Η εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του νεοελληνικού δημοτικού σχολείου

Η εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του νεοελληνικού δημοτικού σχολείου
Τιμή από
14,84 €
20,39 €
Εξοικονομείς 27% 🔥
Τελευταίο κομμάτι
Κατάσταση: Σαν καινούριο
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ενασχόλησης με τη θεωρία και τη πράξη της διδασκαλίας. Η διαπιστωμένη αναντιστοιχία μεταξύ της παιδαγωγικής θεωρίας, των θεσμικών προβλέψεων και της σχολικής τάξης, αλλά και η διατήρηση στα σχολεία μας ορισμένων παγιωμένων αναχρονιστικών πρακτικών με παρακίνησαν να διερευνήσω τα αίτια των φαινομένων αυτών. Έτσι οδηγήθηκα στη μελέτη της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των νεοελληνικών δημοτικών σχολείων, γιατί θεωρούσα - σήμερα είναι πεποίθηση μου - ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι δυνατό να ερμηνευθούν μόνο μέσα από τη διερεύνηση των συνθηκών που τις επέβαλαν και την παρακολούθηση της ιστορικής και κοινωνικής τους εξέλιξης.

Το αναγκαίο υλικό αναζητήθηκε σε κεντρικές βιβλιοθήκες της Αθήνας: Εθνική, Μπενάκειο, Γεννάδειο, δημοτικές, ιδιωτικές, σχολικές βιβλιοθήκες αλλά και παλαιο-βιβλιοπωλεία. Η συγκέντρωση του ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Τις πάμπολλες δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ο ερευνητής, τις γνωρίζουν καλά όσοι ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τη μελέτη προβλημάτων της νεοελληνικής εκπαίδευσης από πρωτογενείς πηγές.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των νεοελληνικών δημοτικών σχολείων από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι την επικράτηση του Νεοερβαρτιανισμού και κινείται σε τρία επίπεδα: την παιδαγωγική θεωρία, τις θεσμικές προβλέψεις και τη σχολική τάξη.

Εκτός από την εισαγωγή, όπου προβάλλεται το θεωρητικό σχήμα, με βάση το οποίο αναλύεται το υλικό, και τις τελικές επισημάνσεις και τα συμπεράσματα του τελευταίου κεφαλαίου, τα άλλα τρία κεφάλαια έχουν όμοια δομή. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
14,84 € Σαν καινούριο
Πληρωμή με Revolut Ltd και PayPal.
Παράδοση με Cyprus Post και Χέρι με χέρι.
Πάφος, Πάφος
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.