Η Τέχνη του Υφάσματος ΙΙ. Υφαντική, Διαπλεκτική, Μπατίκ

Η Τέχνη του Υφάσματος ΙΙ. Υφαντική, Διαπλεκτική, Μπατίκ
Τιμή από
15,00 €
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Η "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ II" αποτελεί την ολοκλήρωση της μελέτης του σχεδιασμού και διακόσμησης των υφασμάτων που ξεκίνησε στο βιβλίο "Η Τέχνη του Υφάσματος Ι".

Είναι η σπουδή τόσο της ιστορικής πορείας και εξέλιξης της Υφαντικής και κυρίους της Ελληνικής Υφαντικής ανά τους αιώνες, όσο και της τέχνης του Μπατίκ, μιας τέχνης που έχει Μεσογειακές ρίζες, και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία της διακόσμησης του υφάσματος.

Το σύγγραμμα απευθύνεται στους σπουδαστές των εφαρμοσμένων τεχνών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα στους σπουδαστές των ΤΕΙ. Παράλληλα, όμως, απευθύνεται και σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για την Υφαντική γενικά και ιδιαίτερα για την Ελληνική Υφαντική, αλλά και το Μπατίκ που στον 20ό αιώνα ξαναβρήκε τη χαμένη καλλιτεχνική του αξία και ταυτότητα. Η κατανομή και διάταξη της ύλης έχει πραγματοποιηθεί με σκοπό να καλύψει το γνωστικό περιεχόμενο, την ύλη και τις ουσιαστικές ανάγκες του μαθήματος "Ύφασμα Π" του Τμήματος Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθήνας, ανταποκρίνεται, όμως, και σε αντίστοιχη ή παρεμφερή ύλη κάθε συναφούς εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο Πρώτο Μέρος γίνεται μια γενική προσέγγιση της ιστορικής εξέλιξης της Υφαντικής από την Αρχαιότητα με ιδιαίτερο βάρος στην πορεία της Ελληνικής Υφαντικής από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι το λαϊκό - παραδοσιακό υφαντό του πρώτου ήμισυ του 20ού αιώνα. Αυτό έγινε γιατί η Ελληνική Υφαντική αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς και μπορεί - και πρέπει - να αποτελέσει για τους νέους μελετητές - σχεδιαστές του υφάσματος μια ουσιαστική πηγή έμπνευσης, για σύγχρονες πρωτοποριακές δημιουργίες σχεδιασμού. Αναλύονται οι αρχαιοελληνικοί και οι παραδοσιακοί αργαλειοί με τα προϊόντα τους, κατά περιοχές της Ελλάδας, εκεί όπου έχουμε τα περισσότερα στοιχεία. Παρουσιάζονται οι βασικές ελληνικές υφαντικές ύλες από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, αναφέρονται οι μέθοδοι σύγχρονης και παραδοσιακής βαφής - στοιχείο απόλυτα συνδεδεμένο με κάθε υφαντική ύλη, καθώς και οι μορφές Διαλεκτικής και Περιπλεκτική - τεχνικές άρρηκτα συνδεδεμένες με την υφαντική. Δίδονται παραδείγματα από τη λαϊκή παράδοση και τη σύγχρονη Υφαντική και Διαλεκτική, καθώς και στοιχεία απλοποιημένης μεθοδολογίας τους, βήμα προς βήμα. Τέλος, γίνεται αναφορά στο Μακραμέ με παρουσίαση απλο5ν εκπαιδευτικών παραδειγμάτων.

Στο Δεύτερο Μέρος, αναλύεται ιστορικά και τεχνικά και η μεθοδολογία του Μπατίκ, του οποίου οι ρίζες ξεκινούν από την Ανατολική Μεσόγειο και η τεχνική του είναι στενά συνδεδεμένη με τις αρχαίες ελληνικές τεχνικές διακόσμησης. Αναλύονται οι σύγχρονες και παραδοσιακές μέθοδοι Μπατίκ και δίδονται πληροφορίες τόσο για τα κατάλληλα υφάσματα, τις χρωστικές και τα απαραίτηταυλικά όσο και για τις δυνατότητες βιοτεχνικής και βιομηχανικής σύγχρονης παραγωγής του με παραδείγματα και σχέδια. Η παράλληλη μελέτη της Υφαντικής Τέχνης και του Μπατίκ προσφέρει στους σπουδαστές - μελετητές του Υφάσματος μια διαφορετική προσέγγιση στην παραδοσιακή, θεματολογική, σπουδή των δυνατοτήτων κατασκευής και διακόσμησης υφασμάτων. Η υφαντική είναι η βάση. μαζί με τη διαλεκτική, της μετατροπής της πρώτης ης, του νήματος, σε πολύτιμο για τον άνθρωπο χρηστικό είδος, το ύφασμα. Το μπατίκ είναι μια ευαίσθητη, εκφραστική διαχρονική μορφή διακόσμησης του υφάσματος με ιστορία χιλιάδων ετών Η παράλληλη μελέτη τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες πειραματισμοί τόσο στο σχεδιασμό όσο και τη διακόσμηση του υφάσματος. Εξάλλου, στην αρχαία Ελλάδα η Υφαντική συνυπήρχε με τεχνικές απομόνωσης με τη χρήση μονωτών, η δε εγκαυστική μέθοδος - τεχνική διακόσμησης με κερί και χρώμα γνώριζε μεγάλη άνθηση. Στη διαμόρφωση του βιβλίου, έχει γίνει προσπάθεια, να παρουσιαστούν διευκρινιστικά και διδακτικά σκίτσα, καθώς κι σχέδια και φωτογραφίες από όλες εκείνες τις περιόδους της ιστορίας της Ελληνικής Υφαντικής και της πορείας του Μπατίκ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, έτσι ώστε μελετητής σπουδαστής να αποκτά πλήρη και ολοκληρωμένη αντίληψη του τρόπου κατασκευής και διακόσμησης των υφασμάτων με τις συγκεκριμένες, κατά περίπτωση, τεχνικές. Ελπίζω και εύχομαι ότι το βιβλίο αυτό θα δώσει τους νέους σπουδαστές -μελετητές του Σχεδιασμού και της τέχνης του Υφάσματος όχι μόνο τις βασικές γνίόσεις της Υφαντικής και του Μπατίκ, αλλά, κυρίους, το έναυσμα ώστε να μελετήσουν, να αγαπήσουν και να ερευνήσουν το Ύφασμα και ειδικά το Ελληνικό Ύφασμα και τις ρίζες του, να γνωρίσουν τη Μεσογειακή ταυτότητα της ευαίσθητης και δημιουργικής τέχνης του Μπατίκ και να δημιουργήσουν εμπνευσμένοι απ`` αυτή τη μελέτη ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό σχεδιασμό υφάσματος με Ελληνική ταυτότητα.

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Με γνωστά μεταφορικά
15,00 € Σαν καινούριο
Ανήκει στον προηγούμενο πωλητή που επισκέφθηκες.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι
Γλυφάδα, Αττική
18,00 € Σαν καινούριο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 27€.
Γνωρίζεις τα μεταφορικά πριν παραγγείλεις.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Γενική Ταχυδρομική
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.