Ο ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Ο ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
Τιμή από
5,00 €
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Ο Καρυωτάκης, δίχως νόμπελ, δίχως λένιν, δίχως άλλα πολιτισμικά / κομματικά / κοινωνικά υποστηρίγματα, δίχως ούτε ένα "ειδικό κοινό" (και η αυτοκτόνα διάθεση δε δημιουργεί τελικά "ειδικό κοινό", τουλάχιστον όχι όπως, λ.χ., η περιθωριακά ερωτική), δίχως καν ένα αρχείο που να τροφοδοτεί την παμφάγα περιέργειά μας και τη μικροβιολόγο επιστημοσύνη μας - ο Καρυωτάκης, δίχως όλα αυτά, πουλάει: είκοσι πέντε το λιγότερο χιλιάδες αντίτυπα στα τελευταία δέκα χρόνια· και διαβάζεται, περισσότερο οπωσδήποτε από όσο οι υποχρεωτικές "επιταγές" (τα must) της κουλτούρας.

Ο μέσος αναγνώστης του Καρυωτάκη φοβάμαι ότι μας είναι άγνωστος· ότι δηλαδή δε μοιάζει και πολύ με τα γνωστά μοντέλα αναγνωστών ποίησης (του Ρίτσου, ας πούμε, ή του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη κλπ.). Υποψιάζομαι ότι είναι ένας αναγνώστης "ειλικρινέστερος", αφελέστερος (που θα πει: λιγότερο επιτηδευμένος), αμεσότερος· ίσως ίσως δεν έχει ιδιαίτερη "επίσημη μόρφωση", ούτε και γενικότερα ενδιαφέροντα στο χώρο της "παραδεδεγμένης" κουλτούρας· αφανής και πιστός οπαδός της ποίησης που επέλεξε (πιστότερος από ό,τι οι άλλοι;).

Όσο για τον ακροατή των μελοποιημένων ποιημάτων του Καρυωτάκη, γι" αυτόν ούτε στοιχειώδη αριθμητικά δεδομένα διαθέτουμε, ούτε που τολμούμε να σχηματίσουμε έστω και υποψίες...

Για την ποιότητα των μελοποιήσεων αρκούν, πιστεύω, όσα καταγράφονται στις επόμενες σελίδες. Η υποκειμενικότητα ορισμένων εκτιμήσεων δεν αίρει την αντικειμενικότητα των διαπιστώσεων.

Μια προγενέστερη και συντομότερη μορφή αυτής της εργασίας ανακοινώθηκε, με τον ίδιο τίτλο, στο "Επιστημονικό συμπόσιο για τον Κ. Καρυωτάκη" (Πρέβεζα, 11-14 Σεπτ. 1986, οργανωτές ο Δήμος της Πρέβεζας και το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων).

Τους συναδέλφους Θανάση Ν. Γκότοβο, Στέφανο Διαλησμά και Δημήτρη Κ. Μαυρομάτη, καθώς και τον κ. Κώστα Μυλωνά, που είχαν την καλοσύνη να μου δώσουν χρησιμότατες βιβλιο-δισκογραφικές πληροφορίες, οφείλω να τους ευχαριστήσω θερμά.

Πολλά χρωστάω στην υπομονή και την οξυδέρκεια των φίλων Μαρίας Καρρά και Νίκου Χατζηπέτρου· ο δεύτερος έχει υποστεί, ήδη από το καλοκαίρι, όλα σχεδόν τα στάδια αυτής της εργασίας, κι έχει αντέξει επανειλημμένες ακροάσεις των μελοποιήσεων· η πρώτη διάβασε με πείσμα και με κέφι ολόκληρο το τελικό χειρόγραφο. Για τις γόνιμες παρατηρήσεις και για τις υποδείξεις τους θέλω να τους ευχαριστήσω θερμότατα.

Διατηρώ, φυσικά, την ευθύνη των λαθών μου.

Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1987, Ξ. Α. Κ. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
5,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 51€.
Πληρωμή με Alpha Bank.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ηράκλειο, Κρήτη
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.