Μύθος και πραγματικότητα

Μύθος και πραγματικότητα
Τιμή από
8,00 €
19,32 €
Εξοικονομείς 58% 🔥🔥
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η σημερινή Τουρκία είναι γνωστό ότι αποτελούσε ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών, εμπορικών οδών και στρατηγικών αξόνων. Είναι ίσως η μοναδική περιοχή στον κόσμο που διασταυρώνονται και συγκρούονται τόσο συχνά τα συμφέροντα όλων των κατά καιρούς μεγάλων δυνάμεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, τόσο η οθωμανική διοίκηση όσο και το νέο κεμαλικό κράτος, να αναπτύξουν μια συνεκτική, πολυδιάστατη και συνεπή εξωτερική πολιτική.

Η ερμηνεία αυτής της πολιτικής από την κοινότητα των επιστημόνων, τους αναλυτές, τους πολιτικούς και από τον απλό πολίτη στην Ελλάδα, υπήρξε αποσπασματική και παραμορφωτική. Και αυτό, γιατί αντιμετωπίστηκε αφενός υπό το πρίσμα ιστορικών βιωμάτων εξαιρετικά τραυματικών (Μικρασιατική Καταστροφή) και αφ" ετέρου υπό την πίεση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μια σειρά γεγονότων όπως ο συστηματικός αφανισμός της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η εισβολή στην Κύπρο, αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις, που στηρίζονταν και από τη Δύση, επιβεβαίωναν την αλαζονική και επιθετική πολιτική της. Ο τρόπος άσκησης αυτής της πολιτικής δεν επέτρεπε στους Έλληνες αναλυτές να προσεγγίσουν το σκληρό πυρήνα της, δημιουργώντας μύθους και υπερβολές γύρω από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Η σταδιακή κατάκτηση του μικρασιατικού χώρου που άρχισε τον 11ο αιώνα, παγιώνεται τον 15ο αιώνα με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Τους επόμενους αιώνες επιχειρείται μια επαναθεμελίωση της διπλωματίας, που είχε τις ρίζες της στο Βυζάντιο, υπό την έντονη επίδραση του ρεύματος του Διαφωτισμού που άρχισε να εμφανίζεται στη Δύση. Η άσκηση της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής ανατίθεται σε μη μουσουλμάνους τεχνοκράτες, τους διερμηνείς της Υψηλής Πύλης, η πλειοψηφία των οποίων ήταν οι γνωστοί Φαναριώτες.

Η εξωτερική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ουσία άρχισε να γίνεται αμιγώς τουρκική τον 19ο αιώνα, όταν άρχισε να κατατρύχει τους Οθωμανούς το φάσμα της διάλυσης της και κυρίως όταν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι Νεότουρκοι.

Το "Κέντρο Πολιτικών Αναλύσεων Infoγνώμων", διαπιστώνοντας το γνωστικό κενό που υπάρχει όσον αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά και την ανάγκη για απ" ευθείας επαφή με το αντικείμενο, χωρίς τη μεσολάβηση ινστιτούτων αναλύσεων του εξωτερικού, προχώρησε στη μετάφραση του δίτομου έργου "ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μύθος και πραγματικότητα".

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις Der στην Κωνσταντινούπολη, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Φαρούκ Σονμέζογλου, περιέχει τριάντα έξι αναλύσεις είκοσι δύο Τούρκων ακαδημαϊκών, ενώ επανεκδόθηκε το 1998 με την προσθήκη νέων, επίκαιρων κειμένων. [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
8,00 € Σαν καινούριο
Α τόμος
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 39€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Κάρτα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ.
Όροι παράδοσης
14,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 45€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Κάρτα, Alpha Bank, PayPal, Revolut, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή.
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.