Το τέλος της μικρής μας πόλης

Το τέλος της μικρής μας πόλης
Τιμή από
8,00 €
14,84 €
Εξοικονομείς 46% 🔥
Το θέλουν 4 metabookers
Περιγραφή

Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης πρωτοεκδόθηκε στη Ρουμανία το 1953 από το `εκδοτικό Νέα Ελλάδα` και περιείχε 5 διηγήματα από τα 7 πού τελικά συνθέτουν τη συλλογή, έλειπαν `Ο Τάφος` και `Ο Ντετέκτιβ`. Στα 1963 και ενώ ο Χατζής βρίσκεται στην Ουγγαρία κυκλοφορεί η πρώτη πλήρης έκδοσή του στο τυπογραφείο Α. Κουλουφάκου, για λογαριασμό της Επιθεώρησης Τέχνης. Το 1971 γίνεται η τρίτη έκδοση με επίμετρο το κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου `Το Νεοελληνικό Μάθημα του Δημήτρη Χατζή` (`Διογένης`). Από τότε ως σήμερα έχουμε άλλες τρεις εκδόσεις: `Πλειάς` (1974), `Κείμενα` (1979, οριστική έκδοση διορθωμένη από τον συγγραφέα) και `Ζώδιο` (1989). Όσο για τα δύο διηγήματα της συλλογής που δεν περιλαμβάνονταν στην πρώτη έκδοση, `Ο Τάφος` πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επιθεώρηση Τέχνης τον Οκτώβρη 1959 και `Ο Ντετέκτιβ` στο ίδιο περιοδικό τον Φεβρουάριο του 1962. Το βιβλίο λοιπόν που ο τίτλος του παραπέμπει στη Μικρή μας Πόλη του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ περιέχει εφτά διηγήματα δουλεμένα λίγο ως πολύ από το 1950 ως το 1963 και πάλι ξανακοιταγμένα ως το 1979 που έγινε η λεγόμενη `οριστική` έκδοση. Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος το 1964 έγραφε για τη συλλογή: `Με το Τέλος της Μικρής μας Πόλης έχουμε ένα πυκνότατο και γλαφυρότατο διάγραμμα της κοινωνικής μας περιπέτειας από `κει που την άφησαν οι γενιές του Μεσοπολέμου ως εκεί που την παραλαμβάνει η γενιά της Αντίστασης. Ο Χατζής έφερε σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή που έπρεπε να καλύψει ένα μεγάλο ρήγμα στο νεοελληνικό μύθο. Δε θα μπορούσε να το κατορθώσει αν δεν διέθετε μεγάλο ταλέντο και γνώση που του επέτρεψαν να αφομοιώσει την παράδοση ολόκληρης της νεοελληνικής πεζογραφίας`.
Ο ίδιος ο Χατζής αρνείται πως είχε ταλέντο ή φαντασία: `Το έργο το δικό μου ήταν καρπός σκληρής και επίμονης πνευματικής εργασίας. Έτσι βλέποντας τον ίδιο τον εαυτό μου και έτσι κρίνοντας από μια απόσταση σήμερα το έργο μου, μπορώ να βλέπω γιατί ήταν τόσο μικρό ποσοτικά. Το πώς έζησα τόσα χρόνια μακριά από την Ελλάδα, δηλαδή μακριά από τις εθνικές και θεματικές ρίζες ενός Έλληνα συγγραφέα, ήτανε βέβαια κι αυτό μια αιτία και όχι βέβαια χωρίς σημασία. Η κυριότερη όμως αιτία βρίσκεται σε αυτήν την έμφυτη δυσκολία. Μου έλειψε πάντοτε αυτό το πηγαίο και αυθόρμητο ξεχείλισμα. Το πρώτο λοιπόν πού θα πω για τον εαυτό μου και για το μικρό μου έργο είναι πως εγώ έγραψα αργά, βασανιστικά, σχεδόν σαν τιμωρημένος σε έργα καταναγκαστικά.`
Αυθόρμητα ωστόσο πηγάζουν οι λυγμοί του νέου αναγνώστη όταν διαβάζει το τέλος της Μαργαρίτας Περδικάρη, την ταπείνωση του Σιούλα του Ταμπάκου, την τραγωδία του Σαμπεθάι Καμπιλή, την προδοσία της Θειας Αγγελικής. Μισόν αιώνα υστέρα από την πρώτη τους εμφάνιση η ραψωδία των νικημένων-ηρώων της μικρής μας πόλης διαβάζεται μόνο για να βεβαιώσει ότι το διήγημα (Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης, Χατζής) στέκει μαζί με την ποίηση (Σολωμός, Καρυωτάκης, Σικελιανός, Καβάφης) σαν το μεγαλύτερο κατόρθωμα του νεοελληνικού λόγου, άρα του νεοελληνικού πολιτισμού.
Ο παππούς και ο πατέρας του Δημήτρη Χατζή ήταν τυπογράφοι- προς τιμήν τους το βιβλίο στοιχειοθετήθηκε το 1999, για την έκδοση αυτή, στη μονοτυπία των Αφών Παληβογιάννη, σελιδοποιήθηκε και τυπώθηκε στο κλασικό τυπογραφείο `Μανούτιος` του Χρίστου Μανουσαρίδη.

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
8,00 € Αποδεκτή κατάσταση
φθορές λόγω χρόνου και βάρους του επειδή στεκόταν όρθιο στη βιβλιοθήκη στο κάτω μέρος της ράχης
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
8,00 € Σαν καινούριο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Αθήνα, Αττική
Όροι παράδοσης
10,00 € Καλή κατάσταση
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ραφήνα, Αττική
19,40 € Σαν καινούριο
Άριστο, αδιάβαστο, καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 45€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ Courier Αντικαταβολή.
Τρίκαλα, Θεσσαλία
Όροι παράδοσης

Αξιολογήσεις του βιβλίου

2
25 Μαρτίου 2019
«Πάρα πολύ ωραία συλλογή διηγημάτων για μία Ελληνική επαρχιακή πόλη (μπορεί να είναι τα Ιωάννινα). Διαβάζεται πάρα πολύ εύκολα αν και είναι αρκετά μελαγχωλικό. Τονίζει την εξέλιξη της εποχής - πόλης, μέσα από χαρακτήρες που προσπαθούν να εξελιχθούν, αποτυγχάνουν ή εξελίσονται όταν πλέον είναι αργά.

Η ιστορία με τον "Συρεγγέλα" είναι η αγαπημένη μου.»
10 Ιουνίου 2019
«Εξαιρετική συλλογή διηγημάτων: συγκίνηση -χωρίς να γίνεται μελό- νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε και χάθηκε. Αναγνώρισα τα Γιάννενα, μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα κι ας μην κατάγομαι από αυτή, και εκτίμησα τις πληροφορίες που δίνει για το πρόσφατο παρελθόν της. Από τα βιβλία που μίλησαν στην καρδιά μου. Ξεχώρισα το "Σιούλας ο Ταμπάκος" και το "Σαμπεθάι Καμπίλης".»
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.