Στατιστική

Στατιστική
Τιμή από
14,00 €
27,14 €
Εξοικονομείς 48% 🔥
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η βεβαιότητα στη ζωή είναι η εξαίρεση· ενώ ο κανόνας είναι η αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο, το πιθανό. Γι` αυτό ο άνθρωπος διαμόρφωσε από πολύ παλιά την έννοια του περισσότερο ή λιγότερο πιθανού, δηλαδή την έννοια της πιθανότητας.
Μολονότι όμως ο άνθρωπος απασχολήθηκε με τις πιθανότητες από τους αρχαίους χρόνους, οι μαθηματικοί ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα γι` αυτές στα μέσα του 17ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1654. Τότε, ο ερασιτέχνης μαθηματικός και παίχτης τυχερών παιχνιδιών Chevalier de Mere έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικές με τα τυχερά παιχνίδια στον Blaise Pascal (1623-1662). Ο Pascal στην προσπάθειά του να απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές, και λύνοντας διάφορα σχετικά προβλήματα σε συνεργασία με τον Pierre de Fermat (1601-1665) δημιούργησε τις πρώτες βάσεις της Θεωρίας Πιθανοτήτων. Το ξεκίνημα όμως που προκάλεσαν ο Pascal και ο Fermat ολοκλήρωσε ο Jacques Bernoulli (1654-1705), που ήταν ο πρώτος από μια οικογένεια με εννιά μεγάλους μαθηματικούς, γιατί κατέληξε σε θεμελιώδη συμπεράσματα. Ταυτόχρονα, ο ίδιος απέδειξε τη χρησιμότητα των πιθανοτήτων σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Όλοι οι μεταγενέστεροι μελετητές των πιθανοτήτων θεμελίωσαν την εργασία τους στα ευρήματα του Bernoulli. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς είναι οι Abraham de Moivre (1667-1754), Rierre Simon marquis de Laplace (1749-1827) και Carl Friedrich Gauss (1777-1855). Ο καθένας από αυτούς ανέπτυξε χωριστά την ιδέα της κανονικής καμπύλης. Πάνω σ` αυτή θεμελιώνεται η θεωρία σφαλμάτων που παίζει σημαντικό ρόλο στη Στατιστική. Ανεξάρτητα όμως από αυτή τη συγκεκριμένη συμβολή τους, το έργο αυτών των μεγάλων μαθηματικών καθιέρωσε την επιστημονική αυτοτέλεια της Θεωρίας Πιθανοτήτων.
Παράλληλα με τη Θεωρία Πιθανοτήτων αλλά ανεξάρτητα, αναπτύχθηκε η Στατιστική. Ο σκοπός της Στατιστικής από παλιά -έχουν βρεθεί στοιχεία που αναφέρονται σε απογραφή που έγινε στην Ιουδαία το 2030 π.Χ.- και μέχρι το 17ο αιώνα ήταν η περιγραφή των πιο σημαντικών πράξεων του Κράτους [Corning (1600-1681) και μαθητές του]. Η άποψη αυτή εκφράζει το γεγονός ότι τη Στατιστική τη χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά μέχρι τότε οι κρατικές υπηρεσίες για να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά του κράτους.
Στο 18ο αιώνα ο Deparcieux (1703-1768) και άλλοι πλούτισαν τη Στατιστική με ιδέες και μεθόδους της Θεωρίας Πιθανοτήτων και βοήθησαν έτσι αποφασιστικά στην ανάπτυξή τους. Ο Adolph Quetelet (1796-1874) διαμόρφωσε τη γνώση που υπήρχε μέχρι τότε στη Στατιστική σε εργαλείο έρευνας των κοινωνικών φαινομένων. Ο τελευταίος από τους πρωτοπόρους στη Στατιστική, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι ο Sir Francis Galton (1822-1911). Η μεγάλη συμβολή του Galton βρίσκεται στην εργασία του `Natural Inheritance`, που δημοσιεύτηκε το 1889. Η εργασία αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη για τον Karl Pearson, `τον πατέρα της Στατιστικής`, όπως είναι γνωστός σήμερα, για να κινήσει τη Στατιστική σε νέους επαναστατικούς δρόμους σκέψης. [...]

[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
14,00 € Σαν καινούριο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με PayPal, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ναουσα, Κεντρική Μακεδονία
15,00 € Σαν καινούριο
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Γαλάτσι, Αττική
18,00 € Πολύ καλή κατάσταση
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Eurobank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ηράκλειο, Κρήτη
Υπόλοιπες αγγελίες
15,00 € Σαν καινούριο
Ελάχιστα χρησιμοποιημένο, χωρίς οποιαδήποτε σημείωση
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 70€.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ξάνθη, Ανατολική Μακεδονία Και Θράκη
15,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 50€.
Πληρωμή με PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Εύοσμος, Θεσσαλονίκη
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.