Groff και Sareen Gropper αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο εγχειρίδιο ανθρώπινου μεταβολισμού διεθνώς, παρουσιάζοντας με σαφή και έγκυρο τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα όπως μέχρι πρόσφατα τα γνωρίζαμε. Ο στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει στους φοιτητές Διαιτολογίας, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φυσικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας αλλά και άλλων συναφών με τη Υγεία ειδικοτήτων τη σύνθεση μεταξύ της Διατροφής, της Βιοχημείας, της Φυσιολογίας και της Παθολογίας.

Ακριβώς αυτή είναι η έννοια του μεταβολισμού, να δει τον οργανισμό μέσα από τη σύνθεση ως ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων μηχανισμών και διαδικασιών. Η ενδελεχής μελέτη των μηχανισμών αυτών, δομημένων με ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου πολυπλοκότητα αφενός και με τόσο μεγαλοφυή απλότητα και «προβλεψιμότητα» αφετέρου, προκαλεί συνεχώς τη θεωρία της τυχαίας δημιουργίας και παραπέμπει στο άγγιγμα κάποιου ανώτερου όντος.

Εκεί έγκειται και η μαγεία της μελέτης του ανθρώπινου μεταβολισμού. Ας μη μείνει ο φοιτητής στην επιφάνεια, στην εξ" ανάγκης αποστήθιση μεταβολικών μονοπατιών και ενζύμων με μακρόσυρτα ονόματα. Αν κοιτάξει λίγο πιο βαθιά, αν μελετήσει τους μηχανισμούς, αν διερευνήσει το λόγο της ύπαρξής τους, το σκεπτικό της δημιουργίας τους, ίσως, έστω και για μια στιγμή, να έχει την ευλογία να «δει» το Δημιουργό τους. Τότε μόνο θα έχει πραγματικά επιτελεσθεί ο απώτερος σκοπός του βιβλίου.

Η μετάφραση του βιβλίου των Groff και Gropper ήταν μια επίπονη διαδικασία, που δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια πολλών επιστημόνων του χώρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αμαλία Γιάννη, Χριστίνα Κούτσαρη, Γιώργο Κρανίου, Ειρήνη Μπαθρέλλου και Κατερίνα Σκενδέρη για τη βοήθεια τους στη μετάφραση του κειμένου και για τις προσπάθειές τους να αποδώσουν σωστά όλους τους επιστημονικούς όρους που υπάρχουν στο βιβλίο. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα Αναστασίου για τη βοήθειά του στο συντονισμό της προσπάθειας μετάφρασης και επιμέλειας των κειμένων. Είμαι ευγνώμων στον Καθηγητή Κωνσταντίνο Σέκερη για τη συνεισφορά του στην προσπάθεια απόδοσης στα Ελληνικά πολλών βιοχημικών όρων, που δεν συγκαταλέγονται ακόμη στα υπάρχοντα ειδικά λεξικά. Τέλος, ευχαριστώ τον Χρήστο Πασχαλίδη και το επιτελείο του στις Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης και ιδιαίτερα την κυρία Μαρία Ντε Κολ, για την πολύ καλή συνεργασία μας σε πολλές εκδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Όσο και αν προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε και να αποδώσουμε σωστά το κείμενο, ο αναγνώστης θα βρει σίγουρα πολλά λάθη. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη και θα ήμουν ευγνώμων αν μου στέλνατε τις διορθώσεις και παρατηρήσεις σας. (Isidossis@hua.gr,

Λάμπρος Συντώσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής-Διαιτολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα
Συγγραφείς: Sareen S. Gropper - Jack L. Smith - James L. Groff
Έτος: 2008
ISBN-13: 9789604892921
ISBN-10: 9604892924
Κατηγορίες: Ιατρική
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 56,96 €
40,00 €
Αγγελίες του ίδιου πωλητή