ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
Μη διαθέσιμο
Το θέλει 1 metabooker
Περιγραφή

Η Καινή Διαθήκη είναι η συλλογή κειμένων που αναφέρονται στον Ιησού Χριστό και στη διδασκαλία του, καθώς και στην πρόσληψή του από τους χριστιανούς. Ο Ιησούς ως Ισραηλίτης ανδρώθηκε με την ισραηλιτική παράδοση, έδρασε όμως στη Γαλιλαία, μακριά από το κέντρο της, την Ιερουσαλήμ. Εκεί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής του, εκεί μετάδωσε τις σκέψεις του και τα όνειρά του σε απλούς ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης. Αυτοί τον προσέλαβαν με τις δικές τους, κατά τον H.D. Gadamer, προϋπάρχουσες κατανοήσεις ή κρίσεις και στη συνέχεια μας τον παρέδωσαν, όχι, όπως πραγματικά ήταν, αλλά όπως αυτοί κατανόησαν ή έκριναν ότι ήταν. Την πρόσληψη αυτή του προσώπου και της διδασκαλίας του Ιησού από τους συγχρόνούς του καταγράφει η παρούσα Θεολογία της Καινής Διαθήκης.

Στην παρούσα Θεολογία της Καινής Διαθήκης αναλύουμε, στηριζόμενοι στα σύγχρονα πορίσματα της καινοδιαθηκικής επιστήμης, τα θεολογικά και ηθικά-κοινωνικά θέματα που αναπτύσσονται στα επιμέρους βιβλία ή επιστολές της Καινής Διαθήκης, συμπεριλαμβανομένης και της αναγνωρισμένης από την καινοδιαθηκική επιστήμη Πηγής των Λογίων (Q).

Η παρούσα Θεολογία της Καινής Διαθήκης έχει δύο στόχους. Ο ένας είναι η επιστημονική διερεύνηση και καταγραφή των θεολογικών και ηθικών-κοινωνικών θεμάτων που αναπτύσσονται στα επιμέρους καινοδιαθηκικά κείμενα. Ο άλλος στόχος είναι η ανάδειξη, μέσω της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης, της σημασίας που έχουν τα καινοδιαθηκικά κείμενα για τον σημερινό άνθρωπο της μετανεοτερικής εποχής. Αυτά θεωρούμε, ότι τον βοηθούν ν" αντιμετωπίσει και να επιλύσει σύγχρονα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοκληρώνουμε το έργο μας με μια ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την οικολογία, το πιο φλέγον ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αγαπητέ αναγνώστη ή αναγνώστρια, ελπίζουμε και ευχόμαστε η μελέτη αυτής της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης να γίνει η αφορμή για μια επαναπροσέγγιση των καινοδιαθηκικών κειμένων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.