ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Τιμή από
8,50 €
Εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Όταν βρίσκεσαι στην Ακρόπολη αλλά και στη Βεργίνα, νιώθεις ότι αυτά τα μνημεία, δεν είναι μνημεία ενός πολιτισμού αλλά μιας βαρβαρότητας. Περισσότερο σε συγκινεί αυτό που δε βλέπεις, αυτό που έχει αφαιρεθεί. Γιατί αυτά αντανακλούν την κοινωνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα εθνικά και κοινωνικά λειψή, ημιτελής, συλημένη, τσαπατσούλικη, προσφυγική, κατεστραμμένη. Το "ωραίον", το "δημοκρατικό", το "ολόκληρο" υπάρχει μόνο στη φαντασία, αλλά όχι στην πραγματικότητα.

Είναι αυτή η πραγματικότητα του Παρθενώνα, ή της Βεργίνας, που χαρακτηρίζει το σύνολο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, των σχέσεων και των αντιλήψεων. Όλη η ζωή στην Ελλάδα μοιάζει σαν τη Βεργίνα: συλημένη. Οι πόλεις, τα κτίσματα, τα δάση, η πολιτική, η δημοκρατία, τα κόμματα, όλα μοιάζουν με τα ερείπια του Παρθενώνα. Το πραγματικό μήνυμα που εκπέμπουν τα μνημεία δεν είναι το μήνυμα που ήθελαν οι δημιουργοί τους, αλλά οι συλητές τους. Το μήνυμα της ολοκλήρωσης, ωριμότητας, κρύβεται, στενάζει, καταπιέζεται κάτω από τα αποκομμένα από τον ιστορικό τους χώρο τμήματα. Τα μνημεία εκπέμπουν το μήνυμα του εθνικού διαμελισμού και της κοινωνικής ανωριμότητας.

Ο Παρθενώνας δεν είναι το έργο μόνο του Φειδία, αλλά και του Μοροζίνη, του Έλγιν, του Καϊμακάμη, των εργολάβων, του νέφους, του νεοφιλελευθερισμού. Δε συμβολίζει πλέον το πνεύμα του αρχαίου πολιτισμού, το "ωραίο", την "αρμονία", το "μέτρο", τη "δημοκρατία", την "ωριμότητα", αλλά συμβολίζει το πνεύμα της σύγχρονης βαρβαρότητας και των συντελεστών της συρρίκνωσης του ίδιου του "ναού", αλλά και του ιστορικού του χώρου, του ελληνισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
8,50 € Σαν καινούριο
σε άψογη κατάσταση ...δείτε φωτογραφίες
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 60€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Καβάλα, Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.