Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΜΥΘΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ»: ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ - ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΜΥΘΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ»: ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ - ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Τιμή από
22,00 €
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνονται τέσσερις μελέτες που ανά δύο αναφέρονται σε έργα των Στρατή Μυριβήλη ("Ο Βασίλης ο Αρβανίτης") και Στρατή Τσίρκα ("Ακυβέρνητες Πολιτείες"), και πιο συγκεκριμένα αναφέρονται στον τρόπο και τη σκοπιμότητα της επιχειρούμενης και από τους δύο συγγραφείς μυθικής αναγωγής της ιστορίας των συγκεκριμένων έργων τους - δηλαδή στον τρόπο και τη σκοπιμότητα της χρήσης της "μυθικής μεθόδου". Παρ" όλη τη χρονική απόσταση των είκοσι ετών που χωρίζει τα δύο έργα, τις αντίστοιχες διαφορές ανάμεσα στις αντικειμενικές συνθήκες μέσα στις όποιες αυτά γράφτηκαν, και παρ" όλες τις διαφορές στη χρήση της "μυθικής μεθόδου" από τους δύο συγγραφείς -διαφορές που μας δίνουν τη δυνατότητα να εντάξουμε τη μυθική αναγωγή της ιστορίας του "Βασίλη του Αρβανίτη" μέσα στα πλαίσια μιας μυθογραφικής ηθικής ή ηθικότητας, και εκείνη της ιστορίας των "Ακυβέρνητων Πολιτειών" μέσα στα πλαίσια μιας μυθογραφικής πολιτικής-, η επιλογή και από τους δύο της μεθόδου αυτής οδηγεί στην υπόθεση 1) πως υφίσταται κάποια αναλογία ανάμεσα στις δύο διαφορετικές κατά τη συγγραφή των έργων κυριαρχούσες στην Ελλάδα κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις (ενδοαστική κρίση της δεκαετίας του "30 από το ένα μέρος, και εσωτερικές συγκρούσεις της αριστεράς στη δεκαετία του "60, από το άλλο μέρος), και 2) πως η "μυθική μέθοδος" αποτέλεσε έναν αποτελεσματικό τρόπο αφηγηματικής διαπραγμάτευσης -δηλαδή αφηγηματικής εξήγησης ή και εκλογίκευσης- των καταστάσεων αυτών.

"Η πολιτική διάσταση της "μυθικής μεθόδου"", αποτελεί τον πέμπτο τόμο μιας σειράς κριτικών μονογραφιών του Βαγγέλη Αθανασόπουλου, με τον γενικό τίτλο "Δοκιμές ερμηνείας και κριτικής. Στη σειρά αυτή έχουν κυκλοφορήσει έως αυτή τη στιγμή τα παρακάτω έργα:

Τόμ. Α": Η Ιεροτελεστία της Επανάστασης: Χρονικές σχέσεις και χρονική υπέρβαση στίς "Ωδές" του Κάλβου.

Τόμ. Β": Η θεωρία και η πράξη της αφηγηματικής τέχνης του Φώτη Κόντογλου.

Τόμ. Γ": Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης (Θ. Πετσάλης-Διομήδης: Πως ένας συγγραφέας συγκρότησε το πρόσωπο και το έργο του)

Τόμ. Δ": Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού.

Τόμ. Ε": Η πολιτική διάσταση της "μυθικής μεθόδου": Στρατής Μυριβήλης - Στρατής Τσίρκας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
22,00 € Σαν καινούριο
Το βιβλίο είναι σε άριστη κατάσταση. Είναι εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή.
Γλυφάδα, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.