Πληρωμές με κάρτα - Συχνές ερωτήσεις

Πληρωμές με κάρτα

Οι πληρωμές με κάρτα είναι ένας νέος τρόπος για να δέχεσαι πληρωμές ως πωλητής για τις παραγγελίες που λαμβάνεις στο metabook. Μπορείς να τον προσθέσεις από τις ρυθμίσεις σου στους τρόπους που ήδη διαθέτεις.

Εφόσον τις ενεργοποιήσεις, οι πληρωμές με κάρτα είναι διαθέσιμες για όλους τους τρόπους όπου η αποστολή γίνεται με ταχυδρομείο ή courier.

Δεν ισχύουν για τις αποστολές με αντικαταβολή. Επίσης δεν ισχύουν για τις πωλήσεις "χέρι με χέρι" αλλά στο μέλλον θέλουμε να προσθέσουμε και αυτόν τον τρόπο παράδοσης.

Όταν κάνεις αίτηση για να πληρώνεσαι με κάρτα θα σου ζητηθεί ο τραπεζικός σου λογαριασμός. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις κάποιον νέο, μπορεί να είναι κάποιος υπάρχων, αλλά πρέπει να είναι κάποιος σε μία από τις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank).

Για κάθε παραγγελία που πληρώνεσαι με κάρτα τα χρήματα θα κατατίθενται, σε αυτόν τον τραπεζικό σου λογαριασμό, όταν η παραγγελία ολοκληρωθεί και το metabook θα σε ενημερώσει αναλυτικά για την κατάθεση.

Πληρώνεσαι την πρώτη εργάσιμη μετά τις 15 του μηνός κάθε μήνα, για τις παραγγελίες που ολοκληρώθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μία παραγγελία, αφού αποσταλεί από τον πωλητή, ολοκληρώνεται σε 7 μέρες αφού ο αγοραστής δηλώσει πως την παρέλαβε. Αν ο αγοραστής ξεχάσει να το δηλώσει και εφόσον περάσουν 21 μέρες από την αποστολή, το metabook ολοκληρώνει την παραγγελία ενημερώνοντας τον αγοραστή και τον πωλητή.

Οι πσραγγελίες πρέπει να αποστέλονται από τον πωλητή με κωδικό ιχνηλασιμότητας για να πιστοποιείται, αν χρειαστεί, η αποστολή και η παράδοση. Αν κάτι πάει στραβά και το metabook δεν μπορεί να διαπιστώσει την αποστολή ή την παράδοση τότε τα χρήματα θα επιστραφούν στον αγοραστή.

Πολύ ευχαρίστως! Ας χρησιμοποιούμε το παράδειγμα από τις γενικές συχνές ερωτήσεις και να δούμε πώς αλλάζει σε μία παραγγελία που έχει γίνει μέσω του marketplace.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είχες τον Μάρτιο μία παραγγελία πουλώντας 1 βιβλίο για 5,00€ και ότι τα έξοδα αποστολής ήταν 2,00€.

Το σύνολο των χρημάτων που θα πληρώσει ο αγοραστής είναι 7,00€. Τα έξοδα της κάρτας υπολογίζονται στο ποσό αυτό και είναι 1,5% (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%). Έτσι τα έξοδα της κάρτας είναι 7,00€ * 1,5% = 0,10€. Επίσης, η προμήθεια του metabook είναι 0,62€ (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%).

Οπότε για το συνολικό σου κέρδος έχουμε:

Κόστος βιβλίου: 5,00€
Μεταφορικά: 2,00€
Ο αγοραστής πληρώνει: 7,00€
κόστος κάρτας: - 0,10€
προμήθεια metabook: - 0,62€
Στον πωλητή θα κατατεθούν: 6,28€

Τον Απρίλιο, θα σου καταθέσουμε για την παραγγελία αυτή στον τραπεζικό σου λογαριασμό το κέρδος σου δηλαδή τα 4,28€ όπως και τα 2,00€ που πληρώθηκαν από τον αγοραστή για τα μεταφορικά. Άρα συνολικά θα σου κατατεθούν 6,28€.

 • Αν ο αγοραστής πληρώσει και η παραγγελία δεν του αποσταλεί, τότε τα χρήματα θα του επιστραφούν.
 • Αν η παραγγελία δεν ολοκληρωθεί, τότε τα χρήματα θα επιστραφούν στον αγοραστή.
 • Αν η παραγγελία παραληφθεί από τον αγοραστή αλλά ο αγοραστής θέλει να την επιστρέψει σύμφωνα με τους κανόνες αγοραστή, τότε αναλόγως θα του επιστρεφεί μέρος ή όλο το ποσό των χρημάτων που πλήρωσε.

Ο αυξημένος αριθμός επιστροφών, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον πωλητή.

Ενεργοποίηση πληρωμών με κάρτα

Για να δέχεσαι πληρωμές με κάρτα θα πρέπει να συμπληρώσεις μία αίτηση, ώστε να γίνεις επιβεβαιωμένο μέλος του metabook.

Όταν η αίτησή σου ολοκληρωθεί η δυνατότητα για πληρωμές με κάρτα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα στο προφίλ σου. Μπορείς ανά πάσα στιγμή, να την απενεργοποιήσεις από τις ρυθμίσεις σου ως πωλητής.

Για να κάνεις την αίτηση θα πρέπει να δώσεις κάποια στοιχεία, όπως όταν ανοίγεις έναν λογαριασμό στη τράπεζα. Συγκεκριμένα ανοίγεται ένας λογαριασμός στο συνεργαζόμενο με το metabook ίδρυμα πληρωμών, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι η EveryPay. Τα στοιχεία που θα σου ζητηθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το άνοιγμα αυτό του λογαριασμού σου και μόνο για αυτό.

Έτσι κάθε φορά που ένας αγοραστής κάνει μία πληρωμή για κάποια βιβλία σου, τα χρήματα πάνε στην EveryPay μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία και κατατεθούν στον λογαριασμό σου. Μπορείς πάντα να ανατρέξεις στους ειδικούς όρους χρήσης για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, σχετικά με τα εισοδήματα που προκύπτουν ισχύει ότι αναφέρουμε στις γενικές συχνές ερωτήσεις

Τι έγγραφα χρειάζονται ακριβώς

Θα πρέπει να ανεβάσεις την ταυτότητα του δικαιούχου του λογαριασμού. Χρειάζονται και οι 2 όψεις της ταυτότητας. Μπορείς να ανεβάσεις είτε μία είτε 2 φωτογραφίες (μία για κάθε όψη).

Αν προτιμάς, μπορείς εναλλακτικά να ανεβάσεις φωτογραφία από το διαβατήριό σου.

Χρειάζεται να ανεβάσεις:

 • «Αντίγραφο κατάστασης προσωπικού λογαριασμού» από τράπεζα που να φαίνεται το όνομά σου και η διεύθυνσή σου.
 • Ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ(*), ως αποδεικτικό για την διεύθυνση της κατοικίας σου, ο οποίος να αναφέρει το όνομά σου ή αν δεν υπάρχει,
 • Μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει κατατεθεί σε οικονομική εφορία ή
 • Απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας -κατέβασέ το από εδώ- ή

(*) ΔΕΚΟ είναι για παράδειγμα ο λογαριασμός του ρεύματος, του νερού ή και του σταθερού τηλεφώνου, ο οποίος αναφέρεται στην διεύθυνση της κατοικία σου.

Δεν έχεις λογαριασμό στο όνομά σου;

Κανένα πρόβλημα. Αν στο έγγραφο δεν αναφέρεται το δικό σου όνομα τότε το άτομο που σε φιλοξενεί θα πρέπει να εκδώσει μία υπεύθυνη δήλωση ότι σε φιλοξενεί στη διεύθυνση που έχεις δηλώσει και να μας την στείλεις. Αυτό είναι ένα επιπλέον έγγραφο το οποίο θα πρέπει να ανεβάσεις για τη διεύθυνση. Μπορείς να εκδόσεις την υπεύθυνη δήλωση σε ένα ΚΕΠ, είτε ηλεκτρονικά στο gov.gr

Αναλυτικά βήματα έκδοσης δήλωσης φιλοξενίας:

Θα χρειαστείς τα στοιχεία εισόδου στο taxis, αυτού που σε φιλοξενεί. Όταν είσαι έτοιμος μπορείς να κάνεις τη δήλωση από εδώ:

 1. Προχώρησε στην οθόνη και διάλεξε "Δημιουργία νέου εγγράφου".
 2. Διάλεξε "Δήλωση με ελεύθερο κείμενο".
 3. Τώρα θα σου ζητηθεί να συνδεθείς στο taxis με τα στοιχεία του ατόμου που σε φιλοξενεί.
 4. Συνδέσου και επαλήθευσε πως τα στοιχεία είναι σωστά.
 5. Συμπλήρωσε τα επιπλέον στοιχεία του ατόμου που σε φιλοξενεί.
 6. Συμπλήρωσε το κείμενο της δήλωσης το οποίο μπορεί να έχει ως εξής:
  Ο/η --το δικό σου όνομα και επίθετο-- με --ΑΦΜ-- φιλοξενείται από εμένα, στη διεύθυνση: --εδώ γράφεις την ακριβή διεύθυνση όπως αναφέρεται και στον λογαριασμό ΔΕΚΟ που μας έστειλες--
  Είναι σημαντικό να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό σου, το ΑΦΜ, αλλά και η διεύθυνση όπως την αναφέρει ο λογαριασμός ΔΕΚΟ.
 7. Στο επόμενο βήμα "Ποια είναι τα στοιχεία του αποδέκτη του εγγράφου σας;" συμπλήρωσε:
  EveryPay, για άνοιγμα λογαριασμού μέσω του metabook.gr
 8. Δώσε τον αριθμό του τηλεφώνου σου. Θα σου αποσταλεί μήνυμα με ένα 6ψήφιο κωδικό τον οποίο θα εισάγεις στο βήμα αυτό για επιβεβαίωση.
 9. Η Δήλωσή είναι έτοιμη. Μπορείτε να την αποθηκεύσεις και να την ανεβάσεις στο metabook.

Χρειάζεται έγγραφο στο οποίο να αναφέρονται:

 • το όνομα και το επώνυμό σου
 • το όνομα της τράπεζάς και
 • το ΙΒΑΝ του λογαριασμού στον οποίο θες να κατατίθενται τα χρήματα από τα κέρδη σου.
Μπορεί να είναι είτε μία φωτογραφία του βιβλιαρίου σου είτε και μία αναφορά από το e-banking της τράπεζας.

Επίσης μπορείς να τραβήξεις και φωτογραφία ή screenshot από τη σελίδα στο e-banking στην οποία αναγράφονται συνοπτικά οι λογαριασμοί σου.

Στον λογαριασμό τραπέζης που θα επιλέξεις μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι συνδικαιούχοι, αλλά αυτός που κάνει την αίτηση θα πρέπει αναφέρεται σε αυτούς είτε ως πρώτος είτε σε οποιαδήποτε σειρά.

Μπορείς να ανεβάσεις ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Εναλλακτικά μπορείς να στείλεις φωτογραφία από την αρχική σελίδα του taxisnet.

Πώς εκτυπώνεις το εκκαθαριστικό από το taxis

Δες πως μπορείς να πάρεις το πιο "πρόσφατο εκκαθαριστικό" ή αλλιώς, όπως πλέον λέγεται, την "πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου":

 1. Συνδέσου με τους κωδικούς σου, στο taxis στη σελίδα του εκκαθαριστικού.
 2. Στην επόμενη οθόνη πάτα στο κάτω μέρος το κουμπί "Συνέχεια".
 3. Στον επόμενο πίνακα, πάτησε το κουμπί "ΥΠΟΧΡΕΟΥ" στη στήλη "Εκτύπωση Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου".
 4. Κατέβασε το αρχείο pdf στον υπολογιστή σου και στείλτο μας.

Πώς παίρνεις μία φωτογραφία ή screenshot από την αρχική σελίδα του taxis

 1. Συνδέσου με τους κωδικούς σου, στην αρχική σελίδα του taxis
 2. Τράβηξε μία φωτογραφία ή screenshot. Η φωτογραφία θα πρέπει να περιέχει το όνομά σου και το ΑΦΜ. Δεν χρειάζεται να φαίνονται άλλα στοιχεία.
 3. Στείλε μας το αρχείο.

Είμαστε εδώ για σένα

Μπορείς να ανατρέξεις στις γενικές συχνές ερωτήσεις.

Αν και πάλι κάτι δεν είναι σαφές, μπορείς να μας στείλεις μήνυμα ανά πάσα στιγμή, μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Θα χαρούμε πολύ να σε εξυπηρετήσουμε!

Κάνε αίτηση