Πόλεμος και αλλαγή στη διεθνή πολιτική

Πόλεμος και αλλαγή στη διεθνή πολιτική
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Το Πόλεμος και Αλλαγή στη Διεθνή Πολιτική εισάγει τον αναγνώστη σε μια σημαντική νέα θεωρία περί διεθνούς πολιτικής αλλαγής - ένα θεματικό πλαίσιο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις διεθνείς σχέσεις. Υποστηρίζοντας ότι η θεμελιώδης φύση των διεθνών σχέσεων δεν έχει αλλάξει ανά τους αιώνες, ο καθηγητής Gilpin χρησιμοποιεί την ιστορία, την κοινωνιολογία και την οικονομική θεωρία, προκειμένου να εντοπίσει τις δυνάμεις που προκαλούν αλλαγή στη διεθνή τάξη. Η ανάλυση τονίζει το φαινόμενο της άνισης ανάπτυξης και των συνεπειών για το διεθνές σύστημα. Μια μεταβολή στην ισορροπία ισχύος -οικονομική ή στρατιωτική- εξασθενίζει τα θεμέλια του υφιστάμενου συστήματος, επειδή αυτοί που αποκτούν ισχύ αντιλαμβάνονται τα αυξανόμενα οφέλη και το μειούμενο κόστος αλλαγής του συστήματος. Το αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Gilpin, είναι ότι διάφοροι δρώντες επιδιώκουν να μεταβάλουν το σύστημα μέσω εδαφικής, πολιτικής ή οικονομικής επέκτασης, μέχρις ότου το οριακό κόστος της συνεχιζόμενης αλλαγής να υπερβεί τα οριακά οφέλη. Όταν τα κράτη αναπτύξουν την ισχύ που θα τους επιτρέψει να αλλάξουν το σύστημα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, θα προσπαθήσουν να το κάνουν είτε με το να αυξήσουν την οικονομική αποδοτικότητα και να μεγιστοποιήσουν το αμοιβαίο κέρδος, είτε με το να ανακατανείμουν πλούτο και ισχύ προς όφελός τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"...Ο καθηγητής Gilpin παρέχει στη θέση της πληκτικής και κενής θεωρητικολογίας που τόσο συνηθίζεται στη σχετική βιβλιογραφία μια ευφυή και πνευματικά ερεθιστική μελέτη κύριων ζητημάτων της διεθνούς πολιτικής. Ως τέτοια συνιστάται θερμά" (Times Higher Education Suplement)

"Ο Gilpin έχει διαβάσει σε μεγάλο εύρος και με στοχασμό, και η μελλοντική ανάλυση των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σύστημα θα ανακαλύψει ότι έχει θέσει σημαντικά ερωτήματα και ταυτόχρονα έχει δώσει απαντήσεις". (Political Science Quarterly)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
  • Συγγραφέας: Robert Gilpin
  • Εκδόσεις: Ποιότητα
  • Έτος: 2007
  • ISBN-13: 9789607803320
  • ISBN-10: 9607803329
  • Κατηγορίες: Πολιτική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.