ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του, το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια εισαγωγή στην κοινωνική ασφάλεια. Οι δραματικές εξελίξεις που καταγράφονται στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαιτέρως στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης κατά τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε ανάλογη έκρηξη και το πλήθος των σχετικών δημοσιεύσεων, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο. Πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις απευθύνονται σε εξειδικευμένους αναγνώστες, οι οποίοι, είτε λόγω της προσωπικής τους εμπλοκής στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, για παράδειγμα ως εργαζόμενοι, είτε ως επιστήμονες του χώρου, είναι σε θέση να γνωρίζουν σε μεγάλο βάθος τα θέματα που θίγονται.

Σε αντίθεση με αυτά, η προσέγγιση που ακολουθείται στο παρόν βιβλίο δεν απευθύνεται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες: ο ειδικός επιστήμονας δεν θα βρει περαιτέρω βοήθεια στην απάντηση των ερωτημάτων που ήδη τον απασχολούν αλλά και ο μεμονωμένος εργαζόμενος ή συνταξιούχος δεν πρόκειται να βρει συμβουλές για τη δική του συνταξιοδοτική πορεία.

Ξεκινώντας από ένα βήμα πιο κάτω, αυτό που επιχειρείται είναι η εμβάθυνση στην κατανόηση των γενικότερων αρχών που διέπουν την αρχιτεκτονική των ασφαλιστικών συστημάτων. Το επιχείρημα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι πως το άτομο που θα αποκρυπτογραφήσει τη λογική της λειτουργίας του συστήματος θα μπορεί μελλοντικά να αναλύει και να αξιολογεί αντικειμενικά τις παραμέτρους όλων των επιμέρους εθνικών συστημάτων, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ωστόσο, η προσήλωση σε έναν στόχο προφανώς δε συνεπάγεται αυτομάτως και την επίτευξή του: τα προβλήματα που προκύπτουν στη μακρά πορεία από τη σύλληψη της ιδέας συγγραφής ενός έργου μέχρι την υλοποίησή της συχνά αναγκάζουν τον επαναπροσδιορισμό του τελικού προορισμού της προσπάθειας. Η ποικιλία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας αλλά και το βάθος της ιστορικής τους παρουσίας είναι τόσο μεγάλα μεγέθη που η ενιαία καταγραφή τους, και μάλιστα με ευσύνοπτο τρόπο, καθίσταται αδύνατη. Πέραν τούτου, η μελέτη του κάθε συστήματος κοινωνικής ασφάλειας, είτε πρόκειται για διαφορετικά κράτη, είτε για διαφορετικές χρονικές περιόδους, απαιτεί την ανάλυση μιας σειράς σημαντικών κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και ιστορικών παραμέτρων, οι οποίες καθορίζουν και την τελική του μορφή. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.