Για μια συνθήκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης

Για μια συνθήκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης
Μη διαθέσιμο
Περιγραφή

Πώς να αναχαιτίσουμε το λαϊκιστικό κύμα που απειλεί να σαρώσει τις δημοκρατίες μας; Πώς να αποτρέψουμε τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για να τελειώνουμε με τις αναξιόπιστες οικονομικές πολιτικές, για να απομονώσουμε τους υποστηρικτές της λιτότητας, για να αγωνιστούμε ενάντια στις ανισότητες, είναι επείγουσα ανάγκη να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

                Το σχέδιο συνθήκης που παρουσιάζεται και σχολιάζεται εδώ συντάχθηκε από μια ομάδα ειδικών σε διάφορους τομείς (νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες και οικονομολόγους), οι οποίοι εργάστηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν. Η συνθήκη αυτή μπορεί να κυρωθεί αυτούσια από τις χώρες που θα την αποδεχθούν. Το κείμενό της συνοδεύεται από μια εισαγωγή που παρουσιάζει με απλά λόγια τη διαδικασία υιοθέτησής της. Και ο σκοπός μας δεν είναι άλλος παρά να ενθαρρύνουμε κάθε πολίτη να αποκτήσει γνώση του ευρωπαϊκού διαλόγου και να παρακινήσουμε τις διάφορες κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουν στη βελτίωση αυτού του σχεδίου, ώστε να ξεπεράσουμε τη βαθιά απαισιοδοξία που μας διακατέχει σήμερα.

***

H Stéphanie Hennette είναι καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre.

Ο Thomas Piketty είναι διευθυντής σπουδών στην EHESS και καθηγητής στην École d`économie de Paris. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του Η οικονομία των ανισοτήτων και Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα.

Ο Guillaume Sacriste είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Paris I (Panthéon-Sorbonne).

O Antoine Vauchez είναι διευθυντής ερευνών στο CNRS-Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης.

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.