ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)
Μη διαθέσιμο
Το θέλει 1 metabooker
Περιγραφή

[...] Η επιστημονική ερευνητική μέθοδος είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα σκέψης και λύσης προβλημάτων. Θεμελιώδη συστατικά στοιχεία της είναι δύο:

α) Δέχεται ότι, για να είναι μια γνώση έγκυρη, πρέπει να είναι σύστοιχη προς τα δεδομένα της εμπειρικής πραγματικότητας· πρέπει να επαληθεύεται από τα εμπειρικά δεδομένα. Η μέθοδος αυτή δεν στηρίζεται σε απλές γνώμες· ως αποδεικτικό, δεν παραθέτει και δεν επικαλείται απόψεις και πεποιθήσεις κάποιων, ολίγων, προσώπων, όσο σπουδαίοι, επώνυμοι και διακεκριμένοι-αυθεντίες και αν θεωρούνται αυτά τα πρόσωπα, αλλά προσφέρει την εμπειρικά τεκμηριωμένη γνώση ως τη μοναδική λύση του προβλήματος.

β) Αποσκοπεί στη γενίκευση, στην αναγωγή σε όσο το δυνατόν ανώτερα επίπεδα γενικότητας· ενδιαφέρεται να διατυπώσει γενικές αρχές-θεωρίες, οι οποίες να καλύπτουν (να περιγράφουν και να ερμηνεύουν) όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες-κατηγορίες φαινομένων.

Με άλλα λόγια, η επιστημονική ερευνητική μέθοδος ενδιαφέρεται, ώστε η αποκτώμενη γνώση, ταυτόχρονα, να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απρόσωπη-σύστοιχη προς την αντικειμενική πραγματικότητα και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γενική ισχύ. [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.