ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Σας καλωσορίζουμε στο μάθημα των Θρησκευτικών στη νέα σας τάξη.

Φέτος, ολοκληρώνουμε την πορεία μας στον κύκλο των Θρησκευτικών του Γυμνασίου. Στην Α" τάξη, συζητήσαμε τι σημαίνει "πορεία και ανάπτυξη", πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα στον χώρο της θρησκευτικής πίστης. Στη Β" Γυμνασίου, προχωρήσαμε με παρόμοιες συνδέσεις στον θεματικό κύκλο "πορεία μέσα από αντιθέσεις", όπου μελετήσαμε πώς μέσα από αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες προκύπτουν συνθέσεις και νέοι δρόμοι.

Στο φετινό μάθημα που έχει ως θεματικό άξονα "από το τοπικό στο οικουμενικό", θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τη μαρτυρία της θρησκευτικής πίστης στην Ευρώπη και στον σύγχρονο κόσμο, να προβληματιστούμε για μεγάλα προβλήματα της εποχής μας και να συζητήσουμε το θρησκευτικό όραμα για τη μεταμόρφωση και ανακαίνιση του κόσμου. Όπως και στα προηγούμενα χρόνια, αφετηρία στη διερεύνησή μας θα είναι πρωταρχικά η Ορθοδοξία, που είναι η θρησκευτική παράδοση του τόπου μας και στη συνέχεια ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη και κατ" επέκταση οι μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις του κόσμου.

Το υλικό που έχετε στα χέρια σας θα σας διευκολύνει στο ταξίδι της διερεύνησής σας. Θα έχετε προσέξει ότι δεν είναι ένα συνεχόμενο δοκίμιο. Είναι μια πλούσια συλλογή κειμένων, εικόνων και άλλων μέσων, που αναφέρονται στη θρησκευτική πίστη και προέρχονται από διάφορες πηγές. Μάλιστα, μπορείτε να το εμπλουτίσετε και εσείς με δικές σας ιδέες. Το υλικό αυτό, πάνω απ" όλα, έχει σαν αποστολή να εξυπηρετήσει τις δραστηριότητες που θα κάνετε στην τάξη. Θα το αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Προτάσεις γι" αυτόν τον τρόπο δουλειάς θα βρείτε στο τέλος κάθε ενότητας.

Ο καθηγητής ή η καθηγήτρια της τάξης σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με ποια από τα κείμενα, με ποια σειρά και πώς θα τα επεξεργαστείτε. Ίσως, δεν θα χρειαστείτε όλα τα κείμενα ούτε όλες τις δραστηριότητες. Είναι χρήσιμο, σε κάθε μάθημα, να σημειώνετε στο τετράδιό σας "τι" και "πώς" δουλέψατε στην τάξη, εάν χρειάζεται να προσέξετε περισσότερο κάποιο από τα κείμενα ή εάν θα κάνετε κάποια άλλη εργασία.

Σας ευχόμαστε καλή εργασία με κέφι και δημιουργικότητα. (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.