ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑΤΩΣ

ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑΤΩΣ
Τιμή από
2,00 €
Εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία
Κατάσταση: Πολύ καλή
Το θέλει 1 metabooker
Περιγραφή

Το "Τετράδιο της Ερατώς" θα μπορούσε να είναι το τετράδιο της Σέβως, της Διδώς, της Δεσποινιώς, ή κι άλλων γυναικών, που τα ονόματά τους είχαν τη χαρακτηριστική μικρασιατική κατάληξη ωμέγα - και την ανορθόδοξη γραμματική γενική σε -ως...

Θα μπορούσε ακόμα, να είναι εκείνο της Κλεονίκης, της Ελπινίκης, της Ευρύκλειας - απ" τον Απάνω Μαχαλά ή τα Μορτάκια της Σμύρνης.

Θα μπορούσε - αν βέβαια οι γυναίκες που δεν ανήκαν στη μέση και την ανώτερη εισοδηματικά τάξη, συνήθιζαν να καταγράφουν ό,τι κατά κανόνα μεταδινόταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά: τη μαγειρική τους τέχνη.

Θα μπορούσε - αν ο αιφνίδιος ξεριζωμός, ιδιαίτερα από τα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας, δεν απέκλειε αυτόματα οποιαδήποτε μέριμνα για τη διάσωση αντικειμένων που δεν είχαν απόλυτα ζωτική σημασία για τους πρόσφυγες.

Για τους λόγους αυτούς, ενδεικτική είναι η έλλειψη τέτοιων γραπτών μαρτυριών, που θα παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γνώση της Ιστορίας - που επεκτείνεται φυσικά και στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, κι εδώ, πιο συγκεκριμένα, σ" εκείνες ενός κόσμου ολόκληρου: του ελληνισμού της Σμύρνης.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πιστεύουμε ότι τα τετράδια με τις μαγειρικές συνταγές που διασώθηκαν στα αρχεία της οικογένειας Λημνίου, είναι πολύτιμα - κι ευχαριστούμε θερμά γιατί μας τα εμπιστεύθηκαν.

Οι συνταγές αυτές είναι ένα κομμάτι Ιστορίας: μέσα από τις οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση ενός φαγητού ή ενός γλυκίσματος, προκύπτουν πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, δηλαδή για τη ντόπια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και για τα είδη διατροφής που εισάγονται (και που καταναλώνονται ευρύτατα στη Σμύρνη), για τα μέτρα βάρους, για τις επιρροές από τις γευστικές συνήθειες των υπόλοιπων εθνοτήτων που είναι εγκατεστημένες στη μεγαλούπολη της Μικράς Ασίας.

Ταυτόχρονα, τα τετράδια αυτά αποτελούν πηγή πληροφόρησης για την κοινωνία της αφθονίας που είχε δημιουργήσει στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας η πόλη των ευκαιριών - που ήταν η Σμύρνη του 19ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι γυναίκες που κρατούσαν τις σημειώσεις αυτές είχαν τα σπίτια τους στο Παραλλέλι και το Κορδελιό - μεγαλοαστικές περιοχές κατοικίας της Σμύρνης.

Μέσα από τις φθαρμένες απ" τον καιρό, αλλά και τη χρήση, σελίδες των οικογενειακών αυτών τετραδίων, αναδύεται εξάλλου και η φυσιογνωμία ενός κόσμου γοητευτικού, που έγινε ευρύτερα γνωστός στον ελλαδικό χώρο μόνο στις ώρες της μεγάλης του δοκιμασίας: του γυναικείου κόσμου της Σμύρνης.

Στον κόσμο αυτόν είναι αφιερωμένη αυτή η έκδοση [...]. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
3,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 30€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
Όροι παράδοσης
4,50 € Σαν καινούριο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι, Γενική Ταχυδρομική, ACS και ΕΛΤΑ Courier.
Νέα Σμύρνη, Αττική
Υπόλοιπες αγγελίες
2,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Αχαρνές, Αττική
3,00 € Σαν καινούριο
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Αχαρνές, Αττική
4,00 € Καλή κατάσταση
Πληρωμή με Alpha Bank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ Αντικαταβολή και Χέρι με χέρι.
Αθήνα, Αττική
10,00 € Σαν καινούριο
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Αθήνα, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.