Φορολογικό δίκαιο - Γ' έκδοση

Φορολογικό δίκαιο - Γ' έκδοση
Τιμή από
18,99 €
66,75 €
Εξοικονομείς 71% 🔥🔥🔥
Κατάσταση: Πολύ καλή
Περιγραφή

Όπως είχαμε επισημάνει στον πρόλογο προηγούμενης έκδοσης, η επεξεργασία του Φορολογικού Δικαίου συναντά σοβαρές δυσχέρειες με σημαντικότερη εκείνη της συχνής και αποσπασματικής μεταβολής των σχετικών ρυθμίσεων.

Το φαινόμενο βέβαια αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως οι συνεχείς μεταβολές την τελευταία τετραετία, πολλές από τις οποίες μάλιστα έγιναν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν προσλάβει ρυθμούς καταιγιστικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το έτος 2013 ψηφίστηκαν 15 φορολογικοί νόμοι και εκδόθηκαν περίπου 282 εγκύκλιοι, οι οποίοι εμφανίζουν ασάφειες και αντιφάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φορολογική διοίκηση, τους δικηγόρους, τους λογιστές και τους φορολογούμενους. Όπως σωστά επισημάνθηκε, αντί να παράγουμε προϊόντα παράγουμε βραχείας χρηστικότητας νομοθετικά κείμενα, που δημιουργούν απλώς σύγχυση και προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.

Συγκεκριμένα το έτος 2013, πέραν των άλλων αποσπασματικών ρυθμίσεων, ψηφίσθηκαν, υπό την πίεση των δανειστών δύο νέοι κώδικες. Ο Κώδικας για τη Φορολογία Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), και ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013).

Και στο ορθό όμως, καταρχήν, αυτό βήμα, η πολιτική εξουσία δεν απέφυγε το προαναφερθέν σφάλμα. Την πολυνομία με τις επάλληλες τροποποιήσεις των νόμων.

Έτσι σε σχέση με τη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος, μετά από πολλαπλές τροποποιήσεις που επέφερε ο νομοθέτης την τελευταία τριετία, κυρίως με την κατάργηση απαλλαγών, κρίθηκε αναγκαία η ψήφιση νέου νόμου, (Ν. 4172/2013), που επιφέρει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς, αρκετές των οποίων βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του, ο νομοθέτης έκρινε αναγκαία την τροποποίησή του με το Ν. 4174/2013, τον Κώδικα δηλ. Φορολογικής Διαδικασίας. Και οι μεταβολές αυτές δεν κρίθηκαν όμως αρκετές, με συνέπεια την εκ νέου τροποποίηση του νόμου με το Ν. 4223/2013 για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με τον οποίο για πρώτη φορά ο νομοθέτης επεδίωξε να εντάξει σε ενιαίο κείμενο τους διάσπαρτους μέχρι σήμερα κανόνες της διοικητικής - φορολογικής διαδικασίας. Ο Ν. 4174/2013, που ψηφίσθηκε στις 26 Ιουλίου του 2013, τροποποιήθηκε ήδη, πριν την έναρξή του, αφενός μεν με το Ν. 4183/2013 όσο και με το Ν. 4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ, και μετά την έναρξη ισχύος του, με το Ν. 4254/2014. Η υπό την πίεση των δανειστών έκδοση πληθώρας φορολογικών νόμων, είχε ως συνέπεια, πέραν των άλλων, τη χαμηλή ποιότητα των σχετικών ρυθμίσεων, που εμφανίζουν κενά αλλά και αντιφάσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί σχετικά ότι, οι συνεχείς μεταβολές -τις περισσότερες φορές επί το αυστηρότερο- των φορολογικών ρυθμίσεων, χαρακτηρίστηκαν από "αστοχίες" του τροποποιούμενου νόμου και σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνουν το σκοπό που θέτει συνεχώς το Υπουργείο των Οικονομικών, τη δημιουργία δηλ. ενός τουλάχιστον σταθερού "φορολογικού περιβάλλοντος", που θα μπορούσε να πείσει εγχώριους αλλά και κυρίως αλλοδαπούς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας με στόχο την ανάπτυξη. Η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η πρόβλεψη υψηλών φορολογικών συντελεστών αλλά και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν από τις -όχι πάντα σύννομες- πρακτικές της φορολογικής διοίκησης συνιστούν παράγοντες που αποθαρρύνουν οποιονδήποτε θα σκόπευε να επενδύσει στη χώρα μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους Δ. Αναγνωστοπούλου, Αικ. Σαββαΐδου, Θ. Παπακυριάκου και Σωτ. Κυβέλο, αλλά και τα παιδιά μου Δημήτρη και Κατερίνα, για τις σημαντικές υποδείξεις τους και την εν γένει πολύτιμη συνδρομή τους στην παρούσα έκδοση.

Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος, 2014, Κωνσταντίνος Δ. Φινοκαλιώτης (Από τον πρόλογο της πέμπτης έκδοσης)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
18,99 € Πολύ καλή κατάσταση
Έχει ελάχιστες υπογραμμίσεις.Ατσαλάκωτο.Όπως όλα τα βιβλία μου , άψογο! αποστολή με courier μόνο 2,00 ευρώ το βιβλίο. Όχι τρέξιμο σε ταχυδρομείο!
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 20€.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Όροι παράδοσης
19,99 € Σαν καινούριο
Το βιβλίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 50€.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς και PayPal.
Παράδοση με ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ Αντικαταβολή και Χέρι με χέρι.
Σταυρουπολη, Κεντρική Μακεδονία
Όροι παράδοσης
25,00 € Σαν καινούριο
Αχρησιμοποίητο
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 30€.
Πληρωμή με Τράπεζα Πειραιώς.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Αντικαταβολή.
Όροι παράδοσης
25,00 € Καλή κατάσταση
υπογραμμίσεις και σημειώσεις στις πρώτες 100 σελιδες
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 20€.
Πληρωμή με Εθνική Τράπεζα.
Παράδοση με ΕΛΤΑ και Χέρι με χέρι.
Ηλιούπολη, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.