Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Εισαγγελικός Λειτουργός οφείλει να παραμένει ο τηρητής της νομιμότητας μέσα στη δημοκρατική μας κοινωνία. Το ξίφος της Δικαιοσύνης πρέπει, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, να στρέφεται έγκαιρα και αποτελεσματικά εναντίον οποιουδήποτε παρανομεί, όσο ψηλά και αν αυτός βρίσκεται ή όσο ισχυρός αν εμφανίζεται. Είναι αξίωση της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και συνταγματική επιταγή, η ισόνομη δίωξη οποιουδήποτε παραβιάζει το νόμο (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος). Και αυτό είναι η μία όψη της υψηλής εισαγγελικής αποστολής.

Η άλλη όψη είναι η συνταγματική υποχρέωση του Εισαγγελέα να είναι ο εγγυητής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών και καθενός που βιώνει στα πλαίσια της κοινωνίας μας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος). Παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων ή των όρων ασφαλείας στην εργασία, επιβλαβείς για τους πολίτες παραλείψεις κατά την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, παιδείας ή άλλων κοινωνικών παροχών, ενέργειες που επιδρούν δυσμενώς στο περιβάλλον και γενικά προσβολές των δικαιωμάτων που απορρέουν για τους πολίτες από την προσωπικότητά τους, εφόσον εμπίπτουν σε ισχύουσες ποινικές διατάξεις, θα πρέπει να προκαλούν την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής.

Είναι ανάγκη οι έλληνες Εισαγγελικοί Λειτουργοί να επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα -μέσα στα όρια της ελληνικής αρετής του μέτρου- το θεσμικό αυτό ρόλο μας. Και η επικύρωση του έργου μας θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή η προσωπικότητα του καθενός μας. Στην εκπλήρωση αυτής της μεγάλης αποστολής θα με βρείτε δίπλα σας, αλληλέγγυο σε όλες τις ενέργειές σας που θα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των νόμων. (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα
Εκδόσεις: ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ
Έτος: 2005
Κατηγορίες: Δίκαιο
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 24,03 €
Το θέλει: 1 metabooker
Δεν είναι διαθέσιμο