ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ 0,99 € με Box Now + metabook έως 30/4. Αγόρασε τώρα

Pissaro

Σαν καινούριο
Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις.
Δωρεάν μεταφορικά από 80 € με ΕΛΤΑ
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και PayPal
Παράδοση με Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ
Αθήνα, Αττική
Λεπτομέρειες του βιβλίου

"Ίσως να είμαστε όλοι παιδιά του Πισσαρρό". Πρέπει σίγουρα απ" αυτή την κατηγορηματική φράση του Πωλ Σεζάν να αντλήσουμε ένα μεγάλο μάθημα για τον άνθρωπο ο οποίος, ανάμεσα στους ιμπρεσιονιστές, χαρακτηρίστηκε ως "ο ζωγράφος της γης". Συμμετέχοντας ολόψυχα στον ιμπρεσιονισμό, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας τη γαλήνια φωτεινότητά του, ο Καμίγ Πισσαρρό εξιστόρησε, αλήθεια, μέσα απ" όλο του το έργο, τη ζωή των αγρών, τα οργωμένα χωράφια, τα τοπία, τα ζώα, τον άνθρωπο, τον κόπο του και τη δουλειά του, το χωριό που κοιμάται και την πόλη που σφύζει από ζωή. Με τα παιχνιδίσματά του, τους κραδασμούς του, τις ατέλειωτες και εκπληκτικές παραλλαγές του φωτός, κατόρθωσε να εξάρει την παγκόσμια αρμονία, σχεδόν να την εξυμνήσει σαν θεότητα.

Πέρα όμως από την καθαρά χρονολογική θεώρηση, στην οποία θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την ερμηνεία, ο χαρακτηρισμός του ως "πατριάρχη του ιμπρεσιονισμού", χαρακτηρισμός που αναφέρεται πάντα όταν γίνεται λόγος για τον Πισσαρρό, έχει σημασία πολύ περισσότερο καίρια και ουσιαστική. Πρέπει αναμφίβολα να ερμηνεύσουμε τον Πισσαρρό ανάλογα με τη θεματολογία, την "ιμπρεσιονιστική" πρακτική και όλα τα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα ιδιόμορφα άλλωστε, που ήταν κοινά στους ζωγράφους (ζωγραφική στο ύπαιθρο, μελέτη του τοπίου και του φωτός), τους οποίους θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει μ" αυτό τον όρο.

Ο ιδιαίτερος όμως ρόλος του Πισσαρρό, αυτός που του αναγνωρίζεται ομόφωνα, βρίσκεται πολύ πέρα από τη σχεδόν μηχανιστική και σχηματική ή καθαρά χρονολογική εκδοχή του όρου. Γεγονός είναι πως ο Πισσαρρό υπήρξε ο αρχαιότερος της ομάδας. Γεννημένος στις 10 Ιουλίου 1830 στη γαλλική αποικία του Αγίου Θωμά, στις Αντίλλες, ήταν κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Μανέ, εννέα από τον Σεζάν, δέκα από τον Μονέ, τον Ρενουάρ και τον Σίσλευ. Ήταν ακόμη δεκαοκτώ χρόνια μεγαλύτερος από τον Γκωγκέν και είκοσι τρία από τον Βαν Γκογκ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό το χαρακτηριστικό μεταβαλλόταν μέσα του σε ακλόνητη πίστη, που τον συνόδευε σε όλη του την ζωή, τονίζοντας έτσι την ουσιαστικά επαναστατική λειτουργία του ιμπρεσιονισμού, τόσο από μορφολογικής όσο και από ηθικής πλευράς. [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα
Τίτλος: Pissaro
Εκδόσεις: ΑΛΚΥΩΝ
Έτος: 1995
Κατηγορίες: Ζωγραφική
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 4,80 €
4,00 €
Αγγελίες του ίδιου πωλητή