ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ-ΜΟΡΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ-ΜΟΡΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Τιμή από
12,00 €
13,50 €
Εξοικονομείς 11%
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η παρούσα εργασία, αγαπητοί αναγνώστες, ας θεωρηθεί μια μικρή οφειλή στη λακωνική γη· τα Δερματιάνικα της Νεάπολης αγκάλιασαν και έζησαν τον πατέρα μου κατά τη ζοφερή Ναζιστική Κατοχή, όταν ο θάνατος με τη μορφή της ανελέητης πείνας θέριζε το πολύπαθο Λαύριο. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο πατέρας μου ανταπέδωσε πολύ γρήγορα τη δωρεά της ζωής στο χωριό, όταν τον Αύγουστο του 1944 στο μπλόκο των Γερμανών, μπροστά αυτός με τη νεογέννητη αδελφή μου στα χέρια του, σαν αρχαίος ικέτης, τον παπά Γιώργη Κυρανάκο δίπλα του και τους συγχωριανούς στην πλατεία, τους αντιμετώπισε μιλώντας με σοφία στον διερμηνέα τους. Ο γράφων μετέβαινε, από τα παιδικά του χρόνια, με τη μάνα του, αυτήν τη Λάκαινα, στις πατρογονικές εστίες για το λιομάζωμα, περνώντας τον φοβερό Κάβο Μαλιά· τυπικές επαναλαμβανόμενες σκηνές της Μεσογείου βγαλμένες από το έργο του μεγάλου ιστορικού Fernand Braudel· σκηνές της νότιας Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Σικελίας. Αργότερα ο νόστος στον μύθο των παιδικών χρόνων έγινε μόνιμος, θα μυρίζει πάντα λιοτρίβι, θυμάρι και ιδρώτα από τον μόχθο των αγροτών.

Αυτό που θα προσπαθήσω να εισφέρω με το πρώτο μέρος αυτού του πονήματος δεν απορρέει από μιαν αισθητική προσέγγιση και αρχαιολογική τεκμηρίωση των μνημείων του Δεσποτάτου του Μυστρά-Μορέως (άλλοι πιο ειδικοί από εμένα έχουν ασχοληθεί με τα σπουδαία αυτά ζητήματα)· η εργασία μου αυτή αφορά στο εθνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του Δεσποτάτου, των απαρχών του ελληνικού κράτους, εδραζομένου στη λαϊκή αυτοπεποίθηση, η οποία συνδέεται με την πνευματική πρωτοπορία του τόπου και την πολιτική ηγεσία του· μια διηνεκής αντίσταση, είτε ως ελευθερία εν προόδω στα χρόνια της κρατικής αυτονομίας του Μυστρά, είτε στο καθεστώς της δουλείας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που οδήγησε στην ανώτατη έκφρασή της, την Επανάσταση του 1821. Η ερμηνευτική μου προσπάθεια στηρίζεται στη μεθοδολογία, που εκκινεί από τις δομές των αιώνων, τη μεγάλη διάρκεια, τις «σταθερές» της και την πνευματική της συνέπεια, ώστε να υπάρχει η εποπτεία του ιστορικού χρόνου για τη θέαση του όλου και τη σύνθεση· τα γεγονότα δεν αντιμετωπίζονται ως μία ισοϋψής γραμμική εξέλιξη, αλλά με την ιεράρχηση των παραγόντων, που τα καθορίζουν, με τη διαλεκτική σχέση δομής και πράξης, ηγετικής και λαϊκής.

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1830 (το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, 3 Φεβρουαρίου 1830, το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας) είναι η καθαυτό χρονική περίοδος, στην οποία επικεντρώνονται οι πολύπλευρες εκδηλώσεις. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
12,00 € Σαν καινούριο
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
ΑΘΙΚΤΟ
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 40€.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, ACS και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή.
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.