H ελληνική γλυπτική

Σαν καινούριο
Σαν καινουργιο, ειναι αχρησιμοποιητο. --- Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Εξοικονομείς
18,42 €
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 29 €
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ
Λεπτομέρειες του βιβλίου

Στο βιβλίο αυτό μπορούμε να προσεγγίσουμε, χάρη στον πλούτο της εικονογράφησης, την Ελληνική Γλυπτική εκκινώντας από τα έργα και τις αναλύσεις που έχουν προταθεί γι` αυτά. Στο έργο παρατίθενται οι γνώσεις που διαθέτουμε σήμερα και οι συζητήσεις που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες ανακαλύψεις. Η μεγάλη γλυπτική δε διαχωρίστηκε από τις άλλες μορφές της πλαστικής, όπως τα εδώλια ή τα αντικείμενα με ανάγλυφη διακόσμηση: έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε την ελληνική τέχνη όπου αναμιγνύονται πάντα διαφορετικότητα και ενότητα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που περιγράφεται στον τόμο αυτόν. Τα έργα εξετάζονται μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, που συχνά εξηγεί το χαρακτήρα τους και την εξέλιξή τους. Το σύνολο του ελληνικού κόσμου παρουσιάζεται σε όλη του την έκταση, από το Δέλτα του Νείλου ως την Κριμαία, από την Κυρήνη έως τη Μασσαλία. 

Μια λεπτομερής και ενημερωμένη για τα πρόσφατα ευρήματα -και τα σχετικά συμπεράσματα- παρουσίαση της ελληνικής γλυπτικής γίνεται από τον καθηγητή της Αρχαιολογίας Κλοντ Ρολί. Το έργο, που προορίζεται και για εγχειρίδιο, απευθύνεται τόσο στον ειδικό αναγνώστη- προσφέροντάς του τα σχετικά στοιχεία ενός επιστημονικού διαλόγου με άλλα έργα άλλων ειδικών- όσο και στον ενδιαφερόμενο κοινό αναγνώστη ή φοιτητή. Όπως δηλώνει ο συγγραφέας, τούτος ο τόμος καλύπτει το θέμα από τις απαρχές έως τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ η κλασική εποχή εξετάζεται στον δεύτερο τόμο, η έκδοση του οποίου αναμένεται. Στην εξέταση και ερμηνεία της γλυπτικής ο μελετητής φροντίζει να συνδέει τις διάφορες εκφάνσεις της πολύ στενά με το κοινωνικό, πολιτικό ή και οικονομικό περιβάλλον τους. Έτσι μονάχα μπορούν να γίνουν κατανοητές οι διαφορές αλλαγές, τόσο στην τεχνοτροπία όσο και στη χρήση των μέσων. Γιατί, ας πούμε, με την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου επέρχεται μια σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση των τεχνικών και των σχημάτων. Και αυτή η διακοπή, όχι μόνο πρέπει να ερμηνευτεί, αλλά και μέσω αυτής να ανιχνευτούν οι νέες τάσεις στις τέχνες που ακολουθούν. Αντικείμενο εξέτασης δεν είναι μόνο τα αγάλματα -μεγάλου ή μικρού σχήματος- αλλά και τα μεταλλικά αγγεία με ανάγλυφη διακόσμηση, όπως και η μικροπλαστική τέχνη. Ο συγγραφέας αποφεύγει τους κινδύνους του αθηνοκεντρισμού, αφού μέλημά του είναι να δείξει, όχι μόνο τα έργα του ελληνικού χώρου, που από τον 6ο αιώνα επεκτείνεται από την Καταλονία ώς τη Γεωργία και κατά την εποχή του Αλέξανδρου ώς τον Ινδό, αλλά και την έλξη και την επιρροή που ασκεί η ελληνική τέχνη στους μη Έλληνες γείτονές της. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 1994, αλλά για την ελληνική έκδοση έγιναν κάποιες αναθεωρήσεις, τις οποίες ο συγγραφέας έκρινε αναγκαίες, μιας και οι έρευνες δεν έπαψαν να προχωρούν.

Περισσότερα
Συγγραφέας: Claude Rolley
Εκδόσεις: Καρδαμίτσα
Έτος: 2006
ISBN-13: 9789603541967
ISBN-10: 9603541966
Κατηγορίες: Γλυπτική, Αρχαιολογία
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 53,42 €
35,00 €
Άλλες αγγελίες του βιβλίου
Αγγελίες του ίδιου πωλητή