ΚΑΡΘΑΙΑ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ, ΤΡΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ)

ΚΑΡΘΑΙΑ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ, ΤΡΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ)
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Το βιομηχανικό μοντέλο ανάπτυξης της μεταπολεμικής περιόδου και ο μαζικός τουρισμός ιδιαίτερα των τελευταίων σαράντα ετών, είχε άμεσες επιπτώσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ένα σύνολο με μοναδική φυσική ομορφιά και τεράστιο μνημειακό πλούτο. Αν και δεν λείπουν οι μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός που γεννήθηκε στα κυκλαδονήσια χιλιετίες πριν, εξακολουθεί να υφίσταται όχι μόνον στις διάφορες μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης που δημιουργεί η τοπική κουλτούρα, αλλά και στην καθημερινή ζωή των νησιωτών, οι αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες και οι οποίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες αλλοιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ίσως μη αναστρέψιμα η φύση, το τοπίο, το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών αυτών, χωρίς να παραγνωρίζονται οι βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις.

Τις τελευταίες τρεις-τέσσερεις δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο πληθυσμός των νησιών μειώθηκε δραματικά, σε ποσοστό 30% περίπου, ενώ μέχρι τότε είχε διατηρηθεί στο ίδιο σχεδόν υψηλό επίπεδο του τέλους του 19ου αιώνα. Την ίδια περίοδο οι Κυκλάδες εμφανίζουν μία θεαματική τουριστική άνοδο. Συνέπεια του συνδυασμού των δύο παραμέτρων είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και της γεωργίας που μέχρι τότε αποτελούσε την κύρια απασχόληση των νησιωτών. Είναι αυτονόητο ότι η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών στον τόπο παραγωγής και προσφοράς τους έχουν πολλαπλές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η άμετρη και μη ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, των παραλιών, των παραδοσιακών οικισμών, των τοπίων και φυσικών σχηματισμών, των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με στόχο την αναψυχή των επισκεπτών, καθιστούν τους τόπους αυτούς αποδέκτες ποικίλων μορφών ρύπανσης και αισθητικής υποβάθμισης.

Η Κέα παρά τη γειτνίασή της με την Αττική και την Αθήνα, έχει ως ένα βαθμό διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, την πολιτιστική της φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου της. Στο βόρειο τμήμα της, εξ αιτίας του λιμανιού στο Λιβάδι και του ασφαλέστατου για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αγκυροβολίου στο Βουρκάρι, αλλά και του παραδοσιακού οικισμού της Ιουλίδος υπάρχει από το 1980 έντονο και διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό και οικιστικό ενδιαφέρον. Αυτού του είδους η ανάπτυξη της περιοχής απεικονίζεται ανάγλυφα στη μορφή και τη φυσιογνωμία των νεώτερων οικισμών, του Λιβαδιού και του Βουρκαρίου. Είναι πλέον σαφές ότι οι πολιτιστικές αντιστάσεις της παλαιάς μικροκοινωνίας του Λιβαδοβούρκαρου και της Χώρας ημέρα με την ημέρα κάμπτονται (εικ. 3). [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.