ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
Τιμή από
5,00 €
22,26 €
Εξοικονομείς 77% 🔥🔥🔥
Τελευταίο κομμάτι
Περιγραφή

Ο Ταχήρ Αλάνγκου, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Τούρκους πεζογράφους, με ανοιχτούς ορίζοντες στην καρτεσιανή λογική του, εμβαθύνοντας στο γεγονός της Κεμαλικής Επανάστασης και στη γένεση του νεώτερου Τουρκικού κράτους, διατυπώνει την ακόλουθη άποψη δια μέσου του Δρ Μουνήρ, ήρωα του μυθιστορήματός του "ο Κουρασμένος Πολεμιστής":

"Αν οι Άγγλοι κατορθώσουν να δημιουργήσουν την εμβόλιμη περιοχή ανάμεσα στους Μπολσεβίκους και τη Δύση και αν μπορέσουν να την επιβάλουν, έστω και πρόσκαιρα, στους Μπολσεβίκους, τότε η Ανατολία θα διαμελιστεί, θα διαμοιραστεί! Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι Μπολσεβίκοι, έστω και πρόσκαιρα, δε δεχτούν μια παρόμοια κατάσταση, αν βρουν στην Τουρκία δύναμη αντίστασης, τότε η εμβόλιμη περιοχή ανάμεσα στους Μπολσεβίκους και το Δυτικό κόσμο θα μετατοπιστεί προς την Ανατολία. Όσο δύσκολες συνθήκες κι αν προκύψουν απ" αυτή την κοσμοχαλασιά, εμείς μπορούμε να βγάλουμε ένα Τουρκικό κράτος... Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα το αντιληφθούν οι μεγάλοι ηγέτες μας...".

Ο Δρ. Μουνήρ φέρεται να κάνει τις σκέψεις αυτές το Φεβρουάριο του 1919. Στις 22 Ιουνίου του ίδιου χρόνου ο Κεμάλ σε επιστολή του προς το στρατηγό Κιαζήμ Καράμπεκηρ, μεταξύ άλλων, γράφει:

"Σε περίπτωση που οι Μπολσεβίκοι επιδείξουν δραστηριότητα και ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή, θα πρέπει, προσπαθώντας να φανούμε ουδέτεροι, να εξαναγκάσουμε τις δυνάμεις των Συμμάχων (εννοεί τους Άγγλους, Γάλλους και Ιταλούς) να απομακρυνθούν από τη χώρα μας και σε ενάντια περίπτωση είναι φρόνιμο να ισχυριστούμε πως θα γίνουν αιτία η πατρίδα μας να παραμείνει κάτω από την κατοχή των Μπολσεβίκων και πως θα πράξουμε ανάλογα... Από την άλλη πλευρά, μην αναμένοντας να έλθει η αρχική πρόταση από τους Σοβιετικούς, είναι πολύ σκόπιμο να αποστείλουμε μερικά χρήσιμα άτομα από εκείνη την περιοχή (την Ανατολική Μικρά Ασία) με μυστική αποστολή και ν" αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις. Έτσι δε θα παραστεί ανάγκη να έλθουν στη χώρα μας Μπολσεβίκοι, πολλοί σε αριθμό και σε δύναμη... Στη συνέχεια, μόλις συνεννοηθούμε, θάναι πολύ φρόνιμο να τους κρατήσουμε στα σύνορα και να τους χρησιμοποιήσουμε ως όπλο για την απομάκρυνση των Συμμάχων από τη χώρα". [...] (Από την έκδοση)

Περισσότερα »
Λεπτομέρειες
Αγγελίες
5,00 € Καλή κατάσταση
Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές από 27€.
Παράδοση με Χέρι με χέρι και ΕΛΤΑ.
Αθήνα, Αττική
Όροι παράδοσης
Γράψε την αξιολόγησή σου και βοήθησε τους άλλους αναγνώστες.