ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που αναστάτωσε τον βίο των λαών ολοκλήρου σχεδόν της υδρογείου, ανέτρεψε τις βάσεις της διεθνούς ισορροπίας που επικρατούσαν ως τότε, εισήγαγε καινά δαιμόνια, άφησε πίσω του ανησυχίες, σάλους και αναταραχές, που δημιούργησαν μια οικουμενική αβεβαιότητα, στο κλίμα της οποίας ζη επί τριάντα χρόνια μετά το πέρας του η ανθρωπότητα, με σφιγμένη καρδιά και με την αγωνία για το τί μπορεί να συμβή αύριο.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε απότοκος του κακού χειρισμού της εκβάσεως του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που την υπαγόρευσαν ασυγχρόνιστα κριτήρια και στενόκαρδα αισθήματα, που ίσως να είχαν θέση σε άλλες εποχές όχι όμως στον εικοστόν αιώνα. Ο Πρώτος Πόλεμος συγκλόνισε τα θεμέλια μιας τάξεως πραγμάτων που είχε επιβάλει στην ανθρωπότητα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και με τις τεράστιες εκατόμβες του επέφερε ανεπανόρθωτη αφαίμαξη του εκλεκτότερου και δυναμικότερου μέρους του ευρωπαϊκού ανθρώπινου δυναμικού, που θα είχε στα χέρια του την ευθύνη του χειρισμού των διεθνών και εσωτερικών για κάθε κράτος πραγμάτων, κατά την περίοδο της επόμενης γενεάς, στην οποία ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η καθημαγμένη και αδυνατισμένη Ευρώπη σήκωσε και πάλι το βάρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που τον προκάλεσε ανεδαφική πολιτική σκέψη και δεν τον πρόλαβε, όπως θα μπορούσε, η δυτική πολιτική ηγεσία, αν δειχνόταν τολμηρότερη, εντιμότερη, και αποφασιστικότερη. Ό,τι είχε κλονίσει ο Πρώτος Πόλεμος, συνέτριψε και διέλυσε ο Δεύτερος. Και τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί, κατά πρώτον λόγο, και μαζί τους ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Γύρω από το μέγα αυτό γεγονός γράφτηκαν πολλά, είτε υπό μορφή ιστορίας είτε υπό μορφή απομνημονευμάτων, από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην διεξαγωγή του και θα γράφουν στο μέλλον ακόμα περισσότερα το θέμα είναι τόσο απέραντο ώστε η έως τώρα συνεισφορά των συγγραφέων να μην αποτελή παρά ελάχιστο ποσοστό εκείνης της εργασίας που απαιτείται για να το καλύψη.

Το αναγνωστικό κοινό σ" όλα τα μέρη του κόσμου παρακολούθησε και παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον όσα γράφτηκαν και όσα γράφονται για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, δεν αποτελεί εξαίρεση. Με την μετάφραση και έκδοση στα ελληνικά του έργου του Λίντελ Χαρτ "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ", δίδεται στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό, κατά γενικήν παραδοχήν, η πληρέστερη, αντικειμενικότερη και πιο βαθυστόχαστη ιστορία του συνταρακτικότερου πολέμου, από καταβολής του ανθρώπου, από το μεγαλύτερο ιστορικό στρατιωτικό κριτικό πνεύμα της εποχής μας.

Ο Λίντελλ Χαρτ υπήρξε σύγχρονος με τα γεγονότα που αφηγείται και κρίνει στην ιστορία του, και κατά έναν τρόπο είχε ενεργό συμμετοχή σ" αυτά. [...] (Από τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης)

Περισσότερα
Συγγραφέας: H. B. Liddell-Hart
Εκδόσεις: ΕΝΝΟΙΑ
Έτος: 2015
ISBN-13: 9789606835650
ISBN-10: 9606835650
Τιμή στα βιβλιοπωλεία: 47,70 €
Το θέλουν: 7 metabookers
Δεν είναι διαθέσιμο